Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέα «βουτιά» στο ιστορικό ναυάγιο του Βρετανικού

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων επόπτευσε τις υποβρύχιες κινηματογραφήσεις στο ιστορικό ναυάγιο του Βρετανικού που πραγματοποιήθηκαν γ...



Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων επόπτευσε τις υποβρύχιες κινηματογραφήσεις στο ιστορικό ναυάγιο του Βρετανικού που πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά φέτος και διήρκεσαν δέκα ημέρες.

Στόχος είναι να καταγραφούν, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, στοιχεία που σχετίζονται με την κατάσταση του ναυαγίου που βρίσκεται σε βάθος 120 μέτρων.

Οι καταδύσεις στο ναυάγιο, που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή ΒΔ της νήσου Κέας, έγιναν με τη χρήση υπερσύγχρονου βαθυσκάφους και ROV που μετέφερε το πλοίο «U-BOAT NAVIGATOR» από τη Μάλτα. Εκπρόσωπος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων ήταν η αρχιτέκτονας-μηχανικός Αικατερίνη Ταγωνίδου.




Το υπερωκεάνιο Βρετανικός, που είναι αδελφό πλοίο του θρυλικού Τιτανικού, επιτάχθηκε κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου από το Βρετανικό Ναυαρχείο και μετατράπηκε σε νοσοκομειακό πλοίο. Το 1916 βυθίστηκε από γερμανική νάρκη ενώ έπλεε ανοιχτά της ν. Κέας με προορισμό τον νοσοκομειακό σταθμό της Λήμνου.

Το ναυάγιο είχε ανακαλύψει πρώτος ο Ζακ Κουστό το 1975. «Η κατάσταση του ναυαγίου δεν έχει αλλάξει σε σχέση με πέρσι» μας είπε η έφορος κ. Αγγελική Σίμωση, η οποία ωστόσο εντόπισε το ενδιαφέρον στην ένταξη του ναυαγίου αυτού στο πλαίσιο του καταδυτικού τουρισμού, μιας νέας μορφής τουρισμού η οποία, σύμφωνα με την ίδια, απευθύνεται σε άτομα υψηλού πνευματικού αλλά και οικονομικού επιπέδου. «Υπάρχουν άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο που έρχονται στη χώρα μας ειδικά για να δουν αυτό το ναυάγιο. Αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε» υπογράμμισε η κ. Σίμωση.


Πηγή: Α. Κουλά, Έθνος, ΥΠΠΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια