Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εικόνα εγκατάλειψης στον προ του Κεραμεικού χώρο

Εικόνα εγκατάλειψης στον υπερυψωμένο χώρο απέναντι από το Μουσείο του Κεραμεικού στον πεζόδρομο της Ερμού. Σχεδιασμένος προ δέκα ετών, στ...

Εικόνα εγκατάλειψης στον προ του Κεραμεικού χώρο
Εικόνα εγκατάλειψης στον υπερυψωμένο χώρο απέναντι από το Μουσείο του Κεραμεικού στον πεζόδρομο της Ερμού. Σχεδιασμένος προ δέκα ετών, στην καρδιά της τουριστικής Αθήνας, χρησίμευε ως εξώστης με πανοραμική θέα προς τον Κεραμεικό. Τώρα, είναι σκουπιδότοπος και χώρος παραβατικότητας.
Από το πρωί, τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων άρχισαν να καθαρίζουν την Πνύκα. Τα γκράφιτι έχουν φθάσει πλέον μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους και πάνω στους ιστορικούς λόφους της Αθήνας, ένα θλιβερό φαινόμενο ανομίας και κυνισμού. 

Η αντίδραση δεν προέρχεται από την κεντρική διοίκηση, καθώς το ΥΠΠΟ δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα. Έχει παραχωρήσει απλώς την άδεια για την παρέμβαση καθαρισμού. Ο Δήμος Αθηναίων και ο αντιδήμαρχος, κ. Ανδρέας Βαρελάς, συνεπικουρούμενος από την ιδιωτική πρωτοβουλία και την προσφορά του κ. Ηλία Ανδρεόπουλου, με τα αντιγκράφιτι υλικά (www.booka.gr) άρχισαν ήδη να αφαιρούν τα γκράφιτι από την Πνύκα. Ελπίζουμε να επεκταθεί ο καθαρισμός και σε άλλα σημεία των ιστορικών λόφων. Η σύμπραξη των δύο φορέων είχε ευτυχή αποτελέσματα και πρόσφατα στον καθαρισμό του ΕΜΠ, με τη συνδρομή –εκεί– και του Ιδρύματος και του ΥΠΠΟ.

Παρά την καλλιέργεια της εντύπωσης ότι η Αθήνα είναι φιλική στους τουρίστες, η πραγματικότητα είναι φυσικά διαφορετική. Αυτό, βεβαίως, είναι αντιληπτό και γνωστό μόνο σε όσους περπατούν και βιώνουν την πόλη και όχι σε όσους είναι κλεισμένοι σε ατέρμονες συσκέψεις (στην καλύτερη περίπτωση). Προ ημερών περπάτησα από τον σταθμό του Θησείου ώς την Τεχνόπολη. Πέρα από τη μόνιμη κατάσταση με τους μικροπωλητές στο Θησείο (χωρίς προδιαγραφές, με γενική αίσθηση τσαντιριού), ο πεζόδρομος της Ερμού προς την Πειραιώς προσφέρεται για πολλές αναγνώσεις.

Στρώθηκε με εντελώς ακατάλληλους κυβόλιθους (όπως παντού στην Αθήνα) από την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, που σχεδίασε έναν συμπαθητικό (απλώς) κατά τα άλλα χώρο. Οι κουκουναριές του 2004 έχουν μεγαλώσει. Σε ένα σημείο καθώς περπατούσα, θυμήθηκα το belvedere, που ήταν κομμάτι του σχεδιασμού, ως ένας εξώστης για να θαυμάσει κανείς τη θέα προς τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Σας προτείνω να κάνετε τον κόπο να ανεβείτε και να κατεβείτε τα σκαλιά στo σημείο (ακριβώς απέναντι από το Μουσείο Κεραμεικού). Οταν πήγα, είχε ευτυχώς φως της μέρας κι έτσι μπόρεσα να αγνοήσω τις συμμορίες που είχαν κατασκηνώσει. Τα βήματά μου σκόνταφταν στα σκουπίδια, τα αγριόχορτα φτάνουν στο γόνατο και δεν υπάρχει πέτρα του «2004» που να μην έχει βανδαλιστεί.

Όλα αυτά απέναντι από τον Κεραμεικό, από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. Είναι σημαντικό να μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα, επειδή έχουμε (ακόμη) κάποιους τουρίστες. Όλοι βλέπουν, κρίνουν και συγκρίνουν.

Και για να γυρίσουμε στην Πνύκα και στο Θησείο, είναι μεγάλη κατάντια να γίνεται επιχείρηση να καθαριστούν οι αρχαίες πέτρες από τις πράξεις των σύγχρονων Ελλήνων. Κατά τα άλλα, αρκεί να κοιτάξουμε στον καθρέφτη μας.


Πηγή: Ν. Βατόπουλος, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια