Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έργα από τη Βενετία έως τη Συρία

Συντήρηση ψηφιδωτών στη Μονή του Αγίου Λωτ στη Νεκρά Θάλασσα Μία μέρα πριν παραλάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Χρυσό Σταυρό ...

Συντήρηση ψηφιδωτών στη Μονή του Αγίου Λωτ στη Νεκρά Θάλασσα
Μία μέρα πριν παραλάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Αναστασία Τούρτα, παρουσίασε στο ελληνικό τμήμα του ICOM την πλούσια δραστηριότητά του στον τομέα της συντήρησης.

Δραστηριότητα που το καθιστά προβεβλημένο και εξαιρετικά σημαντικό φορέα στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή.

Το ΕΚΕΒΥΜΜ επιτελεί ένα έργο πολύπλοκο και με ιδιαίτερες απαιτήσεις, «καθώς πραγματοποιείται σε περιοχές δύσκολες και με συνθήκες συχνά επικίνδυνες» τόνισε η κ. Τούρτα. «Απαιτεί γνώση των ιστορικών και πολιτικών συνθηκών της περιοχής, του χαρακτήρα και της γλώσσας των ανθρώπων της, κατανόηση των τοπικών ισορροπιών, λεπτούς χειρισμούς, υπομονή και επιμονή. Προ πάντων απαιτεί όραμα και δημιουργικότητα τα οποία απέδειξαν ότι διαθέτουν τα μέλη και οι συνεργάτες του, οι οποίοι εργάζονται σχεδόν εθελοντικά».

Το μουσείο της Κορυτσάς

Η πρώτη συνεργασία ήταν με το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας για συντηρήσεις εικόνων αλλά και χειρογράφων. Συνέχεια υπήρξε με το μουσείο της Κορυτσάς, μετά από επιμονή του διευθυντή του αλλά και λόγω του οικτρού θεάματος: «Εκατοντάδες ασυντήρητες εικόνες κρέμονταν σε χώρο όπου το χιόνι έμπαινε από τα, χωρίς τζάμια, καλυμμένα με λινάτσες, παράθυρα». Συντηρήθηκαν 88 εικόνες χρονολογημένες από τον 14ο και 19ο αι. και προερχόμενες από όλη την κεντρική και νότια Αλβανία. Οι επιγραφές τους ήταν ελληνικές».

Ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες, η δρ Τούρτα ανέφερε τη συντήρηση και αποκατάσταση του κοιμητηριακού ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου στο χωριό Ζερβάτι της περιοχής Αργυροκάστρου (αρχιεπισκοπή Τιράνων και Αλβανίας). «Ο ναός, που χρονολογείται το 1582/1583, είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες του 1605/1606, των ζωγράφων Μιχαήλ και Νικολάου, πιθανότατα από το χωριό Λινοτόπι του Γράμμου».

Τα μνημεία υπήρξαν θύματα των εθνοτικών ταραχών στο Κοσσυφοπέδιο, των προβλημάτων στο Ισραήλ, ή του πολέμου στη Συρία. Πολλά από τα έργα αποκατάστασης έχουν διακοπεί, αλλά το ΕΚΕΒΥΜΜ ελπίζει ότι θα συνεχιστούν.


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια