Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

UNESCO: Καταδικάζει τις καταστροφές στην Χάτρα από τους τζιχαντιστές

Σοκ έχουν προκαλέσει οι καταστροφές που προκαλούν τζιχαντιστές στον πολιτισμό του Ιράκ.  Η UNESCO κατήγγειλε  την καταστροφή της αρχ...


UNESCO: Καταδικάζει τις καταστροφές στην Χάτρα από τους τζιχαντιστές

Σοκ έχουν προκαλέσει οι καταστροφές που προκαλούν τζιχαντιστές στον πολιτισμό του Ιράκ. Η UNESCO κατήγγειλε  την καταστροφή της αρχαίας πόλης Χάτρα στο Ιράκ από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Αφού κατέστρεψαν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς στο μουσείο της Μοσούλης την περασμένη εβδομάδα, ισοπέδωσαν με μπουλντόζες την πόλη Νιμρούντ, ένα ανεκτίμητης αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας στολίδι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Η καταστροφή της Χάτρα αποτελεί καμπή στη φοβερή στρατηγική της πολιτιστικής κάθαρσης που είναι σε εξέλιξη στο Ιράκ» επισημαίνει σε ανακοίνωση η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, μιλώντας για την καταστροφή της ιρακινής πολιτιστικής κληρονομιάς από τους τζιχαντιστές του ISIS. 

Στη Βαγδάτη, το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων καταδίκασε την καταστροφή της Χάτρα, χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή που μεταδίδουν τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης του Ιράκ.

Η Χάτρα, 100 χλμ. νοτιοδυτικά της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ που τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, είναι πόλη της ρωμαϊκής περιόδου, ηλικίας 2.000 ετών, και περιλαμβάνεται στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τζιχαντιστές επιτίθενται στους αρχαιολογικούς χώρους στο Ιράκ, με αποτέλεσμα να καταστρέψουν την πόλη Νιμρούντ, ένα ανεκτίμητο αρχαιολογικό κόσμημα και να κάνουν θρύψαλα τους θησαυρούς του μουσείου της Μοσούλης, παρά τη διεθνή κατακραυγή. Μετά το έγκλημα της καταστροφής της αρχαία ασσυριακής πόλης Νιμρούντ στο βόρειο Ιράκ, οι τζιχαντιστές συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο σε ένα άλλο στολίδι του πολιτισμού της χώρας: την αρχαία πόλη Χάτρα.

«Η πόλη της Χάτρα είναι πολύ μεγάλη και πολλά αντικείμενα της περιόδου βρίσκονταν προστατευμένα στην τοποθεσία» είπε ο Σαΐντ Μουαζίνι, τονίζοντας ότι οι τζιχαντιστές έχουν ήδη πάρει τον χρυσό και το ασήμι που υπήρχε στη Χάτρα. 

Αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων είπε ότι σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μοσούλη, μέλη του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεψαν τα ερείπια της 2.000 ετών πόλης.

UNESCO: Καταδικάζει τις καταστροφές στην Χάτρα από τους τζιχαντιστές

Η καταστροφή της Νιμρούντ, η οποία βρίσκεται 30 χλμ. νοτιοανατολικά της Μοσούλης, έγινε με μπουλντόζες, σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Τουρισμού.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε έντονα χθες την καταστροφή της Νιμρούντ. «Η σκόπιμη καταστροφή της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί έγκλημα πολέμου και επίθεση κατά της ανθρωπότητας στο σύνολό της».

Η καταστροφή της Νιμρούντ προκάλεσε διεθνή κατακραυγή με τον ΓΓ του ΟΗΕ και την UNESCO να καταγγέλλουν ότι πρόκειται για «έγκλημα πολέμου».

«Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε. Η εσκεμμένη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί έγκλημα πολέμου, και καλώ όλους τους πολιτικούς και θρησκευτικούς αξιωματούχους της περιοχής να αντιταχθούν σε αυτή τη νέα βαρβαρότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα.

Η ίδια δήλωσε πως «προσέφυγε στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το ζήτημα αυτό» και κάλεσε «το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να ενώσει τις προσπάθειές της για να σταματήσει αυτή την καταστροφή».

Σύμφωνα με την Ιρίνα Μπόκοβα, «η πολιτιστική αποκάθαρση που διεξάγεται στο Ιράκ δεν φείδεται ουδενός: έχει στόχο τις ανθρώπινες ζωές, τις μειονότητες και συνοδεύεται από τη συστηματική καταστροφή της χιλιετούς κληρονομιάς της ανθρωπότητας».

Σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, το Ισλαμικό Κράτος άρχισε την Πέμπτη να καταστρέφει με μπουλντόζες τα ασσυριακά ερείπια της Νιμρούντ, μερικές ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση από τους τζιχαντιστές του βίντεο-σοκ στο οποίο καταστρέφουν προϊσλαμικά γλυπτά ανεκτίμητης αξίας στο βόρειο Ιράκ.

Το Ισλαμικό Κράτος «κατέλαβε εξ εφόδου την ιστορική τοποθεσία της Νιμρούντ και άρχισε να την καταστρέφει με μπουλντόζες» ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Η Νιμρούντ είναι μία από τις σημαντικότερες πόλεις της ασσυριακής αυτοκρατορίας, απ' όπου το 1988 είχαν εκταφεί περισσότερα από 600 κοσμήματα, διακοσμητικά και πολύτιμοι λίθοι, μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ού αιώνα.

Τα περισσότερα ανεκτίμητα αντικείμενα που προέρχονταν από τη Νιμρούντ εκτίθενται σε μουσεία στο Ιράκ ή στην Ευρώπη, αλλά στην αρχαία πόλη παραμένουν ανάγλυφα και κολοσσιαία λαμασού, όπως ονομάζονται οι φτερωτοί ταύροι με ανθρώπινο πρόσωπο.


Πηγή: in.gr, in.gr, in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια