Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Συντήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το συνέδριο «Η συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς: προκλήσεις και επαναπροσδιορισμοί», που  θα πραγματοποιηθεί στις 25-29 Μαΐου 20...

Η Συντήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το συνέδριο «Η συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς: προκλήσεις και επαναπροσδιορισμοί», που θα πραγματοποιηθεί στις 25-29 Μαΐου 2015 στην Αθήνα, στο χώρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι και στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας. 

Αφορμή για το συνέδριο υπήρξε η συμπλήρωση 50 χρόνων από τη θέσπιση του τομέα συντήρησης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, καθώς και 30 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Η Συντήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Το συνέδριο στοχεύει να προβάλει την εξέλιξη της συντήρησης, των δομών και των επιστημόνων και επαγγελματιών που την υποστηρίζουν, όπως και την πορεία και τις αλλαγές στη θεωρητική, ερευνητική και πρακτική προσέγγιση των εργασιών. Καθώς η συντήρηση αποτελεί θεμελιώδη τομέα με διεπιστημονικό χαρακτήρα για τη διατήρηση και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, επιχειρείται παράλληλα η παρουσίαση σύγχρονων προβληματισμών και μελλοντικών δυνατοτήτων. 

Ελπίζουμε ότι το συνέδριο αυτό θα αποτελέσει ορόσημο, καθώς για πρώτη φορά συνεργάζονται οι δύο κεντρικοί φορείς στον τομέα της συντήρησης, από το χώρο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, για την οργάνωση και την υλοποίησή του. Επιδίωξή μας είναι η ευρεία συμμετοχή επιστημόνων και επαγγελματιών διαφόρων ειδικοτήτων, είτε προέρχονται από την ακαδημαϊκή κοινότητα, είτε πρόκειται για επαγγελματίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να αναπτυχθεί διάλογος και να τεθούν προβληματισμοί για την πορεία και τις σύγχρονες τάσεις της συντήρησης. 

Το συνέδριο θα περιλαμβάνει προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις, στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, ενώ προγραμματίζονται και παράλληλες δράσεις, όπως επισκέψεις, ξεναγήσεις και εργαστήρια. Την κάθε ενότητα του συνεδρίου θα προλογίσουν προσκεκλημένοι διακεκριμένοι επιστήμονες του χώρου που προέρχονται από πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει προγραμματιστεί επίσης «Συνεδρία Φοιτητών» όπου δίνεται η δυνατότητα σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές να παρουσιάσουν πτυχιακές εργασίες που εκτελούνται ή έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα και εμπίπτουν στο γενικότερο θέμα του Συνεδρίου. 

Το συνέδριο θα περιλαμβάνει 66 προφορικές και 70 αναρτημένες ανακοινώσεις, στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, ενώ προγραμματίζονται και παράλληλες δράσεις.

Το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου και το Βιβλίο Περιλήψεων.

Το Συνέδριο θα μεταδίδεται απευθείας διαδικτυακά από εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου.





Δεν υπάρχουν σχόλια