Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Παναμάς: Ταυτοποιήθηκε μυστηριώδες ναυάγιο γεμάτο ξίφη

Το 2011 οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα εκπληκτικά καλοδιατηρημένο ναυάγιο στις ακτές του Παναμά, σε βάθος 12 μέτρων κάτω από την επιφ...


Παναμάς: Ταυτοποιήθηκε μυστηριώδες ναυάγιο γεμάτο ξίφη

Το 2011 οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα εκπληκτικά καλοδιατηρημένο ναυάγιο στις ακτές του Παναμά, σε βάθος 12 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσα, ανέγγιχτο από λεηλασίες και έμφορτο ακόμη με όπλα και εργαλεία.

Σήμερα, έπειτα από αρκετά χρόνια ιστορικής έρευνας, γνωρίζουν τι ακριβώς ανακάλυψαν. Το 1681 το ισπανικό εμπορικό πλοίο «Encarnación» βυθίστηκε εν μέσω σφοδρής καταιγίδας στις εκβολές του ποταμού Τσάρτζις, κοντά στις ακτές του Παναμά, από την πλευρά της Καραϊβικής.

Ναυπηγημένο στη Βερακρούζ του Μεξικού, το πλοίο ήταν μέρος του στόλου Tierra Firme, οικονομική «ναυαρχίδα» της Ισπανίας του 17ου αιώνα.

Αν και βυθίστηκε σε λιγότερο 12 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, ένα σχετικά χαμηλό βάθος, ξέφυγε από τις λεηλασίες και είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση με τον μισό πάτο του σχεδόν ανέγγιχτο, καθότι είχε θαφτεί στον πυθμένα της θάλασσας.

Το «Encarnación» δίνει μία σπάνια ματιά στην παγκόσμια ιστορία κατά την εποχή της αποικιοκρατίας, όπως επισημαίνει ο θαλάσσιος οαρχαιολόγος, Φελίπε Κάστρο, του πανεπιστημίου του Τέξας. «Είναι η εποχή της ανόδου του καπιταλισμού, του ιμπεριαλισμού, του ορθολογισμού και της μεσαίας τάξης που ήθελε να αγοράσει έργα τέχνης και να διαβάσει λογοτεχνία», πρόσθεσε.

Παναμάς: Ταυτοποιήθηκε μυστηριώδες ναυάγιο γεμάτο ξίφη

Εκείνη την εποχή, τα ορυχεία χρυσού και αργύρου στο Μεξικό και το Περού τροφοδότησαν τη φιλοδοξία της ισπανικής βασιλικής οικογένειας. Για να μεταφέρουν τα αγαθά του Νέου Κόσμου στην Ευρώπη, οι Ισπανοί άποικοι δημιούργησαν στόλους εμπορικών πλοίων που συνοδεύτηκαν από εξοπλισμένες γαλέρες και πολεμικά πλοία, εξηγεί με τη σειρά του ο Φριτς Χάνσελμαν ένας άλλος αρχαιολόγος του πανεπιστημίου.

Παναμάς: Ταυτοποιήθηκε μυστηριώδες ναυάγιο γεμάτο ξίφη

Αφού έστειλαν τους θησαυρούς στην Ισπανία, οι στόλοι γυρνούσαν και φόρτωναν με ευρωπαϊκά αγαθά τα οποία πωλούσαν στις ισπανικές αποικίες.

Μαζί με τον στόλο της Νέας Ισπανίας, τα καράβια του Tierra Firme μετέφεραν πολύτιμα μέταλλα αξίας πάνω από 16 εκατομμύρια πέσος από την Αμερική στην Ισπανία την περίοδο 1590-1600.


Παναμάς: Ταυτοποιήθηκε μυστηριώδες ναυάγιο γεμάτο ξίφη

Παναμάς: Ταυτοποιήθηκε μυστηριώδες ναυάγιο γεμάτο ξίφη

Το ναυάγιο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό από τους επιστήμονες για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή το εξαιρετικά καλοδιατηρημένο κουφάρι του μπορεί να αποκαλύψει τον τρόπο που κατασκευάζονταν τα καράβια εκείνη την εποχή και δεύτερον επειδή το φορτίο του, που σώζεται αυτούσιο, περιλαμβάνει σημαντικά κειμήλια όπως ξίφη και κεραμικά.

Οι ερευνητές «συνάντησαν» το ναυάγιο του «Encarnación», ενώ ερευνούσαν πέντε άλλα ναυάγια στην θαλάσσια περιοχή που βρισκόταν υπό την κυριαρχία του Κάπτεν Μόργκαν και εξαφανίστηκαν το 1671 κατά τον πλου για την πολιορκία της Πόλης του Παναμά.


Πηγή: Έθνος, με πληροφορίες από National Geographic

Δεν υπάρχουν σχόλια