Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ενδιαφέρον για το σπήλαιο των Κενταύρων

Πρωτοβουλίες του τοπικού Συλλόγου για ανάδειξη και προστασία του μνημείου στο Μούρεσι Η ανάδειξη, προστασία και τουριστική αξιοποίησ...


Πρωτοβουλίες του τοπικού Συλλόγου για ανάδειξη και προστασία του μνημείου στο Μούρεσι
Η ανάδειξη, προστασία και τουριστική αξιοποίηση του περίφημου σπηλαίου των κενταύρων, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Τσούκα του Μουρεσίου, έχει τεθεί στο επίκεντρο των προσπαθειών που καταβάλλει ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος. 

Η ημερίδα με τίτλο «Προστασία των Σπηλαίων» που διοργανώνει η Εταιρεία Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας o «Χείρων», σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μουρεσιωτών, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Αυγούστου στις 20.30 στην πλατεία Μουρεσίου, εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.

Το συγκεκριμένο σπήλαιο, το οποίο είναι γνωστό στους ντόπιους από παλιά, βρίσκεται στη δασωμένη αν και βραχώδη πλαγιά μιας μεγάλης ρεματιάς που οδηγεί από το Μούρεσι στην Νταμούχαρη. Είναι ένα μεγάλο σε βάθος, οριζόντιο σπήλαιο, με πολλούς θαλάμους και διαδρόμους και με πλούσιο σταλαγμιτικό διάκοσμο. Η ησυχία και το σκοτάδι επικρατούν απόλυτα όσο κανείς προχωράει στο εσωτερικό του και απομακρύνεται από την είσοδο. Στο φως των φακών ξεπροβάλλουν ολοένα και πιο όμορφοι σχηματισμοί, απρόσμενα περάσματα και όμορφες μικρές συγκεντρώσεις νερού που σχηματίζουν μικρές λεκάνες ανάμεσα στους σταλαγμίτες του δαπέδου.

Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μουρεσιωτών, που δημιουργήθηκε πριν από ένα μόλις χρόνο, έθεσε στο επίκεντρο των προσπαθειών του την ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της συγκεκριμένης περιοχής, προκειμένου να ανακτήσει τα στοιχεία που την καθιστούν ξεχωριστή.

«Ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας, προκειμένου το σπήλαιο στην περιοχή Τσούκα να αποτελέσει ένα μνημείο προσβάσιμο στο ευρύ κοινό, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά στο μέλλον» όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο Γιάννης Κρινάκης, πρόεδρος του νεοσύστατου, πλην εξαιρετικά δραστήριου, Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μουρεσιωτών.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία του ίδιου συλλόγου, έχει ξεκινήσει μια πολύ σημαντική προσπάθεια ανάδειξης των παραδοσιακών μονοπατιών της περιοχής του Μουρεσίου, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής. «Κάνουμε μικρά αλλά σημαντικά, πιστεύουμε, βήματα, πάντα με οδηγό την εθελοντική προσφορά, για το καλό του χωριού μας» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Κρινάκης, ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με την ίδια πάντα ζέση και ανάλογο ενθουσιασμό.


Πηγή: Γλ. Υδραίου, Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια