Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μαύρη Θάλασσα - Ενότητα και Διαφορετικότητα στη Ρωμαϊκή Αρχαιότητα

Στις 18, 19 και 20 Φεβρουαρίου 2015 διοργανώνεται, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος BSUDRA...

Μαύρη Θάλασσα - Ενότητα και Διαφορετικότητα στη Ρωμαϊκή Αρχαιότητα

Στις 18, 19 και 20 Φεβρουαρίου 2015 διοργανώνεται, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος BSUDRA – "Black Sea – Unity and Diversity in Roman Antiquity" – «Μαύρη Θάλασσα - Ενότητα και Διαφορετικότητα στη Ρωμαϊκή Αρχαιότητα» (Ιούνιος 2013 – Ιούνιος 2015). 

Το πρόγραμμα έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός πολιτιστικού δικτύου έρευνας με έμφαση στην προστασία, διατήρηση και αξιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ρωμαϊκής εποχής στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας αλλά και της Ελλάδας που αποτελεί τη  γέφυρα που ενώνει το Αιγαίο με τον Εύξεινο Πόντο. 

Μαύρη Θάλασσα - Ενότητα και Διαφορετικότητα στη Ρωμαϊκή Αρχαιότητα

Το έργο, στο οποίο συμμετέχουν η Ρουμανία, η Μολδαβία, η Τουρκία, , Βουλγαρία, η Ελλάδα η Γεωργία και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 ήταν εταίρος και η Ουκρανία, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Joint Operational Programme "BLACK SEA 2007-2013" και εθνικούς πόρους. Εταίρος του προγράμματος από ελληνικής πλευράς  είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει και την ευθύνη συντονισμού της ελληνικής συμμετοχής.  Ως συνεργαζόμενοι φορείς συμμετέχουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Αlpha MENTOR, εξειδικευμένη εταιρεία στη διαχείριση Ευρωπαϊκών Δικτύων.

Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου στις 12.00 θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης: Ρωμαϊκή Τέχνη και Πολιτισμός - μια κοινή γλώσσα στην Αρχαιότητα. Πρόκειται για έκθεση 90 πινακίδων πληροφόρησης που προέρχονται από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, την οποία συνοδεύει έκθεση 164 αρχαιοτήτων της ρωμαϊκής περιόδου από τις συλλογές του Μουσείου.  

Μαύρη Θάλασσα - Ενότητα και Διαφορετικότητα στη Ρωμαϊκή Αρχαιότητα

Τα εκθέματα συνθέτουν ένα ανθολόγιο από μικρά και μεγάλα θραύσματα της πολιτιστικής κοινής που επικράτησε κατά τη ρωμαϊκή εποχή και αποτέλεσε τη συνέχεια του ελληνικού κόσμου. Πρόκειται για αντικείμενα από τον χώρο της Μακεδονίας και της Θράκης, περιοχές που ανοίγονται στο Αιγαίο και συνδέονται άμεσα με την Μαύρη Θάλασσα μέσω των Στενών του Βοσπόρου. Αφορούν όλες τις όψεις του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου και αποτελούν ένα μικρό δείγμα του υλικού πολιτισμού της περιοχής.

Μαύρη Θάλασσα - Ενότητα και Διαφορετικότητα στη Ρωμαϊκή Αρχαιότητα

Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου (16.00-18.00) και την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου (9.30-13.00 και 16.30-19.00) θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος επιστημονική συνάντηση με θέμα: Αρχιτεκτονική στον Εύξεινο Πόντο κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, στην οποία θα παρουσιαστούν 17 ανακοινώσεις από ερευνητές της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας και της Τουρκίας.

•    Όλες οι ανακοινώσεις θα γίνουν στην αγγλική και γαλλική γλώσσα.
•   Θα διανεμηθεί δωρεάν ο έγχρωμος πολύγλωσσος κατάλογος που εκδόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος και περιέχει τις 90 πινακίδες πληροφόρησης.
• Στους συμμετέχοντες στην επιστημονική συνάντηση θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια