Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιστροφή ανάγλυφου της 18ης Δυναστείας στην Αίγυπτο

Η Αίγυπτος παρέλαβε την περασμένη εβδομάδα από τη Γερμανία ένα ζωγραφισμένο ανάγλυφο θραύσμα από ασβεστόλιθο, που είχε κλαπεί τον πε...



Η Αίγυπτος παρέλαβε την περασμένη εβδομάδα από τη Γερμανία ένα ζωγραφισμένο ανάγλυφο θραύσμα από ασβεστόλιθο, που είχε κλαπεί τον περασμένο αιώνα από τον τάφο του αρχιερέα Sobekhotep της 18ης Δυναστείας στη νεκρόπολη Nobles στη δυτική όχθη του Λούξορ. 

Ο Mamdouh El-Damati, Υπουργός Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αιγύπτου δήλωσε ότι η διαδικασία επιστροφής του ανάγλυφου ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, όταν ένας ακόλουθος της Αιγύπτου στη Γερμανία και έφορος στο Μουσείο του Πανεπιστήμιο της Βόννης προετοίμαζε την οργάνωση μιας περιοδικής έκθεσης. 

Κατά την προετοιμασία, ένας επιμελητής του μουσείου εντόπισε το ανάγλυφο και επιβεβαίωσε ότι είχε κλαπεί από τον τάφο του Sobekhotep της 18ης Δυναστείας, ενός υψηλόβαθμου ιερέα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φαραώ Tuthmose IV. 

Το ασβεστολιθικό ανάγλυφο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Οι διαστάσεις του είναι 30 εκατοστά ύψος και 40 εκατοστά πλάτος. Απεικονίζει δύο φιγούρες του Sobehotep να στέκονται και να πραγματοποιούν προσφορές στους θεούς. 

Οι ιδιοκτήτες του ανάγλυφου, ένα ζευγάρι Γερμανών, δεν ήξερε ότι είχε κλαπεί καθώς το αγόρασαν το 1986 από μια βρετανική ιδιωτική συλλογή και το πρόσφεραν στη Μουσείο του Πανεπιστημίου της Βόννης στα πλαίσια της περιοδικής έκθεσης. 

Όταν ανακάλυψαν ότι πρόκειται για ένα κλεμμένο αρχαίο έργο τέχνης, δήλωσε ο El-Damati, παραδέχθηκαν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας της Αιγύπτου αλλά ζήτησαν να παραμείνει στη Γερμανία, στο Μουσείο Friderish για Αρχαία Αιγυπτιακά Έργα στην περιοχή Al-Rin της Βόννης. Η Αίγυπτος απέρριψε το αίτημα και είπε ότι θα πρέπει να επιστραφεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμο Αρχαιοτήτων 117/1983 και την τροποποίησή του το 2010. 

Ως εκ τούτου, το ζευγάρι συμφώνησε να επιστρέψει το ανάγλυφο μετά την έκθεση του για τρεις εβδομάδες στην περιοδική έκθεση της Βόννης. 

Η πρεσβεία της Αιγύπτου στη Γερμανία, ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι ο πρέσβης Mohamed Hegazy οργάνωσε μια γιορτή με την ευκαιρία της επιστροφής του αντικειμένου και συνεχάρη το ζευγάρι για την επιστροφή του ανάγλυφου. Ο ίδιος ο πρέσβης σε δήλωσή του κάλεσε όλους τους συλλέκτες αρχαιοτήτων να επιστρέψουν αιγυπτιακά αντικείμενα που κατέχουν, εθελοντικά στην Αίγυπτο. Κάλεσε επίσης τις γερμανικές αρχές να συνεργαστούν με τις αιγυπτιακές για την προστασία της πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς της Αιγύπτου, σύμφωνα με τη Σύμβαση της UNESCO για τα μέσα απαγόρευσης και πρόληψης παράνομης εισαγωγής αρχαιοτήτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια