Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συνάντηση της UNESCO για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών

Το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση και εμπορία τους, θα υπογραμμι...


Συνάντηση της UNESCO για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών

Το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση και εμπορία τους, θα υπογραμμιστεί στην 3η Συνάντηση των κρατών-μελών της Σύμβασης της UNESCO του 1970, η οποία αφορά στην «παρεμπόδιση και πρόληψη της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταφοράς κυριότητας πολιτιστικών αγαθών».

Στην τριήμερη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι από τις 18 έως τις 20 Μαΐου, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης (στις 19/5) και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη σε όλη την διάρκεια της συνάντησης.

«Η σύμβαση της UNESCO, την οποία έχουν επικυρώσει 127 κράτη, υπογράφηκε το 1970, αλλά μέχρι το 2012 παρέμενε ανενεργή» επισημαίνει σήμερα σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού και τονίζει:

«Η χώρα μας, σε συνεργασία με τις χώρες που πλήττονται από την αρχαιοκαπηλία και την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, δραστηριοποιήθηκε πολύ έντονα ώστε να συγκληθεί η 2η Συνάντηση των κρατών-μελών της Σύμβασης και να αποφασιστεί η σύσταση Επιτροπής παρακολούθησης της εφαρμογής της Σύμβασης. Η Ελλάδα εξελέγη πρώτη σε ψήφους στην Επιτροπή και βοήθησε ουσιαστικά στο να διατυπωθούν κανόνες που θα βοηθούν τα κράτη-μέλη να τους εφαρμόσουν στο εσωτερικό δίκαιο και να περιορίσουν την παράνομη διακίνηση. Παράλληλα, η Ελλάδα δραστηριοποιήθηκε και στις Βρυξέλλες, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναδιατύπωσε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, Οδηγία για την επιστροφή παρανόμως διακινηθέντων πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους».

«Μόνο η νομοθετική θωράκιση των κρατών και η διεθνής συνεργασία μπορεί να αποσοβήσει τις μαζικές πολιτιστικές καταστροφές σε διάφορα σημεία του πλανήτη, οι οποίες σαν κύριο στόχο έχουν την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων».

Στο πλαίσιο αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού «η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί τις αρχαιότητες που παρανόμως έχουν εξαχθεί στο εξωτερικό και παράλληλα επιστρέφει στις χώρες προέλευσής τους πολιτιστικά αγαθά που αποδεδειγμένα εισέρχονται με παράνομο τρόπο στην ελληνική επικράτεια».

Στις συνεδριάσεις το υπουργείο θα εκπροσωπήσει η αν. γεν. γραμματέας, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Πρώτη φορά παρίσταται μέλος της πολιτικής ηγεσίας και όχι η γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων ή άλλο στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, κάτι που μέχρι τώρα γινόταν ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια του κράτους.


Η κ. Βλαζάκη έχει χειριστεί τα θέματα της UNESCO ως γενική διευθύντρια και τώρα θα έπρεπε να είχε γίνει το ίδιο.

Ο κ. Ξυδάκης θα δει, σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, και τον διευθυντή του Λούβρου, για να ζητήσει αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης που θα στηθεί στον αρχαιολογικό χώρο του νησιού.


Επίσης θα ζητηθεί από το Λούβρο να τοποθετηθούν ειδικές πινακίδες για την προέλευση του αγάλματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια