Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Περιήγηση στον Ιερό Βράχο με ένα «κλικ»

Θέλετε να μπείτε μέσα στον Παρθενώνα; Να σκαρφαλώσετε στο ύψος της ζωφόρου; Να δείτε από κοντά το εσωτερικό του Ερεχθείου; Να φτάσετ...



Θέλετε να μπείτε μέσα στον Παρθενώνα; Να σκαρφαλώσετε στο ύψος της ζωφόρου; Να δείτε από κοντά το εσωτερικό του Ερεχθείου; Να φτάσετε στο υψηλότερο σημείο των Προπυλαίων;

Ο,τι και αν θέλετε να κάνετε στην Ακρόπολη των Αθηνών, ώστε να δείτε τι έργα αναστήλωσης και συντήρησης εκτελούνται εκεί, είναι πλέον εφικτό, χάρη σε ακόμη ένα από τα θαύματα της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ). Και, μάλιστα, από το σπίτι ή το γραφείο σας.

Και, βέβαια, δεν πρόκειται να διακτινιστείτε. Σας χρειάζεται απλώς ένας υπολογιστής, ένα τάμπλετ ή ένα σύγχρονο κινητό τηλέφωνο. Η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) και η ΥΣΜΑ δημιούργησαν μία ανανεωμένη ψηφιακή εφαρμογή της εικονικής περιήγησης που επιτρέπει τη διερεύνηση του αρχαιολογικού χώρου με διαδραστικό τρόπο. Πραγματοποιώντας μία εικονική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, ο επισκέπτης θα βρεθεί στον Ναό της Αθηνάς Νίκης και τα Προπύλαια, θα σταθεί μέσα στον Παρθενώνα και το Ερέχθειο, θα απολαύσει τη θέα της πόλης της Αθήνας και θα μπορέσει να εξετάσει από κοντά τα τείχη που περιβάλλουν τον Βράχο.

Θα είναι σαν να βρίσκεστε επάνω στον Ιερό Βράχο και να αντικρίζετε από κοντά τα μνημεία.

Υψηλή ανάλυση

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί πανοραμικές φωτογραφικές λήψεις υψηλής ανάλυσης, οι οποίες συνοδεύονται από πληροφοριακό υλικό σχετικά με τα μνημεία και επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος. Ο χρήστης μέσω του ορθοφωτοχάρτη του Βράχου της Ακρόπολης μπορεί να προσανατολιστεί στον χώρο και να επιλέξει διάφορα σημεία θέασης με βάση το κάθε μνημείο ή τα ενδιαφέροντά του, πραγματοποιώντας τη δική του διαδρομή στον αρχαιολογικό χώρο. Οι εικόνες προσφέρουν δυνατότητες αυξημένης εστίασης στις λεπτομέρειες των μνημείων, καθιστώντας ορατές τη διάβρωση του μαρμάρου, τις φθορές, τις εργασίες συντήρησης.

Παράλληλα επιτρέπουν τη λεπτομερή παρατήρηση περιοχών που δεν είναι εύκολα προσβάσιμες, π.χ. τα περιμετρικά τείχη ή το εσωτερικό του Παρθενώνα, ενώ περιλαμβάνονται και νυχτερινές λήψεις σε ώρες εκτός λειτουργίας του χώρου. Τα συνοδευτικά κείμενα περιλαμβάνουν πληροφορίες για την ιστορία και την αρχιτεκτονική των μνημείων και για τις συνεχιζόμενες αναστηλωτικές επεμβάσεις.

Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση:


Η ανάπτυξή της πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη του Γραφείου Τεκμηρίωσης της ΥΣΜΑ και της εταιρείας CulturPlay.



Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια