Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ολοκλήρωση των φετινών ανασκαφών στον Αζοριά της Κρήτης

Αρχαιολόγοι από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα εργάζονται στην περιοχή Καβούσι, στο νησί της Κρήτης, για να αποκαλύψουν μια αρχαία ελληνική ...



Αρχαιολόγοι από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα εργάζονται στην περιοχή Καβούσι, στο νησί της Κρήτης, για να αποκαλύψουν μια αρχαία ελληνική πόλη που έχει χαθεί εδώ και χιλιετίες. 

Αρχαιολόγοι και φοιτητές από τη Βόρεια Καρολίνα και όλη την Αμερική, μαζί με Κρητικούς εργάτες, μελετούν τα ευρήματα στον Αζοριά, μιας αρχαίας πόλης που καταστράφηκε από πυρκαγιά πριν από περίπου 2.500 χρόνια. 

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν βρεθεί νεκροταφεία ενώ οι γλωσσικές απεικονίσεις στην κεραμική της περιοχής παραμένει ανεξιχνίαστη. Η ομάδα εργάζεται για να συλλέξει ιστορικές ενδείξεις από τα κτιριακά κατάλοιπα, τα προσωπικά αντικείμενα, τα εργαλεία και τα τρόφιμα. 

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Donald Haggis, καθηγητή αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του North Carolina-Chapel Hill. Ο Haggis και η ομάδα του εργάζονται από το 2002 στην περιοχή με Έλληνες αξιωματούχους να παρακολουθούν την ανασκαφή, καθώς όλα τα αρχαία που βρέθηκαν παραμένουν στην Ελλάδα. 

Μέχρι τώρα, οι ανασκαφές αποκάλυψαν ένα κτίριο που ήταν πιθανότατα μέρος τέλεσης κοινόχρηστων γευμάτων γνωστών ως «συσσίτια». Το κτίριο περιλαμβάνει αίθουσες, κουζίνα και αποθήκες με υπολείμματα σταφυλιών, ελιών και δημητριακών. Ανάμεσα στα ευρήματα υπάρχει και ένα μνημειώδες κτίριο, με μια μεγάλη αίθουσα με βαθμιδωτή κλίμακα χτισμένη μέσα στους τοίχους και ένα γειτονικό ιερό με δύο δωμάτια, όπου και βρέθηκαν μικρά ομοιώματα θεοτήτων. Υπήρχε επίσης και εγκατάσταση ελαιοτριβείου. 

Ο αρχαιολογικός χώρος του Αζοριά ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1900 από την αμερικανίδα αρχαιολόγο Harriet Boyd Hawes. Ωστόσο, είχε σκάψει μόνο ένα δοκιμαστικό σκάμμα, επειδή έψαχνε για μεγαλύτερα μινωικά ερείπια. 

Οι ανασκαφές στον Αζοριά έλαβαν χώρα μεταξύ των ετών 2002 και του 2006 με μια παύση από το 2007 μέχρι το 2012, για εργασίες συντήρησης. Οι ανασκαφές ξεκίνησα και πάλι πέρυσι ενώ είναι προγραμματισμένες να συνεχιστούν μέχρι το 2017, ακολουθούμενες από επιπλέον έτη μελετών. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το δείτε το Azoria Project Website.



Δεν υπάρχουν σχόλια