Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι τοιχογραφίες «μιλούν» για τον φύλακα του ναού

Aρχίζουν να αποκαλύπτουν τα μυστικά τους οι μαγευτικές τοιχογραφίες υψηλής τέχνης που έφεραν στο φως οι ανασκαφές του Αμερικανικού Ε...


Οι τοιχογραφίες «μιλούν» για τον φύλακα του ναού

Aρχίζουν να αποκαλύπτουν τα μυστικά τους οι μαγευτικές τοιχογραφίες υψηλής τέχνης που έφεραν στο φως οι ανασκαφές του Αμερικανικού Ερευνητικού Κέντρου στο Λούξορ της Αιγύπτου.

Χρώματα ζωηρά, αποτυπώσεις της καθημερινής ζωής και γιορτινών σκηνών του ζεύγους που είχε ταφεί, γεμάτες ζωντάνια, και άρτια τεχνική, όλα συνδυάστηκαν γι' αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Το οποίο μετριάζει κάπως τη θλίψη για τη σύληση των τάφων, αλλά και για την καταστροφή, εξαιτίας αυτής της σύλησης, μέρους των τοιχογραφιών.

Ο τάφος εκτιμάται πως ανήκει σε έναν άνδρα που ονομαζόταν Σα Μουτ και στη σύζυγό του Τα Κχαέν, που έζησαν κατά τη 18η δυναστεία του Νέου Βασιλείου (1550-1070 π.Χ.). Ο Σα Μουτ ήταν φύλακας του ναού του Αμούν. Η τελευταία κατοικία του στο Λούξορ, που βρίσκεται 700 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, υπέστη βανδαλισμούς κατά τα αρχαία χρόνια για άγνωστο λόγο. «Το όνομα και οι τίτλοι του νεκρού του τάφου και κάποια ιερογλυφικά και σκηνές όπως και το όνομα του Αμούν διαγράφηκαν σκόπιμα», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Αρχαιοτήτων Σουλτάν Εϊντ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Αλ Αχράμ», πιθανώς οι απαλοιφές να έγιναν κατά τη διάρκεια θρησκευτικών διαμαχών όταν Φαραώ ήταν ο Ακενατόν. Ο τάφος έχει επίσης μια αίθουσα και ημιτελείς πλάγιους θαλάμους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου. «Περιέχει πολλές εντυπωσιακές σκηνές με φωτεινά χρώματα ζωγραφισμένες σε επίχρισμα. Πoλλές από αυτές απεικονίζουν τον νεκρό του και τη σύζυγό του μπροστά από ένα τραπέζι και τη μορφή μιας θεάς να φροντίζει ένα βασιλόπουλο, όπως και σκηνές από την καθημερινή ζωή», σημείωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων.

Οι τοιχογραφίες «μιλούν» για τον φύλακα του ναού
Ζωηρά χρώματα στις εντυπωσιακές τοιχογραφίες που έκρυβε ο τάφος
Οι απίστευτες φωτογραφίες δείχνουν έναν τάφο με φωτεινές πράσινες και καφέ τοιχογραφίες με ιερογλυφικά που απεικονίζουν σκηνές γιορτινές όπως και καθημερινές δραστηριότητες και που παρά την ηλικία τους παραμένουν εξαιρετικά ζωντανές και πολύχρωμες. Με την αποκρυπτογράφηση των επιγραφών στα ιερογλυφικά, θα έχουμε κι άλλες πληροφορίες για το ποιοι ήταν οι νεκροί ή για το τι παρουσιάζουν οι σκηνές που έχουν εικονογραφηθεί.

Δίπλα στον τάφο του ζευγαριού αποκαλύφθηκε και άλλος τάφος, για τον οποίο οι αρχαιολόγοι αποφάνθηκαν ότι ανήκει στον πατέρα του Σα Μουτ Αμενχοτέπ. Αυτός έχει σχήμα «Τ». Οι δύο τάφοι είναι πιθανό να προέρχονται από την ίδια χρονική περίοδο και να μοιράζονται την ίδια είσοδο, ανέφερε το υπουργείο. Η πρώτη ανακάλυψη έγινε τις πρώτες μέρες του Μαρτίου και με τη συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών ήρθε και η δεύτερη.

Η σύληση των τάφων, που ξεκίνησε από τα αρχαία χρόνια, αφαιρεί από τους επιστήμονες τη δυνατότητα να έχουν περισσότερες πληροφορίες μέσω των κτερισμάτων. Παρότι φαίνεται από την ποιότητα των τοιχογραφιών ότι οι νεκροί είχαν υψηλή κοινωνική θέση, τυχόν κοσμήματα που θα υπήρχαν στις μούμιες ή στα αγγεία που θα είχαν προσφερθεί ως κτερίσματα, θα έλεγαν περισσότερα. Λείπουν ακόμα και οι σαρκοφάγοι μέσα στις οποίες είχαν εναποτεθεί οι μούμιες, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Εϊντ.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια