Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μέτρα προστασίας μέσα και έξω από τον τύμβο

Εκτός της τέντας, σε ρόλο «ασπίδας» γύρω από τον τύμβο έχουν τοποθετηθεί και πλαστικές μεμβράνες Η ομάδα στην Αμφίπολη συνέχισε και χθ...

Εκτός της τέντας, σε ρόλο «ασπίδας» γύρω από τον τύμβο
έχουν τοποθετηθεί και πλαστικές μεμβράνες
Η ομάδα στην Αμφίπολη συνέχισε και χθες τη θωράκιση του μνημείου εσωτερικά και εξωτερικά.

Μέσα εφαρμόζονται τα μέτρα αντιστήριξης και προστασίας και έξω τα μέτρα για τα καιρικά φαινόμενα. Ηδη η αποστραγγιστική αύλακα έχει τελειώσει, ενώ εκτός της τέντας έχουν τοποθετηθεί και πλαστικές μεμβράνες.

Η θωράκιση του μνημείου εσωτερικά γίνεται με αντιστηρίξεις των χωμάτων και χαλαρών στοιχείων όπως και με τη στήριξη του θόλου. Τις επόμενες ημέρες, όταν αυτές οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί, θα ξεκινήσει και πάλι η ανασκαφική διερεύνηση, με τη συνέχιση των αποχωματώσεων.

Η συνέχεια

Η ειδική διεπιστημονική ομάδα θα εξετάσει στη συνέχεια και τα επόμενα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε όλα να γίνονται χωρίς κινδύνους για το μνημείο και για τους ανθρώπους.

Στο μεταξύ, αίτημα για ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στο μνημείο της Αμφίπολης απηύθυνε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησής τους.

Ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε: «Ζήτησα και έλαβα τη δέσμευση του υπουργού να αυξηθεί η αστυνόμευση στην πολύ σημαντική ανασκαφή που γίνεται αυτήν τη στιγμή στην Αμφίπολη, γιατί πιστεύω πραγματικά ότι σε ελάχιστες μέρες από σήμερα το συγκεκριμένο σημείο θα συγκεντρώσει τα φώτα και το ενδιαφέρον όλου του κόσμου. Ως εκ τούτου, η Πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει την ασφάλεια του μνημείου».

Η απάντηση του κ. Κικίλια υπήρξε θετική. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η προσέλευση του κόσμου έχει αυξηθεί και ότι δεν είναι λίγοι οι εκδρομείς που θέλουν να φτάσουν μέχρι την ανασκαφή στον λόφο Καστά. Έτσι, η αυξημένη αστυνομική δύναμη θα βοηθήσει στο να υλοποιούνται τα μέτρα που έχουν ζητήσει οι αρχαιολόγοι και να μην προσεγγίζουν τρίτοι την ανασκαφή.

Τασούλας για Αμφίπολη: Θα μιλήσει το ίδιο το μνημείο, όχι τα σενάρια - Νέες ανακοινώσεις την Κυριακή

Με τη φράση «θα μιλήσει το ίδιο το μνημείο, όχι τα σενάρια», ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας συνέστησε υπομονή σε ό,τι αφορά την πορεία του ανασκαφικού έργου στην Αρχαία Αμφίπολη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο των σημερινών εγκαινίων της έκθεσης «Μακεδονικοί Θησαυροί» στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.

«Η Αμφίπολη μέχρι στιγμής είναι αυτό που βλέπουμε. Κι αυτό που βλέπουμε, αυτό που καμαρώνει ο ελληνικός λαός είναι ένα ταφικό μνημείο, σημαντικών, πρωτοφανών διαστάσεων και σημαντικής καλλιτεχνικής φροντίδας. Από εκεί και πέρα, θα μιλήσει το ίδιο το μνημείο, όχι τα σενάρια. Έτσι γίνεται πάντα στην αρχαιολογία. Δεν θα αποτελέσει η Αμφίπολη εξαίρεση» τόνισε ο υπουργός.

Υπογράμμισε, δε, ότι «η αρχαιολογική επιστήμη είναι μια επιστήμη, η οποία κατά κανέναν τρόπο δεν συναρτάται με την αδημονία» αλλά «με την υπομονή, με τη δεοντολογία και συναρτάται και με τη χαρά που μας δίνει, με τα ευρήματα που διαχρονικά έχει»  και πρόσθεσε πως οι επόμενες ανακοινώσεις για την πορεία του ανασκαφικού έργου θα γίνουν, κατά πάσα πιθανότητα, την προσεχή Κυριακή.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα των ανασκαφών στην Αρχαία Αμφίπολη, ο υπουργός τόνισε ότι «η πορεία η αρχαιολογική δεν μπορεί να προδικαστεί γιατί ένα μικροεμπόδιο, μια ανάγκη συντήρησης, μία στερέωση μπορεί να ανατρέψει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα» και πρόσθεσε: «προφανώς έχουμε φτάσει στους προθαλάμους και προφανώς η δουλειά που γίνεται είναι πολύ σωστή και πολύ προσεκτική». 

Νωρίτερα, στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια της έκθεσης, ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε την πρόσφατη δημοσιότητα γύρω από την Αμφίπολη «μεγάλη ευκαιρία να ξανα-ανακαλύψει ο ελληνικός λαός τη γοητεία του πολιτισμού του, τη γοητεία ενός πολιτισμού που δεν τον κρατάει δεμένο με το παρελθόν, αλλά του δίνει κουράγιο για να ξεπεράσει το δύσκολο παρόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια