Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σπάει η σιωπή του... Αυγούστου

Ο Βέλγος συνθέτης Βιμ Μέρτενς θα δώσει συναυλία την ερχόμενη Κυριακή στο Μνημείο του Αυγούστου, που δεσπόζει εντός του αρχαιολογικού χώρο...

Ο Βέλγος συνθέτης Βιμ Μέρτενς θα δώσει συναυλία την ερχόμενη Κυριακή στο Μνημείο του Αυγούστου, που δεσπόζει εντός του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Νικόπολης στην Πρέβεζα
O Βιμ Μέρτενς εγκαινιάζει το Μνημείο του Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Νικόπολης, στην Πρέβεζα, σε μια εκδήλωση για τα 2.000 χρόνια από τον θάνατο του Οκταβιανού Αύγουστου.

Εκπρόσωπος της μινιμαλιστικής σύνθεσης, με μεγάλες επιτυχίες στη μουσική επένδυση ταινιών, ο Βέλγος συνθέτης θα δώσει συναυλία την ερχόμενη Κυριακή, στο μνημείο-τρόπαιο της ναυμαχίας του Ακτίου (31 π.Χ.), που δεσπόζει εντός του αρχαιολογικού χώρου.

Την εκδήλωση διοργανώνει η μη κερδοσκοπική εταιρεία Preveza Jazz Festival, σε συνεργασία με την ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

«Θέλαμε να κάνουμε μια μουσική βραδιά σε έναν ιδιαίτερο χώρο και η Εφορεία μας υπέδειξε το Μνημείο του Αυγούστου, καθώς δεν χρησιμοποιούνται το Ρωμαϊκό Θέατρο και το Ωδείο της Νικόπολης», είπε ο Γιώργος Μήτσιος, από το Preveza Jazz Festival και πρόσθεσε: «είναι ένας εξαιρετικός χώρος με θέα στον Αμβρακικό κόλπο, στο Ιόνιο Πέλαγος και στα τείχη της αρχαίας Νικόπολης».

Το Μνημείο του Αυγούστου έχει χωρητικότητα μέχρι και 1.000 άτομα, η προπώληση των εισιτηρίων, που κοστίζουν 15€, συνεχίζεται, ενώ οι θεατές θα μπορούν πριν από την έναρξη της συναυλίας να απολαύσουν μια ξενάγηση από τους αρχαιολόγους.

Οι διοργανωτές διαβεβαιώνουν πως το μνημείο δεν θα επιβαρυνθεί και δεν θα γίνουν μόνιμες κατασκευές, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι ο χώρος θα δοθεί ξανά για εκδηλώσεις. Στη δίωρης διάρκειας συναυλία ο Βιμ Μέρτενς θα κάνει μια αναδρομή στην 30χρονη πορεία του και θα παρουσιάσει αποσπάσματα από τουλάχιστον 50 μουσικά του έργα.

Το Μνημείο του Αυγούστου ανήγειρε ο Οκταβιανός Αύγουστος σε ανάμνηση της νίκης του επί του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας και την τελική επικράτηση της Ρώμης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι πηγές αναφέρουν ότι στη θέση αυτή είχε στήσει το στρατηγείο του ο ίδιος ο Οκταβιανός τις παραμονές της θαλάσσιας αναμέτρησης. Αναπτύσσεται σε δύο άνδηρα, στο ψηλότερο από τα οποία βρισκόταν κεντρικός βωμός, αφιερωμένος στον θεό Απόλλωνα, προσφιλή θεό-προστάτη του Οκταβιανού.

Ο βωμός ήταν πλούσια διακοσμημένος από υψηλής τέχνης ανάγλυφες παραστάσεις και πλαισιωνόταν στις τρεις πλευρές του, τη βόρεια, την ανατολική και τη δυτική, από στοές.

Ο Βιμ Μέρτενς στη συναυλία που εγκαινιάζει το Μνημείο του Αυγούστου θα κάνει μια αναδρομή στην 30χρονη πορεία του και θα παρουσιάσει αποσπάσματα από τουλάχιστον 50 μουσικά του έργα
Γοητευμένος από τον χώρο

Ο Βιμ Μέρτενς δήλωσε γοητευμένος από τον χώρο και ανυπομονεί να παρουσιάσει τη δουλειά του σε έναν χώρο ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας, που μάλιστα ανοίγει για πρώτη φορά για τον ίδιο και τους μουσικούς του.

Γεννημένος στο Νέερπελτ του Βελγίου, σπούδασε μουσικολογία στο πανεπιστήμιο της Γάνδης και στο Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών.

Το 1980

Η φήμη του ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 με το έργο «Struggle for Pleasure» και αργότερα για το κομμάτι «Maximizing the Audience» που έγραψε για το θεατρικό «The Power of Theatrical Medness» του Γιαν Φαμπρ (Βενετία, 1984). Το συνθετικό ύφος του Μέρτενς δείχνει μια διαρκή εξέλιξη, που έχει ως αφετηρία τον πειραματισμό και την αβάν-γκαρντ σκηνή πάντα με το κέντρο βάρους να ρέπει προς τον μινιμαλισμό. Η μουσική του συχνά δεν εντάσσεται σε κάποια κατηγορία, ενώ απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, περιλαμβάνοντας ακούσματα κλασικής, ποπ, τζαζ και κυρίως άμπιεντ μουσικής και μέχρι στιγμής έχει εκδώσει πάνω από 50 άλμπουμ.


Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια