Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίος ποταμός «έπνιξε» το Δίον

Σε... λίμνη μετατράπηκε τις τελευταίες μέρες, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου στην Πιερία.

Αρχαίος ποταμός «έπνιξε» το Δίον

Σε... λίμνη μετατράπηκε τις τελευταίες μέρες, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου στην Πιερία.

Οι δυνατές και συνεχείς βροχές είχαν ως αποτέλεσμα να «φουσκώσει» ο ποταμός Βαφύρας, που διέρχεται μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο και να δημιουργήσει λίμνες σε διάφορα σημεία του αρχαιολογικού πάρκου.

Οι αρχαιολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, λέγοντας ότι το νερό δεν κατέστρεψε αρχαία μνημεία. «Δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα», λένε χαρακτηριστικά, ενώ ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Κώστας Δημόπουλος, μιλώντας στο «Έθνος», δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες ημέρες τα κανάλια που γεμίζουν από τον Βαφύρα θα καθαριστούν.

«Ήταν μια δύσκολη χρονιά η φετινή. Είχε πολλές βροχές, αλλά και υψηλές θερμοκρασίες που γέμισαν τα κανάλια με πυκνή βλάστηση. Επικοινώνησα με τους αρχαιολόγους, με διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του αρχαιολογικού πάρκου, δεν χρειάστηκε καν να βάλουμε αντλίες, αλλά πρέπει να φροντίσουμε ώστε να καθαρίσουμε τα κανάλια για να μην υπερχειλίζουν», μας είπε ο κ. Δημόπουλος.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, «τα νερά αναβλύζουν από κάθε πόρο του εδάφους στο Δίον». Χαρακτηριστικό του αρχαιολογικού χώρου είναι τα υπόγεια ύδατα και οι πηγές που υπάρχουν μεταξύ των αρχαιοτήτων. Επιπλέον τον διασχίζει ο ποταμός Βαφύρας (ή Ελικώνας) και έτσι οι βροχές δημιουργούν συχνά πολλά και έντονα προβλήματα. Η λάσπη ήταν αυτή που έκρυψε τα λαμπρά ιερά και τα πλούσια οικοδομήματα για χρόνια και παράλληλα τα προστάτευσε από επιδρομές, λεηλασίες και άλλα, ακραία φυσικά φαινόμενα.

Αρχαίος ποταμός «έπνιξε» το Δίον
Οι βροχές είχαν ως αποτέλεσμα να «φουσκώσει» ο ποταμός Βαφύρας που διέρχεται
μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και να δημιουργήσει λίμνες
Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από τον Δεκέμβριο του 2002, όταν ολόκληρος ο αρχαιολογικός χώρος θάφτηκε κάτω από τόνους λάσπης και νερού. Πάνω από 1.000 στρέμματα, ολόκληρη η νοτιοανατολική πλευρά καλύφθηκε από τεράστιο όγκο νερού. Ο Βαφύρας υπερχείλισε και κατάπιε σημαντικά ευρήματα της μακεδονικής γης, όπως την έπαυλη του Διονύσου, το ιερό της Ίσιδας (από τα πιο όμορφα σημεία του χώρου, είναι σχεδόν πάντα πλημμυρισμένο και τα κτίρια αναδύονται μέσα από την υγρή βλάστηση, ενώ το εύρημα αποκαλύφθηκε σε βάθος 4 μέτρων μέσα στη λάσπη), το ιερό του Διονύσου και το ιερό της Δήμητρας που χρονολογούνται από τον 5ο π.Χ. έως τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2003, στη διάρκεια των εργασιών αποστράγγισης και διεύρυνσης της κοίτης του ποταμού, ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, που ανασκάπτει το Δίον από το 1973, εντόπισε έναν κίονα, μέσα στη λάσπη. Δίπλα του βρέθηκε ένας αετός, μετά ένας βωμός, μια πλάκα με τον κρίκο στον οποίο δένονταν τα ζώα για τη θυσία και εκεί κοντά μια επιγραφή: «Διί υψίστω». Έτσι ανακαλύφθηκε το ιερό του Ύψιστου Διός και όπως ανέφεραν τότε οι ανασκαφείς, «μαζί με τα νερά που αναβλύζουν, έρχονται στην επιφάνεια και θαυμάσια ιερά».

Κεραυνός και σκήπτρο

Το άγαλμα του Δία ήταν ένθρονο -όπως ταιριάζει σε έναν βασιλιά-, στα χέρια του είχε τα σύμβολα της εξουσίας, έναν κεραυνό και ένα σκήπτρο. H ανασκαφή έγινε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, καθώς το νερό έφτανε σε ύψος 1,5 μέτρου, ωστόσο η διεύρυνση της κοίτης του ποταμού αποδείχτηκε πολύτιμη για την αρχαιολογική έρευνα.

Ο ποταμός Βαφύρας διασχίζει τη νοτιοανατολική πλευρά του αρχαιολογικού χώρου του Δίου. Είναι ο αρχαιότερος ποταμός της Πιερίας και σε αυτόν οι Μαινάδες προσπάθησαν να καθαρίσουν από πάνω τους το αίμα του Ορφέα, τον οποίο σκότωσαν στην περιοχή. Περνά ανάμεσα από τα σπουδαία μνημεία και χύνεται στη θάλασσα, ενώ μέσα στον χώρο υπάρχουν και χείμαρροι που εκβάλλουν σε αυτόν.


Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια