Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δεληβορριάς, Τούρτα, Σταμπολίδης για το μέλλον των αρχαιολογικών μουσείων

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα μουσεία γνωρίζουν τεράστια άνθιση παγκοσμίως. Η άνοδος του αριθμού των επισκεπτών δίνει νέα δυναμικ...


Δεληβορριάς, Τούρτα, Σταμπολίδης για το μέλλον των αρχαιολογικών μουσείων

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα μουσεία γνωρίζουν τεράστια άνθιση παγκοσμίως. Η άνοδος του αριθμού των επισκεπτών δίνει νέα δυναμική σε αυτούς τους χώρους πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας αλλά ταυτόχρονα αυξάνει τις προκλήσεις.

Σε ποιους, λοιπόν, απευθύνονται τα μουσεία του 21ου αιώνα; Παραμένουν πιστά στη λογική της γραμμικής ιστορικής αφήγησης; Έχουν τη δυνατότητα να καινοτομήσουν και πόσο επηρεάζουν τη μουσειακή διαδικασία οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες; 

Τρεις επιστήμονες, που με το έργο τους συνέβαλαν στην αναμόρφωση του χαρακτήρα των ελληνικών μουσείων, θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις στα συγκεκριμένα, αλλά και σε άλλα, ερωτήματα, στη δημόσια συζήτηση με θέμα «Παρόν και μέλλον των αρχαιολογικών μουσείων» που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τη Δευτέρα 18 Μαΐου (ώρα 19:00).

Ομιλητές στη συζήτηση είναι οι: Άγγελος Δεληβορριάς, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αναστασία Τούρτα, επίτιμη διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Νίκος Σταμπολίδης, καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. 

Η συζήτηση, την οποία συντονίζει η Δέσποινα Καταπότη, επίκουρη καθηγήτρια Θεωρίας Πολιτισμού και Ψηφιακού Πολιτισμού Πανεπιστημίου Αιγαίου, οργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) και εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου δημόσιων συζητήσεων και διαλέξεων με τίτλο «Κοινωνία και παρελθόν: προσλήψεις της αρχαιότητας στη σύγχρονη Ελλάδα».

Ο κύκλος δημόσιων συζητήσεων και διαλέξεων με τίτλο «Κοινωνία και παρελθόν: προσλήψεις της αρχαιότητας στη σύγχρονη Ελλάδα» είναι μια πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Ιρλανδικού Ινστιτούτου Ελληνικών Σπουδών, με αφορμή το ενδιαφέρον του κοινού για τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην Αμφίπολη και την ένταση του δημόσιου διαλόγου που ακολούθησε.

Οι δύο οργανισμοί προσκαλούν ειδικούς από διάφορα πεδία των ανθρωπιστικών επιστημών και της τέχνης για να διερευνήσουν τη σημασία της αρχαιότητας για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και ευρύτερα τη σχέση του κοινού με τη μελέτη και ερμηνεία του παρελθόντος. 

Η είσοδος στη συζήτηση «Παρόν και μέλλον των αρχαιολογικών μουσείων» είναι ελεύθερη και λόγω περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με δελτία. Η διανομή των δελτίων θα ξεκινήσει στις 18:15. 

Πληροφορίες
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 
Νεοφύτου Δούκα 4, τηλ. 210 7228321
http://www.cycladic.gr 


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια