Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σε 12 μέρες απαντήσεις για τον νεκρό

Έως τις 20 Ιανουαρίου θα δοθούν τα αποτελέσματα της μακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού από την Αμφίπολη, καθώς και επιπλέον...

Σε 12 μέρες απαντήσεις για τον νεκρό

Έως τις 20 Ιανουαρίου θα δοθούν τα αποτελέσματα της μακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού από την Αμφίπολη, καθώς και επιπλέον πληροφορίες για τη γεωφυσική διασκόπηση που διενεργείται στον λόφο Καστά.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για το 2015, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επεσήμανε ότι η ημερομηνία των ανακοινώσεων είχε προαναγγελθεί πολύ πριν την προκήρυξη των εκλογών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, τα αποτελέσματα - όπως φύλο, ηλικία, ανάστημα - της μακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού, από τον τέταρτο χώρο του ταφικού συγκροτήματος, θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Αυτό δήλωσε η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη στη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Επεσήμανε ταυτοχρόνως ότι πρόκειται για ημερομηνία που είχε προαναγγελθεί πολύ πριν την προκήρυξη των εκλογών. 

Το ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη σύγχρονη προσέγγιση της αρχαιολογίας του θανάτου. Με αφετηρία το άτομο, που εκπροσωπείται από τα σκελετικά κατάλοιπα του τύμβου Καστά, εξετάζεται - με συστηματικό και επιστημονικά δεοντολογικό τρόπο - το ανθρωπολογικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο του πληθυσμού της Αμφίπολης.

Η ανάλυση  του συγκεκριμένου υλικού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση  ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ.  έως  το 200 π.Χ.. Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, το οποίο είναι διετές,  θα εφαρμοστούν οι αναγκαίες σύγχρονες αναλυτικές μέθοδοι. Τα αποτελέσματα των ερευνών του συνολικού υλικού θα ολοκληρωθούν σε διάστημα είκοσι μηνών.

Ως προς τον απολογισμό του 2014, η γ.γ. ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΑΣ σε 42 συνεδριάσεις του το 2014 εξέτασε 1.477 θέματα, «σε ισορροπία με τις προηγούμενες χρονιές. Συνεπώς, αυτά που λέγονταν στο παρελθόν, ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στο ΚΑΣ, δεν ισχύουν. Το Συμβούλιο δεν έχει θέματα, παρά για να συμπληρώνει κάθε εβδομάδα τη διάταξή του. Αυτό είναι μια συλλογική επιτυχία, όπως εξάλλου και όλη η δουλειά του ΚΑΣ», τόνισε. Από το σύνολο των πράξεών του, οι 1.401 ήταν ομόφωνες, δηλαδή κατά 95%, σε ποσοστό που είναι παρόμοιο με εκείνο των προηγούμενων χρόνων. «Δύο ή τρεις αποφάσεις είχαν οριακή πλειοψηφία, όλες οι άλλες είχαν μια πολύ ικανοποιητική πλειοψηφία». Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα αιτήματα των ιδιωτών για οικοδόμηση, ανακατασκευή, επισκευές, είχαν μια μικρή ανάκαμψη σε σχέση με πέρυσι (127 το 2014, έναντι 94 το 2013).


Δεν υπάρχουν σχόλια