Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο πολιτισμός ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης

Έργα στον Παρθενώνα. Τα οφέλη είναι πολλαπλασιαστικά για την κοινωνία Αν ο τουρισμός ήταν πάντα μια ανθεκτική αμαξοστοιχία ανάπτυξης...


Έργα στον Παρθενώνα. Τα οφέλη είναι πολλαπλασιαστικά για την κοινωνία
Αν ο τουρισμός ήταν πάντα μια ανθεκτική αμαξοστοιχία ανάπτυξης για την Ελλάδα, η χθεσινή ημερίδα με τίτλο «Η οικονομική και κοινωνική διάσταση των έργων του τομέα πολιτισμού» έδειξε ότι η πιο σύγχρονη ατμομηχανή της είναι ο πολιτισμός. Κυρίως απάντησε σε όσους δυσπιστούν απέναντι στις επενδύσεις που γίνονται στον πολιτισμό, θεωρώντας τις πολυτέλεια σε μια εποχή που ακόμη δοκιμαζόμαστε από την κρίση. Κι όμως.

Ο πολιτισμός όχι απλώς αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά παρουσιάζει αύξηση σε ετήσια βάση κατά 12% μεγαλύτερο από κάθε άλλο τομέα της οικονομίας. Αυτή τη στιγμή στα 640 έργα του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 743 εκατ. ευρώ, απασχολούνται 5.000 άτομα, είπε στην ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, δίνοντας μια εικόνα του τοπίου.

Το 2010 φαίνεται να συνέβαλε σε ποσοστό 4,5% του Ευρωπαϊκού Εγχώριου Ακαθάριστου Προϊόντος, περισσότερο από την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. Κι όλα δείχνουν πως οι δημόσιες επενδύσεις στον πολιτισμό σε περιόδους κρίσης έχουν πολλαπλά οφέλη. Οικονομικά και κοινωνικά συντελούν στην αύξηση της απασχόλησης, στην κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, στην αύξηση του παραγόμενου εθνικού προϊόντος και του εισοδήματος, τόσο σε τοπικό όσο σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, υποστήριξε χθες η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Πνοή αισιοδοξίας

Πιο αναλυτική και με πολλαπλά παραδείγματα έδειξε τι συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα πώς αλλάζει η φυσιογνωμία της Αθήνας. Σε μια πόλη που είναι φανερό ότι επέστρεψαν οι τουρίστες, εκτελούνται έργα 157 εκατ. ευρώ, ενώ τα εργοτάξια -από το «Ακροπόλ Παλάς» στην Πατησίων, το νέο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στην Πλάκα, τον Άγιο Κωνσταντίνο στην Ομόνοια, το ΕΜΣΤ στη Συγγρού, την επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης στη Βασ. Κωνσταντίνου- δίνουν μια πνοή αισιοδοξίας γύρω μας.

Όσοι ζουν και εργάζονται στην Αθήνα έχουν συνειδητοποιήσει ότι «οι επενδύσεις στον τομέα του πολιτισμού όχι μόνο δεν είναι πολυτελείς δαπάνες, αλλά έχουν δώσει τη βάση για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας στην πόλη». Από τις κρουαζιέρες ώς την κίνηση στα μουσεία, όλα δείχνουν πως η χώρα «ύστερα από πέντε χρόνια ύφεσης θα επιτύχει θετικό πρόσημο στον ρυθμό ανάπτυξης, κάτι που οφείλεται στο τουριστικό ρεύμα».

Η μέθοδος της αρχαιολογικής αυτεπιστασίας εξασφάλισε απασχόληση σε πολλούς νέους επιστήμονες (αρχαιολόγοι, μηχανικοί, συντηρητές), σε ειδικευμένους και ανειδίκευτους εργάτες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί οι 5.000 εργαζόμενοι. Είναι κι εκείνοι που απασχολούν οι ανάδοχοι στα έργα που εκτελούνται με εργολαβία, αποδεικνύοντας πως το υπουργείο Πολιτισμού «αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας».

Νοικοκύρεμα και ανάπτυξη

Από τα τέσσερα μεγάλα έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που εκτελούν οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, και είναι η καινούργια ελπίδα, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο και οι Ψηφιακές Συλλογές των Κινητών Μνημείων του Εθνικού Αρχείου.

Τι μας έδειξαν; Ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει 7.500 δημόσια κτίρια, 5.100 χερσαίους και ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους και θέσεις, περίπου 20.000 αρχαία και προστατευόμενα μνημεία. Εξίσου σημαντικό είναι ότι θα εισαχθούν στο σύστημα 600.000 κινητά μνημεία με την ταυτότητά τους. Ολα αυτά δεν είναι απλώς νοικοκύρεμα, αλλά εργαλεία για κάθε αναπτυξιακή δράση.

Έργα και κέρδη

Ομάδα ειδικών επεξεργάστηκε τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία 1.319 έργων, προϋπολογισμού 2,3 δισ. ευρώ που εκτελούνται ή ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα την τελευταία 15ετία. Με βάση τη θεωρία του μοντέλου εισροών-εκροών του Βασίλι Λεόντιεφ και στατιστικά δεδομένα της Eurostat, η εταιρεία Delloitte υπολογίζει πως μια επένδυση 1 εκατ. ευρώ σ’ ένα έργο πολιτιστικής κληρονομιάς (μόνο στη φάση εκτέλεσης) έχει πολλαπλασιαστική επίπτωση στο σύνολο της οικονομίας που ανέρχεται σε 2,36 εκατ. ευρώ σε παραγόμενο συνολικό προϊόν, 0,84 εκατ. σε μισθοδοσία και 45 νέα ισοδύναμα ανθρωποέτη απασχόλησης.
Διεκδίκηση πόρων

Τώρα το ΥΠΠΟΑ είναι ώριμο να διεκδικήσει πόρους από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ενέκρινε, είπε η κ. Λίνα Μενδώνη, για το τρέχον έτος, την αύξηση του προϋπολογισμού του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ κατά 43,3 εκατ. ευρώ. Αύξηση δηλαδή κατά 55% βλέποντας τις θετικές επιπτώσεις των έργων στην οικονομία.

Είδαμε όσα έγιναν με χρήματα του Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ και όσα πραγματοποιούνται τώρα με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ. Χαρακτηριστικό ήταν το φιλμάκι (Μagic Picture) που προβλήθηκε στην ημερίδα σε σκηνοθεσία του Νίκου Ελληνικάκη, και για το οποίο έτρεχε πολλούς μήνες η κ. Αννα Παναγιωταρέα. Μια αισιόδοξη νότα των έργων που αλλάζουν τη χώρα.

730 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για 640 έργα στον τομέα του Πολιτισμού

Στην ημερίδα, όπου μεταξύ άλλων μίλησαν ο υπουργός Κωνσταντίνος Τασούλας, η γενική γραμματέας Λίνα Μενδώνη και ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Τομέα Πολιτισμού, Παναγιώτης Νταής, έγινε αναφορά στην οικονομική και κοινωνική διάσταση του συγκεκριμένου Τομέα, διαφοροποιώντας, όπως ειπώθηκε, την κεντρική θεματολογία αντίστοιχων συναντήσεων, που ως τώρα περιορίζονταν στην παρουσίαση του έργου του ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο των ΕΣΠΑ.

Τις έννοιες του «εγκαίρως» για κάθε προετοιμασία και της «αξιοποίησης» των μέχρι τώρα επιδόσεων του υπουργείου, ανέφερε ο κ. Τασούλας ως τα δύο κύρια επιχειρήματα στη διεκδίκηση της χρηματοδότησης ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, η οποία, όπως είπε, ξεκινά σε λίγους μήνες. «Το ΥΠΠΟΑ, εγκαίρως και αξιοποιώντας τις νίκες του, προετοιμάζει τη δική του “στρατηγική” για τη νέα περίοδο, έχοντας όμως την καλή εμπειρία και φροντίδα που έδειξε μέχρι τώρα στα προγενέστερα χρηματοδοτικά εργαλεία» τόνισε, ενώ δεν παρέλειψε να συνοψίσει τα έργα στον Τομέα Πολιτισμού που είναι σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή: «Σε όλη τη χώρα, πραγματοποιούνται γύρω στα 640 έργα με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και τα οποία αφορούν σε δαπάνη 730 εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργώντας άμεση απασχόληση σε περίπου 5.000 ανθρώπους».

«Η χρηματοδότηση του Πολιτισμού δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη» τόνισε η κα. Μενδώνη, σημειώνοντας ότι «οι επενδύσεις στον πολιτισμό αποτελούν για τη χώρα μας κινητήρια δύναμη της οικονομίας, προσφέρουν άμεσα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, συντελούν άμεσα στην αύξηση της απασχόλησης, στην κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, στην αύξηση του παραγόμενου εθνικού προϊόντος και στην αύξηση του εισοδήματος». Δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί στο παράδειγμα των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, που δημιούργησε ένα «τσουνάμι δημοσιότητας», όπως χαρακτηριστικά είπε, εντός και εκτός Ελλάδας. «Τα αποτελέσματα της ανασκαφής θα απασχολήσουν, πολλά χρόνια, την επιστημονική κοινότητα. Είναι, επίσης, βέβαιο ότι η Αμφίπολη θα αποτελέσει στο μέλλον κέντρο διεθνούς ενδιαφέροντος, σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών και έναν ισχυρό πόλο οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή» εκτίμησε.

Τέλος, προβλήθηκε το βίντεο «Δράσεις πληροφόρησης και δημοσιότητας έργων πολιτισμού» σχετικά με χρηματοδοτούμενα από κοινοτικά ταμεία έργα, τα οποία είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, έχοντας συμβάλει στην καλή διατήρηση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, όπως η Ακρόπολη, η Αρχαία Μεσσήνη, η Καστροπολιτεία του Μυστρά και τα βυζαντινά μνημεία της Καστοριάς, στην ανέγερση νέων κτηρίων Πολιτισμού, όπως το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, καθώς και στη βελτίωση και επέκταση υφιστάμενων Μουσείων, όπως το Μουσείο «Στρατή Ελευθεριάδη - Teriade» στη Μυτιλήνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια