Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βρέθηκε ο τάφος του Μιγκέλ ντε Θερβάντες μετά από χρόνια ερευνών

Ταυτοποιήθηκαν ως τα οστά του συγγραφέα του Δον Κιχώτη, του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, αυτά που ανακαλύφθηκαν στην κρύπτη εκκλησίας που βρί...

Βρέθηκε ο τάφος του Μιγκέλ ντε Θερβάντες μετά από χρόνια ερευνών

Ταυτοποιήθηκαν ως τα οστά του συγγραφέα του Δον Κιχώτη, του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, αυτά που ανακαλύφθηκαν στην κρύπτη εκκλησίας που βρίσκεται στο κέντρο της Μαδρίτης, ένα χρόνο μετά την έναρξη των ανασκαφών.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Φρανθίσκο Ετξεμπερία, διευθυντής της επιστημονικής ομάδας αρμόδιας για τις έρευνες.

«Έπειτα από την ανάλυση κάθε πληροφορίας, είναι δυνατόν να θεωρήσουμε ότι ανάμεσα στα θραύσματα οστών που ανακαλύφθηκαν στο δάπεδο της κρύπτης της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας υπάρχουν ορισμένα που ανήκουν στον Μιγκέλ ντε Θερβάντες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε ανάμεσα στα θραύσματα αυτά κάτι από τον Θερβάντες», δήλωσε ο Ετξεμπερία.

Βρέθηκε ο τάφος του Μιγκέλ ντε Θερβάντες μετά από χρόνια ερευνών

Σύμφωνα με το BBC, ο τάφος περιείχε και οστά της συζύγου του, αλλά όπως εξήγησε ο Εξτεμπερία, είναι δύσκολο να διαχωριστούν, αφού βρέθηκαν σχεδόν θρυμματισμένα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αναλύοντας ένα σύνολο ανθρωπολογικών και αρχαιολογικών δεδομένων για τον συγγραφέα του Δον Κιχώτη, δεδομένων που συνέκριναν στις ανθρωπολογικές και αρχαιολογικές τους έρευνες, αν και δεν έχει γίνει ακόμη σε αυτό το στάδιο «γενετική» ανάλυση των οστών. «Δεν υπάρχει ταυτοποίηση γενετικά επιβεβαιωμένη» σε αυτό το στάδιο, δήλωσε από την πλευρά της η οστεοαρχαιολόγος Αλμουδένα Γκαρθία-Ρούμπιο.

Βρέθηκε ο τάφος του Μιγκέλ ντε Θερβάντες μετά από χρόνια ερευνών

Βρέθηκε ο τάφος του Μιγκέλ ντε Θερβάντες μετά από χρόνια ερευνών

Εκτός από τα οστά, στην κρύπτη είχαν βρεθεί και κομμάτια ξύλου από ένα διαλυμένο φέρετρο. Σε ένα από τα κομμάτια διακρίνονται εμφανώς τα γράμματα «M» και «C», γεγονός που αναπτέρωσε τις ελπίδες για τον εντοπισμό του τάφου του.

Σημειώνεται ότι το 2016 θα συμπληρωθούν 400 χρόνια από τον θάνατο του πιο διάσημου Ισπανού συγγραφέα.


Γεννημένος το 1547 στην παλιά πανεπιστημιακή πόλη Αλκαλά δε Ενάρες, κοντά στη Μαδρίτη, ο συγγραφέας έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε μία συνοικία στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, που έχει μετονομαστεί «Μπάριο δε λας Λέτρας» ή «Συνοικία των Γραμμάτων» προς τιμήν των διάσημων κατοίκων της: Θερβάντες, αλλά και Λόπε δε Βέγκα, και οι μεγάλοι λογοτέχνες του Χρυσού Αιώνα, Φρανθίσκο δε Κεβέδο και Λουίς δε Γκόνγκορα. Μια συνοικία που ξεχώριζε εκείνη την εποχή «από τον μεγάλο αριθμό προσωπικοτήτων από τον κόσμο του θεάματος και των μποέμ πολιτών και επιπλέον από συγγραφείς όλων των ειδών που ζούσαν και συναντώνταν εκεί», σύμφωνα με τον ιστορικό Φερνάντο Πράντο.

Ο συγγραφέας του Δον Κιχώτη ενταφιάστηκε σε αυτή τη συνοικία, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, τον Απρίλιο του 1616, την ίδια εβδομάδα που πέθανε και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ωστόσο, δεν ήταν γνωστός ο ακριβής τόπος ταφής του, επειδή τα οστά χάνονταν με την πάροδο των αιώνων και λόγω των εργασιών επέκτασης της εκκλησίας αυτής και του διπλανού μοναστηριού, οι προσόψεις των οποίων κατασκευάστηκαν από κόκκινα τούβλα. Επί πολλά χρόνια, ήταν σχεδόν αδύνατο να γίνουν έρευνες «στα τυφλά» στον χώρο αυτό, ο οποίος κατοικείται ακόμη από μοναχές. Η εκκλησία χαρακτηρίστηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Μαδρίτης το 1921.

Ο Δον Κιχώτης έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά έργα του κόσμου και θεωρείται πρόδρομος του σύγχρονου μυθιστορήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια