Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εγκρίθηκαν παρεμβάσεις στους Φιλίππους ενόψει της υποψηφιότητας UNESCO

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων   Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο άναψε «πράσινο φως» στο Διαχειριστικό Σχέδιο της υποψηφιότητ...


Εγκρίθηκαν παρεμβάσεις στους Φιλίππους ενόψει της υποψηφιότητας UNESCO
Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων  
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο άναψε «πράσινο φως» στο Διαχειριστικό Σχέδιο της υποψηφιότητας των Φιλίππων που θα πρέπει να κατατεθεί στην UNESCO για ένταξη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Στο πλαίσιο αυτό, εγκρίθηκαν παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο.

Δύο χώροι των αρχαίων Φιλίππων υποβάλλονται για ένταξη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO: Ο αρχαιολογικός χώρος εντός των τειχών της πόλης και ο χώρος της Μάχης των Φιλίππων. 

Το διαχειριστικό σχέδιο της υποψηφιότητας των Φιλίππων θα πρέπει να κατατεθεί στον διεθνή οργανισμό το αργότερο μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

«Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η συζήτηση του θέματος δεν σχετίζεται καθόλου με την τρέχουσα περίοδο. Το διαχειριστικό σχέδιο των Φιλίππων προετοιμάζεται τα τελευταία δύο χρόνια από τις εφορείες και τις ειδικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και η τελική προθεσμία για την κατάθεσή του είναι η 1/1/2015. Επομένως, ο φάκελος εισάγεται για να είμαστε συνεπείς ως χώρα απέναντι στον διεθνή οργανισμό» τόνισε η γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη.

Όπως ειπώθηκε στο συμβούλιο, στόχος του συγκεκριμένου σχεδίου είναι η καταγραφή των αναγκών και των δυνατοτήτων του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, καθώς και η σχηματοποίηση των δράσεων για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξή του. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για παρεμβάσεις που αναπτύσσονται σε πέντε άξονες, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αφορούν στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμοί, καθώς και στη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των αρχαίων συνόλων, με τις δράσεις να έχουν ιεραρχηθεί πρώτα για το Οκτάγωνο και στη συνέχεια για το Φόρουμ, τη Βασιλική Β (στην οποία έχουν ήδη τοποθετηθεί σκαλωσιές για τη μελέτη της στατικότητάς της), τις Βασιλικές Α και Γ και την Παλαίστρα. Επίσης, προβλέπεται η κατάργηση της παλαιάς οδού που έτεμνε τον χώρο στα δύο (σήμερα ανενεργή), η οποία μειωμένη σε πλάτος και χωρίς άσφαλτο θα παραμείνει μόνον η μισή για έκτακτες ανάγκες και ανάγκες του χώρου και των ανασκαφών, η τοποθέτηση πινακίδων και η δημιουργία χώρων πάρκινγκ και διευκόλυνσης κοινού και, τέλος, η εξασφάλιση της συνέχισης των δράσεων στον χώρο, όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα και το Φεστιβάλ των Φιλίππων.

Εγκρίθηκαν παρεμβάσεις στους Φιλίππους ενόψει της υποψηφιότητας UNESCO

Επισημάνθηκε ότι πρόκειται για ένα ρεαλιστικό αναστηλωτικό πρόγραμμα που μπορεί να φέρει σε πέρας η χώρα και πως για την προετοιμασία του φακέλου σημαντική ήταν η συμβολή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής που πρωτοέσκαψε στην περιοχή (το 2014 ήταν η επέτειος από τα 100 χρόνια ανασκαφών στους Φιλίππους και στη Θάσο), καθώς και του πρώην Δήμου Φιλίππων (νυν Καβάλας), που υλοποίησε το πρώτο σχέδιο διαχείρισης και συναίνεσε στην κήρυξη των προαπαιτούμενων για την υποψηφιότητα ζωνών προστασίας του χώρου.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος όχι μόνο με τη λαμπρή πόλη που ίδρυσε ο Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος, αλλά και με τη φημισμένη μάχη που καθόρισε το μέλλον της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ενώ αποτελεί την περιοχή όπου ο Απόστολος των Εθνών, Παύλος, πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο και βαφτίζοντας στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού την πρώτη γυναίκα χριστιανή, την Αγία Λυδία.

Η πόλη των Φιλίππων είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Ανατολικής Μακεδονίας. Οι πρώτοι οικιστές της ήταν άποικοι από τη Θάσο, που ίδρυσαν στα 360 π.Χ. την αποικία των Κρηνίδων. Ακμή γνώρισε η πόλη κατά τα ελληνιστικά χρόνια. Η ανασκαφική έρευνα άρχισε στους Φιλίππους στα 1914 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Σήμερα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή συνεχίζουν την αρχαιολογική έρευνα. Τα ευρήματα των ανασκαφών φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων.


Πηγή: in.gr, naftemporiki, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια