Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ώρα επιλογής για την «ακτινογραφία»

Πλησιάζει η στιγμή της γεωφυσικής διασκόπησης στον λόφο Καστά Στη φάση επιλογής της επιστημονικής ομάδας και του αντίστοιχου πανεπιστη...

Πλησιάζει η στιγμή της γεωφυσικής διασκόπησης στον λόφο Καστά
Στη φάση επιλογής της επιστημονικής ομάδας και του αντίστοιχου πανεπιστημίου που θα κάνει τη γεωφυσική διασκόπηση στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη, ώστε να εντοπιστεί αν υπάρχουν και άλλες αρχαιότητες, πέραν του μοναδικού ταφικού μνημείου που έφερε στο φως η ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη, καθώς και των τάφων που έχουν βρεθεί στην κορυφή του λόφου από ανασκαφές σε προηγούμενες περιόδους, βρίσκεται το υπουργείο Πολιτισμού.

Πηγή του τελευταίου διέψευδε τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι «το έργο της διασκόπησης έχει ανατεθεί στο Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας - Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης» και πως «άρχισαν οι εργασίες και μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα έχουν ολοκληρωθεί».

Όπως διευκρινιζόταν, το υπουργείο και η διεπιστημονική ομάδα για την ανασκαφή στον λόφο Καστά έχουν απευθυνθεί για τον σκοπό αυτόν σε τρία ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία έχουν επιστημονικές ομάδες που ασχολούνται με γεωφυσικές διασκοπήσεις αρχαιολογικών χώρων.

Το πρώτο ΑΕΙ της χώρας που εκδήλωσε ενδιαφέρον ήταν το ΑΠΘ, η πρυτανεία του οποίου γνωστοποίησε πριν από μερικές εβδομάδες ότι η κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών θέτει στη διάθεση της αρχαιολόγου Κ. Περιστέρη την τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της και ιδιαίτερα την ομάδα του διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, Γρηγόρη Τσόκα, που έχει να παρουσιάσει εργασίες για τον εντοπισμό ταφικών μνημείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρόμοια προσφορά υπήρξε και από άλλα δύο πανεπιστήμια και ένα από αυτά ήταν το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο έχει επίσης Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών.

Αυτοψία

Για τον λόγο αυτόν ζητήθηκε από τα τρία ΑΕΙ να προχωρήσουν οι ομάδες τους σε αυτοψία στον λόφο Καστά και να υποβάλουν στη συνέχεια τις προτάσεις τους. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι μέχρι χθες είχαν κάνει αυτοψία του χώρου οι επιστημονικές ομάδες των δύο προαναφερομένων ΑΕΙ και ότι θα ακολουθήσει η επιλογή.

Μάλιστα, στη συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί την ερχόμενη Τετάρτη στην Αμφίπολη αναφορικά με την πορεία των ανασκαφών, θα είναι παρών και ο πρύτανης του ΑΕΙ που θα επιλεγεί.


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια