Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιοκάπηλοι ανακαλύπτουν ρωμαϊκά ψηφιδωτά

Ψηφιδωτά της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου αποκαλύφθηκαν από παράνομες ανασκαφές που  διεξήχθησαν στην περιοχή Sorgun στην κεντρική επαρχί...

Αρχαιοκάπηλοι αποκαλύπτουν ρωμαϊκά ψηφιδωτά

Ψηφιδωτά της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου αποκαλύφθηκαν από παράνομες ανασκαφές που  διεξήχθησαν στην περιοχή Sorgun στην κεντρική επαρχία Yozgat της Τουρκίας.

Οι αρχαιοκάπηλοι, των οποίων οι ταυτότητες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, ανάσκαψαν σε δύο σημεία σε περιοχή που βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα μακριά από τα ερείπια του Kerkenes.

Αποτέλεσμα της παράνομης ανασκαφής ήταν η αποκάλυψη ενός ψηφιδωτού και ενός τοιχίου σε βάθος ενός μέτρου. Δυστυχώς, κατάστρεψαν μέρος του ψηφιδωτού, ενδεχομένως, στην προσπάθειά τους να βρουν πολύτιμους θησαυρούς που μπορεί να υπήρχαν κρυμμένοι κάτω από το ψηφιδωτό. Μετά την εξέταση της περιοχής, ο Lütfi İbiş, Διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της επαρχίας δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες για να αντιμετωπίσουν τις παράνομες ανασκαφές. «Ψηφιδωτά της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου ανακαλύφθηκαν εδώ. Εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να κηρυχθεί ως αρχαιολογική η περιοχή», είπε.

Ο Kerim Şenyurt, διευθυντής του Μουσείου Yozgat είπε ότι οι έρευνες και  οι ανασκαφές συνεχίζονται στη δεξιά πλευρά του όρους Kerkenes από το 1993. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ερείπια του Kerkenes μπορούν να θεωρηθούν ως η μεγαλύτερη αρχαία πόλη στην κεντρική Ανατολία.

«Ο χώρος που διεξήχθησαν οι παράνομες ανασκαφές βρίσκεται έξω από τον προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο. Το ψηφιδωτό διαστάσεων 240x150 εκατοστά φέρει διακοσμητικά σχέδια και στρογγυλά μοτίβα σε σχήμα διαμαντιού. Το λευκό, πράσινο, σκούρο και ανοιχτό καφέ χρώμα διακρίνεται στις μικρές πέτρες των ψηφιδωτών. Θα συνεργαστούμε με την ομάδα της ανασκαφής του Kerkenes για να αποκαλύψουμε πλήρως τα ψηφιδωτά», δήλωσε ο Senyurt.

Ο ίδιος δήλωσε ότι αρχικά ήθελαν η προστασία των ψηφιδωτών να λάβει χώρα in situ αλλά τελικά αυτό δεν επιτεύχθηκε και τα ψηφιδωτά θα μεταφερθούν στο μουσείο. «Τα ψηφιδωτά θα καταστραφούν αν παραμείνουν σε ανοικτή περιοχή. Θα είναι καλύτερα για αυτά να προστατευτούν στο μουσείο», είπε.



Δεν υπάρχουν σχόλια