Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέοι πολεμιστές και μυστηριώδεις γυναίκες

Πήλινο σύμπλεγμα έρωτα και ψυχής, από το ανατολικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, μέσα 1ου αι. μ.Χ. Δυνατοί, υγιείς, ρωμαλέοι, με γερ...


Πήλινο σύμπλεγμα έρωτα και ψυχής,
από το ανατολικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, μέσα 1ου αι. μ.Χ.
Δυνατοί, υγιείς, ρωμαλέοι, με γεροδεμένες πλάτες, ψηλά πόδια και στητό στήθος. Έτσι περιγράφονται οι νέοι στην αρχαία Μακεδονία, οι οποίοι προκαλούσαν ρίγη συγκίνησης για τα καλοσχηματισμένα τους κορμιά στα γυμναστήρια.

Οι νεαροί Μακεδόνες γυμνάζονταν σκληρά και προετοιμάζονταν για να γίνουν άξιοι πολεμιστές, έτσι κάθε πόλη διέθετε το δικό της γυμνάσιο. Παράλληλα, μελετούσαν φιλοσοφία, μουσική, γεωγραφία και άλλες επιστήμες της εποχής, ενώ ιδιαίτερα ασχολούνταν με το μουσικό αγώνισμα του κιθαρωδού.

Όσο για τις γυναίκες παρέμεναν κλεισμένες στα σπίτια και περιορίζονταν στις οικιακές ασχολίες και την τεκνοποιία, σε όλες όμως τις χρονικές περιόδους εμφανίζονταν με μακριούς χιτώνες, χαμηλωμένο βλέμμα, πιασμένα ή λυτά τα μακριά μαλλιά, πάντα γοητευτικές και μυστηριώδεις.

Όψεις της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής στην καθημερινότητα της αρχαίας Μακεδονίας, παρουσιάζει η έκθεση «...νέος και με υγείαν αρίστην... Όψεις της ζωής των νέων στην αρχαία Μακεδονία», η οποία θα παραμείνει μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης.

Όπως δήλωσε στο «Έθνος» η προϊσταμένη της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Βασιλική Μισαηλίδου - Δεσποτίδου, η έκθεση παρουσιάζει 140 επιλεγμένα αρχαιολογικά αντικείμενα ποικίλων κατηγοριών, πολλά από τα οποία αποκαλύπτονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.

Συγκεκριμένα εκτίθενται πήλινα ειδώλια, μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία, μαρμάρινα αγάλματα, μεταλλικά αντικείμενα κ.ά., όλα από συλλογές της ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ, ενώ υποστηρίζονται από σχετικό εποπτικό υλικό και ενημερωτικά κείμενα, που αφορούν τον ελεύθερο χρόνο και τη διασκέδαση των νέων, την ενδυμασία και τον καλλωπισμό τους, τους αθλητικούς αγώνες και τη θέση του έρωτα στη ζωή τους.

Η έκθεση προσφέρει στους επισκέπτες ερεθίσματα, ώστε να ανιχνεύσουν βασικές πτυχές της φυσιογνωμίας της νεότητας ενός μακρινού παρελθόντος, τις επιλογές, προτιμήσεις, συνήθειες, αντιλήψεις, πεποιθήσεις, την αισθητική τους και κάθε στοιχείο της κοινωνικής τους ταυτότητας και να τις αντιπαραβάλουν ακόμη, με αντίστοιχα φυσιογνωμικά στοιχεία της σύγχρονης νεολαίας.

Η διάρθρωση της έκθεσης περιλαμβάνει οκτώ θεματικές ενότητες, όπως: πνευματικό και θρησκευτικό περιβάλλον της αρχαίας Μακεδονίας, η έννοια του αρχαίου κάλλους, εκπαίδευση και αθλητική αγωγή των νέων, μετάβασή τους στη ζωή των ενηλίκων κ.ά.

Η έκθεση διοργανώνεται από την ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ και εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού θεσμού «Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014», ενώ τα εκθέματα είναι από τα αρχαϊκά ως και τα ρωμαϊκά χρόνια.


Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια