Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Θεματικές εκθέσεις, οι ουρές δείχνουν τον δρόμο

Ουρές στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την Κυριακή, οπότε ολοκληρωνόταν η έκθεση «Επέκεινα» για τον θάνατο στην Αρχαία Ελλάδα. Μέσα σε δυόμι...

Θεματικές εκθέσεις, οι ουρές δείχνουν τον δρόμο
Ουρές στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την Κυριακή, οπότε ολοκληρωνόταν η έκθεση «Επέκεινα» για τον θάνατο στην Αρχαία Ελλάδα. Μέσα σε δυόμισι μήνες, 25.000 άτομα πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Σταθάτου.
Κυριακή μεσημέρι και η ουρά των επισκεπτών που περίμεναν υπομονετικά να διαβούν το κατώφλι του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης έφτανε μέχρι την οδό Ηροδότου. Το ίδιο ίσχυε και για την πρόσβαση από τη Νεοφύτου Δούκα, όπου ο κόσμος συνωστιζόταν στην είσοδο. Δεν είναι μόνο ότι εκείνη την ημέρα έληγε η έκθεση «Επέκεινα», που διερευνά το θέμα του θανάτου στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά ότι συνεχίζεται με πολύ μεγάλη επιτυχία και το αφιέρωμα στην Υγεία με την «Ίαση».

50.000 επισκέπτες

Μόνο μέσα στους τελευταίους διόμισι μήνες, υπολογίζεται, με βάση τα εισιτήρια, ότι 25.000 άτομα έχουν δει τα δύο τελευταία μέρη της τριλογίας «Έρωτας - Υγεία - Θάνατος», που ξεκίνησε το 2009. Αν, μάλιστα, μετρήσει κανείς και τις επισκέψεις των μαθητών, τότε φτάνουμε τις 50.000. Η επιτυχία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν σκεφτούμε πως πρόκειται για ένα ιδιωτικό μουσείο, που πραγματοποιεί το φιλόδοξο εκθεσιακό του πρόγραμμα αναζητώντας χορηγίες, καθώς δεν έχει κρατική επιχορήγηση. Αυτός είναι μάλιστα και ο λόγος για τον οποίο το «Επέκεινα» και η «Ίασις» συνέπεσαν χρονικά, ενώ το δεύτερο θα έπρεπε να προηγείται, καθώς επρόκειτο για πολυδάπανα και σύνθετα εγχειρήματα τα οποία προαπαιτούσαν fundraising στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

«Για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους ανθρώπους που ήθελαν να δουν την έκθεση προτού ολοκληρωθεί, κρατήσαμε κατ’ εξαίρεσιν το μουσείο ανοιχτό για όλη τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας μέχρι τις 8 το βράδυ. Πολλοί, μάλιστα, μας προέτρεπαν να δώσουμε και παράταση, αλλά αυτό ήταν αδύνατον καθώς μια σειρά από σπουδαία εκθέματα έπρεπε να επιστρέψουν στα δεκάδες μουσεία του εξωτερικού που μας τα δάνεισαν» λέει ο Νίκος Σταμπολίδης στην «Κ».

Πολιτιστική πολιτική

Εμπνευστής της εκθεσιακής αυτής τριλογίας, ο διευθυντής του ΜΚΤ, έχει ανοίξει έναν νέο δρόμο στη διοργάνωση επιτυχημένων αρχαιολογικών εκθέσεων, που θα μπορούσαν, μάλιστα, να «ταξιδεύουν» και στο εξωτερικό ως δικές μας παραγωγές. Κάτι τέτοιο ισχύει και για το «Επέκεινα», που ήταν να φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Ωνάση της Νέας Υόρκης, στο οποίο γίνονται εργασίες ανακαίνισης.

«Για να μπορέσει κανείς να διευρύνει τη δεξαμενή του κοινού σε ένα αρχαιολογικό μουσείο με μόνιμες συλλογές, θα πρέπει να έχει ένα σωστά μελετημένο πρόγραμμα περιοδικών εκθέσεων. Ηδη από τους “Πλόες” του 2003 αρχίσαμε να φτιάχνουμε αφιερώματα που έχουν πρώτης τάξεως εκθέματα που προέρχονται από πολλά μουσεία και εντάσσονται σ’ έναν ενδιαφέροντα θεματικό άξονα. Η τριλογία που παρουσιάζουμε, από το 2009, έχει μια πανανθρώπινη χροιά και βρήκε πολύ μεγάλη ανταπόκριση στον κόσμο. Σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, έχουμε άνοδο της τάξης του 75%» λέει ο Νίκος Σταμπολίδης, που πιστεύει πως η Ελλάδα δεν έχει εκμεταλλευτεί τον πλούτο των δυνατοτήτων που της παρέχει η αρχαιολογία, τόσο για θετική προβολή όσο και για πολιτιστική διπλωματία στο εξωτερικό.


Πηγή: Μ. Πουρναρά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια