Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εκκλησία της πρώιμης βυζαντινής περιόδου ανακαλύφθηκε στο Κοσσυφοπέδιο

Τουρκική ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον καθηγητή Haluk Çetinkaya, του πανεπιστημίου Mimar Sinan Fine Arts University ανακάλυψε ...



Τουρκική ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον καθηγητή Haluk Çetinkaya, του πανεπιστημίου Mimar Sinan Fine Arts University ανακάλυψε τα ίχνη ενός βυζαντινού ναού του 4ου αιώνα, κοντά στην Πρίστινα, πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου.


Ο Çetinkaya δήλωσε ότι βρήκαν πρώτα το βαπτιστήριο και στη συνέχεια άλλα μέρη της εκκλησίας στον αρχαιολογικό χώρο της Ulpiana. Πρόσθεσε ότι ο ναός κατέρρευσε από σεισμό στο τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ. και αποκαταστάθηκε έναν αιώνα αργότερα. Η εκκλησία εκτιμάται ότι έχει μήκος σχεδόν 19 μέτρα και θα αποκαλυφθεί πλήρως το επόμενο έτος.

«Το υλικό της εκκλησίας, τα νομίσματα και οι σκελετοί που βρέθηκαν είναι σημαντικά ευρήματα για τη χρονολόγηση του ναού», είπε. «Οι άνθρωποι θάφτηκαν δίπλα στο βαπτιστήριο. Έχουμε εξετάσει τους σκελετούς στο εργαστήριο και ανακαλύψαμε ότι χρονολογούνται στις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ.. Βρήκαμε επίσης και 101 νομίσματα στην περιοχή της εκκλησίας. Σχεδόν όλα τους χρονολογούνται στον 4ο αιώνα μ.Χ.. Αυτό είναι ένα σημαντικό κριτήριο για τη χρονολόγηση. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, μπορούμε να πούμε ότι η εκκλησία ανήκει στον 4ο αιώνα μ.Χ.. Από την άλλη πλευρά, η χρήση του σταυρού ήταν απαγορευμένη στο δάπεδο των εκκλησιών κατά το πρώτο τέταρτο του 5ου αιώνα μ.Χ.. Εδώ, έχουμε έναν σταυρό στο πάτωμα της εκκλησίας, και αυτός είναι ο λόγος που η εκκλησία χρονολογείται πριν από τον 5ο  αιώνα μ.Χ.».

Οι ανασκαφικές εργασίες ξεκίνησαν στην Ulpiana, ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς στην περιοχή κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το 2012 μετά από συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και του Υπουργείο Πολιτισμού του Κοσσυφοπεδίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια