Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Υπόγειο και «πράσινο» το νέο μουσείο της Δήλου

Διακαής επιθυμία της Εφορείας Κυκλάδων και του υπουργείου Πολιτισμού ήταν εδώ και χρόνια η ανέγερση ενός νέου μουσείου στη Δήλο, αντ...

Υπόγειο και «πράσινο» το νέο μουσείο της Δήλου


Διακαής επιθυμία της Εφορείας Κυκλάδων και του υπουργείου Πολιτισμού ήταν εδώ και χρόνια η ανέγερση ενός νέου μουσείου στη Δήλο, αντάξιου αυτού του μοναδικού αρχαιολογικού χώρου.

Μέχρι και ανασκαφικές τομές είχε κάνει εκεί ο Παναγιώτης Χατζηδάκης, στην περιοχή Καμήλα, περί τα 400 μ. μακριά από το σημερινό μουσείο, ώστε να υπάρχει βεβαιότητα πως δεν εντοπίζονται εκεί αρχαία.

Αυτό που έλειπε, δηλαδή τα χρήματα -που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ- για τη σύνταξη της μελέτης, προσφέρθηκε να τα δώσει το International Foundation for Greece. Το περασμένο καλοκαίρι η πρόεδρός του Ασπασία Λεβέντη είπε στο ΥΠΠΟΑ πως το ίδρυμα προτίθεται να δωρίσει μία μελέτη στο ελληνικό κράτος. Οπως είπε η γενική γραμματέας Λίνα Μενδώνη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, επελέγη η Δήλος ως η καλύτερη επιλογή.

5.000 τ.μ.

Το γενικό πλαίσιο αρχών για τον νέο μουσειακό χώρο που θα δημιουργηθεί στη Δήλο μετά την εξεύρεση πόρων για τη σύνταξη της μελέτης του, όρισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Έτσι το ίδρυμα είναι έτοιμο να αναθέσει τη μελέτη και το ΚΑΣ εξέτασε τις προδιαγραφές, ορίζοντας πως το μουσείο πρέπει να είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του υπόγειο ή υπόσκαφο και «πράσινο», ώστε να καταναλώνει σχεδόν μηδενική ενέργεια. Επίσης πρέπει να είναι κατά το δυνατόν μακριά από τη θάλασσα, προκειμένου να προφυλάσσονται και τα αρχαία και τα υλικά του και να μη χρειάζεται συχνές επισκευές και συντηρήσεις.

Το ΚΑΣ όρισε πως το εμβαδόν θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5.000 τετραγωνικά για να καλύπτονται όλες οι σύγχρονες ανάγκες ενός μουσείου. Θα πρέπει να μπορούν να εκτεθούν όσα εκτίθενται στο τωρινό μουσείο, σύνολα από τις αποθήκες και έργα που θα μεταφερθούν στο μέλλον από το ύπαιθρο.

Όπως σημειώθηκε στο Συμβούλιο, τα χρήματα θα δώσει το International Foundation for Greece (που ιδρύθηκε στο Λονδίνο από τον Γιώργο και την Ασπασία Λεβέντη), καθώς το ίδρυμα είχε προσφερθεί από το περασμένο καλοκαίρι να δωρίσει μια μελέτη στο ελληνικό κράτος και επιλέχθηκε η Δήλος ως η καλύτερη επιλογή.


Πηγή: Έθνος, Το Βήμαμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια