Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Crete3D: Όταν η πολιτιστική κληρονομιά "παντρεύεται" με την τεχνολογία

Πέντε χιλιάδες χρόνια ιστορίας κι εξέλιξης των μνημείων πολιτισμού της Κρήτης παρακολουθεί κι απεικονίζει μία εξαιρετική και καινοτό...


Crete3D: Όταν η πολιτιστική κληρονομιά "παντρεύεται" με την τεχνολογία

Πέντε χιλιάδες χρόνια ιστορίας κι εξέλιξης των μνημείων πολιτισμού της Κρήτης παρακολουθεί κι απεικονίζει μία εξαιρετική και καινοτόμα διαδικτυακή εφαρμογή που παρουσιάστηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά.

Πρόκειται για το "πάντρεμα" της πλούσιας κρητικής κληρονομιάς του Μινωϊικού πολιτισμού με την σύγχρονη τεχνολογία αιχμής που κατασκεύασε μία διαδικτυακή πλατφόρμα, προσβάσιμη σε όλους, για να απεικονίσει τα σημαντικότερα μνημεία της Κρήτης και την εξέλιξή τους στο πέρασμα των χιλιετιών και των πολιτισμών που άφησαν το αποτύπωμά τους στο νησί. Το καινοτόμο έργο του Πολυτεχνείου έγινε με την υποστήριξη της Cyta Ελλάδος και φέρει τον τίτλο Crete3D.

Το αποτέλεσμα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και πλούσιο ιστορικό υλικό καθώς η Κρήτη λόγω της στρατηγικής θέσης της στην Ν.Α. Μεσόγειο υπήρξε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, στόχος κατακτητών και κομβικό πέρασμα για Μυκηναίους, Οθωμανούς. Άραβες και Ενετούς που άφησαν πλούσια, πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά. Αυτό το πλούσιο μείγμα πολιτισμών διαμορφώνει τον πολύ-πολιτισμικό χαρακτήρα της σημερινής, σύγχρονης Κρήτης και την καθιστά μοναδικό χώρο έρευνας και τόπο με υψηλό πολιτισμικό, τουριστικό και ψυχαγωγικό ενδιαφέρον.

Η δημιουργία του Crete3D διήρκεσε 3 χρόνια και έχει σχεδιαστεί από μία υψηλά καταρτισμένη και εξειδικευμένη ομάδα καθηγητών και φοιτητών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και της Σχολής Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων Σχεδιασμού και την συμβολή κορυφαίων αρχαιολόγων και ιστορικών. Επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος είναι ο επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Παναγιώτης Παρθένιος, διδάκτωρ Harvard GSD, διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων Σχεδιασμού.

Τι είναι το Crete3D

Το Crete3D είναι εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί για να απευθύνεται σε ευρύ, μη εξειδικευμένο κοινό και δεν χρειάζεται κανένα ιδιαίτερο λογισμικό ή άλλες γνώσεις για να λειτουργήσει, εκτός από έναν φυλλομετρητή (browser) και σύνδεση στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για αποτέλεσμα ερευνητικού προγράμματος που αφορά στη δημιουργία καινοτόμου διαδικτυακής πλατφόρμας παρουσίασης των σημαντικότερων ιστορικών μνημείων της Κρήτης και παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη χρονική εξέλιξη των μνημείων μέσω της διαγραμματικής τρισδιάστατης αναπαράστασης τους και τη σύντομη περιγραφή της ιστορίας τους.

Το βασικό στοιχείο καινοτομίας του Crete3D είναι η δυνατότητα που δίνεται για πρώτη φορά στον επισκέπτη να περιηγηθεί μέσα από ένα απλό στη χρήση, εύληπτο, τρισδιάστατο, διαδραστικό περιβάλλον σε όλα τα μνημεία της Κρήτης και να παρατηρήσει την εξέλιξή τους κατά τη διάρκεια των επτά (7) ιστορικών περιόδων του νησιού – από την Μινωική έως την σύγχρονη. Ο χρήστης/επισκέπτης μπορεί να πάρει πληροφορίες για κάθε μνημείο πριν το επισκεφτεί καθώς και για τα υπόλοιπα μνημεία που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, αλληλεπιδρώντας με τις πέντε (5) κλίμακες απεικόνισης, από το επίπεδο της περιφέρειας μέχρι το επίπεδο του κτηρίου.

Το Crete3D έχει σχεδιαστεί μέσω καινοτόμων, βελτιστοποιημένων τεχνολογιών τρισδιάστατων γραφικών για γρήγορη απεικόνιση των μνημείων μέσω διαδικτύου. Για πρώτη φορά, μία έξυπνη βάση δεδομένων οδηγεί τη τρισδιάστατη απεικόνιση ενός μεγάλου αριθμού τρισδιάστατων μνημείων ώστε να είναι διαχειρίσιμη σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτύου, αξιοποιώντας την ιδέα της αφαίρεσης της πληροφορίας και του διαγράμματος. Η πλατφόρμα έχει τη δυνατότητα σε επόμενο στάδιο είτε να διευρυνθεί με περισσότερα μνημεία στην Κρήτη αλλά και αλλού, είτε να επεκταθεί σε πλατφόρμες κινητών συσκευών και σε εφαρμογές επαυξημένης και εμβυθισμένης πραγματικότητας (augmented and immersive visualization).

Πρακτική χρήση στον Τουρισμό

Η Κρήτη κατακλύζεται από έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό τουριστών, οι οποίοι το 2013 ανήλθαν σε 3,6 εκατομμύρια. Ένα μεγάλο μέρος αυτών προσελκύεται από θεματικό τουρισμό, όπως ο αρχαιολογικός, ο ιστορικός, ο θρησκευτικός και εν γένει ο πολιτισμικός τουρισμός. Η ζήτηση συνεπώς για αντίστοιχα προϊόντα προβολής του τουρισμού και πολιτισμού είναι ιδιαιτέρως σημαντική, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν υπάρχει σήμερα κανένα αντίστοιχο ολοκληρωμένο προϊόν ψηφιακής ανάδειξης των μνημείων στο σύνολό τους.

Το ερευνητικό έργο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης ενώ υλοποιήθηκε με τη συνδρομή της Cyta - Εθνικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Κύπρου- με περισσότερα από 50 χρόνια παρουσίας και εμπειρίας στις τηλεπικοινωνίες και σημαντικές διεθνείς διακρίσεις για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει.


Η τρισδιάστατη απεικόνιση των μνημείων της Κρήτης μέσω του Crete3D παρουσιάζεται απόψε στα Χανιά σε μία εκδήλωση στο Πολυτεχνείο όπου το "παρών" θα δώσουν ο Περιφερειάρχης του νησιού Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης κι ο Γενικός Διευθυντής της Cyta Ελλάδος Χρίστος Λιμνατίτης. Το έργο θα παρουσιάσει ο Επ. Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου Παναγιώτης Παρθένιος.


Δεν υπάρχουν σχόλια