Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

1,5 εκατ. επισκέπτες σε έναν χρόνο

Ο διευθυντής του μουσείου, Δ. Παντερμαλής Με 300.000 περισσότερους επισκέπτες κλείνει ακόμα μία χρονιά για το Μουσείο της Ακρόπολης.

1,5 εκατ. επισκέπτες σε έναν χρόνο
Ο διευθυντής του μουσείου, Δ. Παντερμαλής
Με 300.000 περισσότερους επισκέπτες κλείνει ακόμα μία χρονιά για το Μουσείο της Ακρόπολης.

1.460.135 διάβηκαν το κατώφλι του από τον περασμένο Μάιο μέχρι και τον φετινό. Συνολικά, 8.200.000 ήταν οι επισκέπτες του, κατά τα έξι χρόνια λειτουργίας του. «Το μουσείο λειτουργεί με πολύ καλούς όρους μέσα σε ένα περιβάλλον γκρίζο και δύσκολο» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής. «Η χρονιά που πέρασε παρά την κρίση ήταν μια πολύ καλή χρονιά με 3.000 περισσότερους επισκέπτες» συμπλήρωσε.

Συνολικά το μουσείο από τα εγκαίνιά του μέχρι σήμερα μετράει 8.200.000 επισκέπτες.

Το χρονικό διάστημα από το Μάιο του 2014 μέχρι και το Μάιο του 2015 το επισκέφθηκαν 1.460.135 άτομα. Από αυτούς οι 170.764 ήταν έλληνες και ξένοι μαθητές. 

Επίσης αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που παρέχει στους επισκέπτες και τα 250 άτομα που δουλεύουν «χαρίζοντας τον εαυτό τους», καθώς επίσης και στη λειτουργία του «άψογου» εργαστηρίου συντήρησης γλυπτών που έχει στηθεί και είναι ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως.

Η έβδομη χρονιά ζωής θα ξεκινήσει για το Μουσείο με μια χειρονομία μεγάλης εξωστρέφειας, μια σπουδαία έκθεση από τη Σαμοθράκη.

Τα μυστικά του Ιερού των μεγάλων Θεών, που ήρθαν από τη θάλασσα, ξεδιπλώνονται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του ισογείου. Μέσα σε έναν χώρο όπου αναπαρίσταται μινιμαλιστικά ένας τοίχος από το κυκλικό «Αρσινόειο» παρουσιάζονται πανέμορφα εκθέματα.

Δίπλα, τελετουργικά τυπώματα στο δάπεδο ενός «θεάτρου» με αναβαθμούς για όρθιους θεατές, και στο βάθος μια οθόνη με εικόνες από το νησί (την επιμέλεια είχε ο Κώστας Γαβράς). Στο κέντρο μιας αίθουσας ένα άγαλμα Νίκης του 100 π.Χ. παραπέμπει στην αδερφή της στο Λούβρο.

Εγκαίνια το Σάββατο

Το Σάββατο, ημέρα των γενεθλίων του Μουσείου, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης που αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Μουσείου Ακρόπολης με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Εβρου και του ειδικού στις αρχαιότητες της Σαμοθράκης, ανασκαφέα της θέσης Μεγάλο Βουνί, Δημήτρη Μάτσα.

Η περιοδική έκθεση θα ανοίξει για το κοινό την ίδια ημέρα, από τις 9 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα, και θα συνεχίσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου, τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου. Δεν αποκλείεται να πάρει παράταση και μέχρι το τέλος της χρονιάς, αφού μάλλον τότε θα είναι έτοιμο το τοπικό μουσείο που ανακαινίζεται.

Τα έργα ήρθαν εδώ πριν από έναν μήνα και συντηρήθηκαν στα εργαστήρια του Μουσείου Ακρόπολης. Η μεταφορά, η συντήρηση και οι κατασκευές στον εκθεσιακό χώρο στοίχισαν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, τα οποία δεν θα αντισταθμιστούν με το εισιτήριο των 3 ευρώ που θα ισχύει για την περιοδική έκθεση. Θα βοηθήσει, πάντως. Ηθικός αρωγός στην προσπάθεια ήταν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως τονίζει ο κ. Μάτσας.

1,5 εκατ. επισκέπτες σε έναν χρόνο
252 εκθέματα (αρχιτεκτονικά μέλη, γλυπτά, αγγεία, ειδώλια) συγκροτήθηκαν σε ομάδες
με κριτήριο τη σχέση τους με τα κτίσματα του Ιερού των μεγάλων Θεών.
Η έκθεση έχει θέμα τα περίφημα μυστήρια των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης, που τίμησαν με δωρεές λαμπρών οικοδομημάτων οι ηγεμόνες των ελληνιστικών βασιλείων. Συνολικά 252 εκθέματα (αρχιτεκτονικά μέλη, γλυπτά, αγγεία, ειδώλια, επιγραφές, μικροτεχνία) συγκροτήθηκαν σε ομάδες με κριτήριο τη σχέση τους με τα κτίσματα του ιερού.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΔΣ Δημήτρης Παντερμαλής, κατά την αρχαιότητα υπήρχε η δημόσια κρατική λατρεία αλλά και μυστηριακές λατρείες προσιτές μόνο σε εκείνους που είχαν γίνει αποδεκτοί στις τελετουργίες, έπειτα από συγκεκριμένες δοκιμασίες. Τα διασημότερα μυστήρια στην αρχαιότητα ήταν της Ελευσίνας και της Σαμοθράκης. Σφραγίζονταν με σιωπή, αφού όποιος αποκάλυπτε τι είδε αντιμετώπιζε βαρύτατες ποινές. Ετσι δεν είχαμε πληροφορίες από τα κείμενα. Οι ανασκαφές, όμως, στο ιερό της Σαμοθράκης έφεραν στο φως τελετουργικά κτίρια και σκεύη που μας επιτρέπουν να σχηματίσουμε μια εικόνα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ευρήματα από το Μικρό Βουνί, οικισμό με οργανωμένη κοινωνική δομή της 3ης χιλιετίας π.Χ. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι μινωικές σφραγίδες και τα σφραγίσματα με παράσταση διπλού πελέκεως και ψαριού που έχουν τα αντίστοιχά τους στην Κνωσό.

1,5 εκατ. επισκέπτες σε έναν χρόνο
Χρυσό έλασμα σε μορφή λιονταριού, αρχικά ραμμένο σε ύφασμα. Πιθανώς ήλθε ως λάφυρο από την Περσία και αφιερώθηκε στους Μεγάλους Θεούς από κάποιον στρατιώτη του Μεγάλου Αλεξάνδρου μετά την επιστροφή του από την εκστρατεία. (4ος αι. π.Χ.)
Η έκθεση οργανώθηκε στην αίθουσα με βάση δύο κυκλικές κατασκευές του ιερού: η πρώτη είναι ο θεατρικός κύκλος και η δεύτερη η Θόλος της βασίλισσας Αρσινόης Β΄που την αφιέρωσε στους Μεγάλους Θεούς μεταξύ του 288 και 270 π.Χ. και παίζει καταλυτικό ρόλο στη σκηνοθεσία της έκθεσης.

Μια δεύτερη ενότητα εκθεμάτων προέρχεται από το Κτήριο του Τελετουργικού Χορού. Κάτω από το δάπεδο σε ένα λάκκο βρέθηκαν αγγεία πότου του 7ου αι. π.Χ. Πρόκειται για τα παλιότερα λατρευτικά σκεύη του ιερού.

Η τρίτη ομάδα εκθεμάτων σχετίζεται με το κτήριο που ονομάστηκε από τους ανασκαφείς Ιερόν και θεωρήθηκε ότι εκεί τελούνταν η τελευταία φάση της μυστικής λατρείας, η εποπτεία με την αποκάλυψη των ιερών συμβόλων.

1,5 εκατ. επισκέπτες σε έναν χρόνο
Αμφορέας Παναθηναϊκού σχήματος με παράσταση οπλισμένης Αθηνάς και αγώνα δρόμου που είχε χρησιμοποιηθεί ως τεφροδόχος. (Γύρω στο 525 π.Χ.)
Το ιερό των Μεγάλων Θεών έκλεινε στα δυτικά μια στοά 104 μέτρων που στους τοίχους της ήταν χαραγμένα ονόματα μυστών ενώ στα ανατολικά της υψωνόταν πάνω σε δωρικό κίονα το χάλκινο άγαλμα του Φιλίππου Ε. Στο βάθρο του που παρουσιάζεται στην έκθεση είναι χαραγμένη η επιγραφή: Βασιλέα Φίλιππον/Βασιλέως Δημητρίου/ Μακεδόνες/Θεοίς Μεγάλοις.

Η τελευταία μεγάλη ενότητα της έκθεσης έχει ευρήματα από τις νεκροπόλεις της Σαμοθράκης: σειρά μελανόμορφων αγγείων ανάμεσά τους παναθηναϊκός αμφορέας του 525π.Χ., πήλινα ειδώλια, ενώτια, δακτυλίδια και χρυσά ελάσματα.

Σημαντικό μεμονωμένο έκθεμα είναι ο πεσσός με την απαγόρευση της εισόδου στο ιερό στους μη μυημένους: Αμύητον μη εισιέναι και στα λατινικά: "Deorum sacra qui non acceperunt non intrant".

1,5 εκατ. επισκέπτες σε έναν χρόνο
Η βάση του χάλκινου αγάλματος του Φιλίππου Ε΄ της Μακεδονίας. Η επιγραφή αναφέρει «Οι Μακεδόνες αφιερώνουν το άγαλμα του βασιλιά Φιλίππου, γιου του βασιλιά Δημητρίου, στους Μεγάλους Θεούς» (Γύρω στο 200 π.Χ.)
Την ημέρα των γενεθλίων του μουσείου η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων στις 9:00 μ.μ., θα παρουσιάσουν στον προαύλιο του Μουσείου συναυλία με τίτλο «Άρωμα Παλιάς Αθήνας», με μελωδίες του μεσοπολέμου, του κινηματογράφου και της ελληνικής οπερέτας.

Επίσης οι εκθεσιακοί χώροι και το εστιατόριο θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8:00 το πρωί έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι μειωμένη (3 ευρώ) για όλους.

Την Κυριακή 21 Ιουνίου στις 10:00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα με ανακοινώσεις από τις πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στη Σαμοθράκη.

Επίσης στο εστιατόριο κατά την περίοδο της έκθεσης θα σερβίρονται γεύσεις από τη Σαμοθράκη.


Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Μουσείου της Ακρόπολης.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος , Μ. Παπουτσή, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια