Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Ευσυνείδητοι» κλέφτες επιστρέφουν κλεμμένα αρχαία αντικείμενα στην Πομπηία

Η συντήρηση της αρχαίας πόλης της Πομπηίας έχει λάβει αυτό τον καιρό μια ευπρόσδεκτη ώθηση από  « ευσυνείδητους »  κλέφτες που επιστρέ...

«Ευσυνείδητοι» κλέφτες επιστρέφουν κλεμμένα αρχαία αντικείμενα στην Πομπηία

Η συντήρηση της αρχαίας πόλης της Πομπηίας έχει λάβει αυτό τον καιρό μια ευπρόσδεκτη ώθηση από «ευσυνείδητους» κλέφτες που επιστρέφουν αντικείμενα, τα οποία έκλεψαν από τον δημοφιλή αρχαιολογικό χώρο.

Τον Οκτώβριο, μια γυναίκα από τον Καναδά έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο όταν επέστρεψε προσωπικά στην Πομπηία για να παραδώσει ένα αρχαίο θραύσμα 2.000 ετών που είχε κλέψει από την αρχαία πόλη όταν την επισκέφθηκε για μήνα του μέλιτος πριν από 50 χρόνια.

Η γυναίκα από το Μόντρεαλ, ηλικίας 70 ετών, δήλωσε ότι η κλοπή του θραύσματος που χρονολογείται στον 1ο αιώνα μ.Χ. και αποτελούσε τμήμα διακόσμησης στέγης από κεραμίδια, βάραινε τη συνείδησή της για δεκαετίες.

Τώρα ο Massimo Osanna, έφορος του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας, δηλώνει ότι δεν ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση. Εκατοντάδες αρχαιολογικά αντικείμενα από όλο τον κόσμο έχουν επιστραφεί στο μουσείο της αρχαίας πόλης τα τελευταία χρόνια, συχνά συνοδευόμενα με επιστολές συγγνώμης, γραμμένες σε διαφορετικές γλώσσες.

«Έχουμε ήδη λάβει εκατοντάδες πακέτα με εκατοντάδες θραύσματα εδώ και χρόνια», δηλώνει ο κ. Osanna στην ιταλική εφημερίδα, Il Messaggero.

«Άνθρωποι γράφουν επιστολές εκφράζοντας τη λύπη τους, αφού συνειδητοποίησαν ότι έκαναν ένα τρομερό λάθος, το οποίο δεν πρόκειται ποτέ ξανά να το επαναλάβουν και για το λόγο αυτό στέλνουν τα κλεμμένα κομμάτια πίσω. Αλλά το πιο περίεργο πράγμα, από ανθρωπολογικής πλευράς, είναι ότι οι επιστολές που συνοδεύουν τα κλεμμένα κομμάτια αποκαλύπτουν ένα δείγμα ανθρώπων που αξίζει να μελετηθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Osanna ένα συγκεκριμένο κομμάτι τοιχογραφίας που είχε επιστραφεί ήταν σημαντικό για την αποκατάσταση της Casa del Frutteto (Οικίας του Οπωρώνα), η οποία κατέρρευσε στη δεκαετία του 1980.

Η αρχαία κατοικία αποκαταστάθηκε, αλλά μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών οι συντηρητές και αρχαιολόγοι συνειδητοποίησαν ότι έλειπε ένα κομμάτι της τοιχογραφίας από τοίχο της οικίας. Το συγκεκριμένο κομμάτι έχει πλέον επιστραφεί από τον Μάρτιο του 2014 και θα προστεθεί σύντομα στην αρχική του θέση.

Ο κ. Osanna εξέφρασε την πρόθεσή του να οργανώσει μια έκθεση για να εκθέσει τα πολύτιμα αντικείμενα που έχουν επιστραφεί.

Ο Alessandro Pintucci, πρόεδρος του Ιταλικού Συλλόγου Αρχαιολόγων, χαιρέτισε την επιστροφή των αντικειμένων, αλλά προειδοποίησε ότι χρειάζεται περισσότερη ασφάλεια για την προστασία των πολύτιμων αρχαιολογικών χώρων και για την πρόληψη κλοπών.

Η Πομπηία θάφτηκε από μια ξαφνική έκρηξη του ηφαιστείου Βεζούβιου το 79 μ.Χ.. Τα σωζόμενα ερείπια της πόλης προσελκύουν περίπου 2,5 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.
Η κλοπή αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στους αρχαιολογικούς χώρους όπως της Πομπηίας και του Κολοσσαίου στη Ρώμη, καθώς οι τουρίστες προσπαθούν να πάρουν «ενθύμια» από τις επισκέψεις τους. 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα ζευγάρι Αμερικανών τουριστών πιάστηκαν στο αεροδρόμιο Fiumicino της Ρώμης με αρχαίο λίθινο τεχνούργημα που είχαν πάρει από την επίσκεψή τους στην Πομπηία.


Πηγή: J. McKenna, The Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια