Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αίγινα, 29 Αυγούστου, 29 χιλιόμετρα

Μια άποψη του ναού της Αφαίας στην Αίγινα, ενός από τους πιο γοητευτικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Ένα διαφορετικό καλλιτεχν...

Αίγινα, 29 Αυγούστου, 29 χιλιόμετρα
Μια άποψη του ναού της Αφαίας στην Αίγινα, ενός από τους
πιο γοητευτικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα.
Ένα διαφορετικό καλλιτεχνικό δρώμενο θα πραγματοποιηθεί, ανάμεσα στα πολλά άλλα, στον αρχαιολογικό χώρο της Αφαίας, στην Αίγινα. Θα είναι το βράδυ της 29ης Αυγούστου, τη νύχτα της αυγουστιάτικης πανσελήνου, που πολλοί αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα, όπως συνηθίζεται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, θα ανοίξουν για να υποδεχθούν το κοινό και μετά τη δύση του ηλίου, φιλοξενώντας παράλληλα και καλλιτεχνικά γεγονότα.

Στον ναό της Αφαίας θα φτάσει η ομάδα Synergy of Art για να παρουσιάσει ένα πρωτότυπο χοροθεατρικό δρώμενο, σε παγκόσμια πρώτη, με τίτλο «ΕΝΕΡΓΕΙΑ 29 χλμ. νοτιοδυτικά». Τι είναι αυτά τα 29 χλμ.; Είναι η χιλιομετρική απόσταση, σε ευθεία γραμμή, του ναού της Αφαίας στην Αίγινα από την Ακρόπολη των Αθηνών.

Ένα δρώμενο που επιχειρεί να συνδέσει την ύλη με το πνεύμα και να ενώσει την πνευματική ενέργεια του ναού της Αφαίας με την οργανική ενέργεια των φιστικόδεντρων, που καρποφορούν στη γη της Αίγινας. Η παράσταση αποσκοπεί στο να φωτίσει τη σχέση του ανθρώπου με την πνευματική του κληρονομιά και αντλεί έμπνευση από αρχετυπικά σύμβολα, φυσικά φαινόμενα και εικόνες όπως: ο σπόρος, το δέντρο της ζωής και της γνώσης, ο κύκλος, η σπείρα, το ταοϊστικό σύμβολο γιν-γιανγκ, τα στοιχεία του φωτός, του νερού, της γης και του αέρα. Στη διάρκειά του γίνονται αναφορές σε μορφές και οντότητες που προέρχονται από την αρχαία ελληνική μυθολογία, όπως οι Νύμφες, οι Μούσες, οι Μοίρες, οι αρχαίες ηρωίδες (Κασσάνδρα, Μήδεια).

Είναι μια τελετουργική χορογραφία αφιερωμένη στην ενέργεια και στο πνεύμα της (Αθηνάς) Αφαίας, και μέσα από τη διαδικασία αυτή τονίζεται η έννοια της ολιστικής μεταμόρφωσης και εκφράζεται η εξελικτική διαδικασία της ανθρώπινης ψυχής, από τη γέννηση ώς τον θάνατο. Το καλλιτεχνικό δρώμενο «ΕΝΕΡΓΕΙΑ 29 χλμ. νοτιοδυτικά» θα λάβει χώρα στις τρεις πλευρές του ναού (ανατολικά, νότια, δυτικά). Το κοινό θα ακολουθήσει πεζή τη δράση των καλλιτεχνών με τη συμβολή ειδικού φωτισμού και την καθοδήγηση εθελοντών, που θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη διέλευση των θεατών περιμετρικά του ναού.

Όσο για την ταυτότητα της Synergy of Art, δημιουργήθηκε το 2001 από τη Silvia Macchi με στόχο την αναζήτηση και την έρευνα της ανθρώπινης κίνησης, πέρα από τις μορφές της κλασικής και της μοντέρνας παιδείας. Ολα της τα έργα βασίζονται στη διαδικασία του body conscience, μια ολιστική προσέγγιση στην καλλιέργεια, τη συνειδητοποίηση και την έκφραση του ανθρώπινου σώματος, ανιχνεύοντας τα αρχέτυπα στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου. Επιλέγει να παρουσιάσει τα δρώμενά της σε τοποθεσίες αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα, και προσεχώς στην Ιταλία και την Ισπανία.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και πραγματοποιείται με την αμέριστη συμπαράσταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, και την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.


Πηγή: Όλ. Σελλά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια