Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μια πριγκίπισσα 2500 ετών: H απίστευτη ιστορία της Ukok

Πριγκίπισσα Ukok , μετά την προσθήκη στρωμάτων δερματικού ιστού για να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη και ακριβή αναπαραγωγή πάνω σε τρισδι...

Μια πριγκίπισσα 2500 ετών: H απίστευτη ιστορία της Ukok
Πριγκίπισσα Ukok , μετά την προσθήκη στρωμάτων δερματικού ιστού για να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη και ακριβή αναπαραγωγή πάνω σε τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου της.
Μαγνητική τομογραφία της μούμιας- princess Ukok – αποκαλύπτει ότι η 2.500 ετών πριγκίπισσα από τη Σιβηρία έπασχε από καρκίνο του μαστού – και κάπνιζε κάνναβη για να ηρεμεί από τον πόνο.

• Η πριγκίπισσα διατηρήθηκε σε πάγο σ΄ένα περίτεχνο τάφο στα Αλτάια Όρη (Altai Mountains )
• Υπολείμματα φανερώνουν ότι έπασχε από καρκίνο του μαστού για πέντε χρόνια στην αρχή της 2ης δεκαετίας της.
• Αιτία του θανάτου, ωστόσο, ήταν τραυματισμός από πτώση.
• Είχε τραυματισμούς , εξαρθρώσεις και κατάγματα στο κρανίο.
• Οι ειδικοί θεωρούν ότι το ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια της μετάβασης της σε καταφύγιο.
• Η κάνναβη θάφτηκε μαζί της.
• Εικάζεται ότι τα εκστατικά οράματά της από την κάνναβη συνέβαλαν να θεωρηθεί εκλεκτή, απαραίτητη και ζωτικής σημασίας για το όφελος της κοινωνίας.

Μια πριγκίπισσα 2500 ετών: H απίστευτη ιστορία της Ukok
Δεν είναι γνωστό πόσο αξιόπιστη είναι η μέθοδος αναδόμησης του Ελβετού ειδικού Marcel Nyffenegger .Ο ίδιος υποστηρίζει πως το αποτέλεσμα είναι 75% επιστημονικό και 25% εικασία.
Μια μοναδική μαγνητική τομογραφία στην 2.500 ετών μουμιοποιημένη «πριγκίπισσα» της Σιβηρίας αποκάλυψε ότι έπασχε από οξεία μορφή καρκίνου του μαστού. Είχε θαφτεί – και για αυτό διατηρήθηκε – σε πάγο, σε έναν περίτεχνο τάφο στα Αλτάια Όρη. Η αρχαία γυναίκα – διάσημη για τα περίτεχνα τατουάζ της – χρησιμοποιούσε κάνναβη για τους πόνους της. «Η χρήση των ναρκωτικών για να αντιμετωπίσει την ασθένεια πιθανότατα της είχαν δημιουργήσει μια «αλλοιωμένη νοητική κατάσταση», πιστεύουν οι ειδικοί και «πιθανότατα οι υπόλοιποι θεωρούσαν ότι μπορούσε να επικοινωνεί με τα πνεύματα», γράφουν οι Siberian Times.

Μια πριγκίπισσα 2500 ετών: H απίστευτη ιστορία της Ukok
Η hi-tech σάρωση έγινε στο Novosibirsk από Ρώσους επιστήμονες οι οποίοι δηλώσαν «Έχουμε να κάνουμε με έναν πρωτογενή όγκο στο δεξιό μαστό (φωτογραφία, κόκκινο) με μεταστάσεις στους λεμφαδένες  (εμφανίζεται με πράσινα βέλη )»
O ταφικός θάλαμος καλυπτόταν από μόνιμο στρώμα πάγου στο υψηλό Οροπέδιο Ukok, ανακαλύφθηκε το 1993 και η ανάλυση των λειψάνων της φανέρωσε τα ιδιαίτερα τατουάζ με θέμα ένα φανταστικό πλάσμα, ενώ στον τάφο της βρέθηκαν επίσης ρούχα και καπέλα, μια make -up τσάντα και μια κρύπτη της κάνναβης. Οι εμπειρογνώμονες οικοδόμησαν μια λεπτομερή εικόνα της ζωής της και της εμφάνισής της. Επίσης πιστεύεται ότι έζησε μια σκόπιμα «άγαμη» ζωή.

Μια πριγκίπισσα 2500 ετών: H απίστευτη ιστορία της Ukok
Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια διάγνωση γίνεται σε μια μουμιοποιημένη αρχαία γυναίκα, της οποίας τα λείψανα είχαν διατηρηθεί στο στρώμα του πάγου κατεψυγμένα για περισσότερο από δύο χιλιετίες.
Κατά τη διάρκεια της απεικόνισης των μαστικών αδένων, δόθηκε έμφαση στην ασύμμετρη δομή τους και τη διαφορετική ασυμμετρία του σήματος MR. Οι ειδικοί συμπέραναν ότι πρόκειται για έναν πρωτογενή όγκο στο δεξί στήθος με μεταστάσεις στους λεμφαδένες και, επίσης, οι 3 πρώτοι θωρακικοί σπόνδυλοι έδειξαν μια στατιστικά σημαντική μείωση του σήματος MR και παραμόρφωση των περιγραμμάτων, καταλήγοντας ότι πρόκειται για εξέλιξη του μεταστατικού καρκίνου. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ειδικός «Είμαι απολύτως βέβαιος για τη διάγνωση – είχε καρκίνο. Μόνο ο καρκίνος θα μπορούσε να έχει τέτοιες επιπτώσεις.»

Μια πριγκίπισσα 2500 ετών: H απίστευτη ιστορία της Ukok
Τα λείψανα ανακαλύφθηκαν σχεδόν πριν από 20 χρόνια στο Οροπέδιο Ukok στη Ρωσία
Πραγματική αιτία του θανάτου όμως φαίνεται να είναι ένας δευτερεύων παράγοντας, πιθανώς ένας τραυματισμός από πτώση από τον οποίο αρχικά επέζησε, αλλά έμεινε μάλλον κλινήρης. Ο καρκίνος του μαστού έχει γίνει γνωστός στην ανθρωπότητα από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων αλλά πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια διάγνωση γίνεται σε ένα μουμιοποιημένο αρχαίο άνθρωπο, του οποίου τα λείψανα έχουν διατηρηθεί στο στρώμα του πάγου κατεψυγμένα για περισσότερο από δύο χιλιετίες.

Μια πριγκίπισσα 2500 ετών: H απίστευτη ιστορία της Ukok
Ως εκ θαύματος τα λείψανα διατηρήθηκαν 2.500 χρόνια
(ερευνήθηκαν από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας Σιβηρίας)
Διαπιστώνεται επίσης και η μάλλον υψηλή θέση που κατείχε στην κοινωνική δομή βάσει όσων έχουν μελετήσει οι επιστήμονες σχετικά με τις μούμιες των ελίτ Pazyryks. Άλλες αναλύσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης των τελευταίων τροφίμων που βρέθηκαν στα στομάχια των τριών αλόγων που είχαν ταφεί στον τάφο της, βοήθησαν στο να καταλήξουν οι ειδικοί πως, όταν έφτασε στο χειμερινό καταφύγιο τον Οκτώβριο, ήταν ήδη στο τέταρτο στάδιο καρκίνου του μαστού, είχε έντονο πόνο και υψηλό βαθμό τοξικότητας- πιθανότατα δηλητηρίαση- η οποία προκάλεσε την απώλεια και της σωματικής αντοχής. Σε μια τέτοια κατάσταση, θα μπορούσε να πέσει από το άλογό της και να υποστεί σοβαρές βλάβες. Είναι φανερό ότι έπεσε με τη δεξιά πλευρά, χτύπησε το δεξί κρόταφο,τον δεξί ώμο και το δεξί ισχίο.Το δεξί χέρι της δεν χτύπησε, επειδή πιέστηκε στο σώμα. Αν και ήταν ζωντανή μετά την πτώση της, επειδή βρέθηκαν οιδήματα, τα οποία αναπτύχθηκαν λόγω των τραυματισμών, οι ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι μόνο η αναγκαστική μετανάστευση της για το χειμώνα θα μπορούσε να κάνει αυτή την τόσο σοβαρά άρρωστη και αδύναμη γυναίκα να ιππεύσει άλογο. Πιο ενδιαφέρον είναι ότι συγγενείς της δεν την άφησαν να πεθάνει, ούτε τη σκότωσαν, αλλά την πήραν μαζί τους στην κατασκήνωση.

Μια πριγκίπισσα 2500 ετών: H απίστευτη ιστορία της Ukok
Τέλεια διατηρημένο το σώμα της Πριγκίπισσας Ukok που πέθανε σε ηλικία 25 ετών,
είχε πολλά τατουάζ στο σώμα της.
Αυτό επιβεβαιώνει τη θέση της στην τοπική κοινωνία και, αν και συχνά αποκαλείται «πριγκίπισσα», η αλήθεια ίσως είναι πως -στην πραγματικότητα– ήταν μια γυναίκα shaman/σαμάνος. Επίσης μοιάζει ότι μετά την άφιξή της στο οροπέδιο Ukok δεν σηκώθηκε ποτέ από το κρεβάτι της.

Μια πριγκίπισσα 2500 ετών: H απίστευτη ιστορία της Ukok
Ανάμεσα στα ευρήματα του τάφου ήταν ρούχα, καπέλα και make-up τσάντα
που βοηθάνε να φτιάξουμε μια εικόνα για την εμφάνισή της.

Πιστεύεται ότι το σώμα της ήταν αποθηκευμένο πριν την κηδεία, πιθανότατα για δύο έως τρεις μήνες. Θάφτηκε στα μέσα του Ιουνίου – σύμφωνα με την τελευταία τροφή που βρέθηκε στα στομάχια των αλόγων που είχαν θαφτεί μαζί της. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία ο χρόνος θανάτου της μεταφέρεται τον Ιανουάριο ή ακόμη και τον Μάρτιο , οπότε ήταν ζωντανή μετά την πτώση της για περίπου τρεις έως πέντε μήνες, και όλο αυτό το διάστημα ξαπλωμένη στο κρεβάτι.

Μια πριγκίπισσα 2500 ετών: H απίστευτη ιστορία της Ukok
Ένα λεπτοδουλεμένο κέντημα ενός πουλιού που βρέθηκε σε ύφασμα Pazyryk
Το πλέον πιθανό είναι ότι χρησιμοποίησε κάποια αναλγητικά , με όλες τις επακόλουθες συνέπειες.Στους αρχαίους πολιτισμούς χρησιμοποιούσαν ως αναλγητικά κρασί, χασίς, όπιο, υοσκύαμο, ένα κομμάτι του μανδραγόρα, ακόνιτο και ινδική κάνναβη. Οι Pazyryks γνώριζαν την κάνναβη και τις δυνατότητές του. Μάλλον για αυτό το άρρωστο άτομο, η  εισπνοή κάνναβης ήταν επιτακτική ανάγκη και όλα τα οράματα που είχε δείχνουν ότι μέσα από αυτή οι άνθρωποι της περιοχής, πίστευαν ότι θα μπορούσαν να μιλήσουν με προγονικά πνεύματα και θεούς. Έτσι απέκτησε την υψηλή θέση στην κοινωνία και έτσι εξηγείται και η ιδιαίτερη προσοχή στην ταφή της.

Μια πριγκίπισσα 2500 ετών: H απίστευτη ιστορία της Ukok
Μια άλλη απεικόνιση της πριγκίπισσας Ukok
Θάφτηκε όχι σε μια γραμμή οικογενειακών τάφων, αλλά σε χωριστό μοναχικό ανάχωμα, που βρίσκεται σε ένα ορατό ανοιχτό χώρο. Αυτό δείχνει ότι η πριγκίπισσα Ukok  δεν ανήκε σε κάποια οικογένεια , αλλά είχε σχέση με όλους τους Pazyryks. Εκτός αυτού, θάφτηκαν μαζί της τρία άλογα. Σε μια κοινή ταφή , ένα θα ήταν αρκετό. Μαζί της επίσης βρέθηκε και ένας μοναδικός καθρέφτης κινεζικής προέλευσης σε ένα ξύλινο πλαίσιο. Υπήρχαν επίσης, σπόροι κόλιαντροου, που προηγουμένως είχαν βρεθεί μόνο στα λεγόμενα «βασιλικά αναχώματα». Η μουμιοποίηση έγινε με τεράστια προσοχή που συγκρίνεται με εκείνη των βασιλέων .

Μια πριγκίπισσα 2500 ετών: H απίστευτη ιστορία της Ukok
Το οροπέδιο Ukok, στα Αλτάια όρη, όπου ανακαλύφθηκαν η πριγκίπισσα Ukok και δύο πολεμιστές . Οι σοροί τους περιβάλλονταν από έξι άλογα, διάφορα προσφορές σε τροφίμα και μια σακούλα κάνναβης
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα όρη Αλτάια, οι κάτοικοι, πιστεύουν ακόμα και σήμερα στις υπερφυσικές δυνάμεις της. Έχουν ζητήσει να επιστρέψει η μούμια στην παρθενική της θέση για να σταματήσει η οργή της «πριγκίπισσας», η οποία προκαλεί πλημμύρες και σεισμούς.


Πηγή: Δ. Ντζαδήμα, Fractal

Δεν υπάρχουν σχόλια