Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο ρωμαίος κεραμιδόγατος της Αγγλίας

Τα ίχνη από τις πατούσες μιας γάτας, που πάτησε πάνω σε ρωμαϊκό κεραμίδι πριν από 2.000 χρόνια, εντοπίστηκαν σε εύρημα που φυλάσσεται ...

Ο ρωμαίος κεραμιδόγατος της Αγγλίας

Τα ίχνη από τις πατούσες μιας γάτας, που πάτησε πάνω σε ρωμαϊκό κεραμίδι πριν από 2.000 χρόνια, εντοπίστηκαν σε εύρημα που φυλάσσεται σε μουσείο της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

Το ρωμαϊκό κεραμίδι βρέθηκε σε ανασκαφές στο Gloucester το 1969, και είχε μείνει για καιρό απαρατήρητο στις αποθήκες του Gloucester City Museum.

Μέχρι σήμερα, όταν ένας ερευνητής εντόπισε τα ίχνη της γάτας στο κεραμίδι, ενώ εξέταζε τα ευρήματα της ανασκαφής του 1969 στις αποθήκες του μουσείου.

«Εκείνη την εποχή οι αρχαιολόγοι φαίνεται ότι έδειχναν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο να ανασύρουν μεγάλη ποσότητα αντικειμένων παρά στο να ψάχνουν περισσότερο αυτά που έβρισκαν», δηλώνει ο David Rice, έφορος στο Gloucester City Museum.

Η γάτα θεωρείται ότι έτρεξε πάνω στα υγρά κεραμίδια αργίλου όταν αυτά τοποθετήθηκαν και αφέθηκαν να στεγνώσουν περίπου το 100 μ.Χ.

Παρά τα ίχνη της γάτας, οι Ρωμαίοι έψησαν το κεραμίδι (που ονομάζεται tegula) και το χρησιμοποίησαν για να κατασκευάσουν την οροφή ενός κτιρίου στην σημερινή περιοχή του Berkeley στο Gloucester.

Υπάρχει η πιθανότητα η γάτα να «ανήκε» στον ρωμαϊκό στρατό, να ήταν δηλαδή το κατοικίδιο ζώο ενός Ρωμαίου στρατιώτη που στρατοπέδευσε στην περιοχή.

Το κεραμίδι εκτίθεται σήμερα στο Gloucester City Museum and Art Gallery.

«Τα ίχνη στο κεραμίδι είναι το μοναδικό παράδειγμα ρωμαϊκής κατοικίδιας γάτας που μπορεί να δει ο επισκέπτης στο μουσείο», δήλωσε ο Rice.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν περισσότερα ίχνη γατών πάνω σε αρχαία ρωμαϊκά κεραμίδια στη Βρετανία από οπουδήποτε αλλού στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, συμπεριλαμβανομένου και της Ιταλίας. Οι Ρωμαίοι Βρετανοί πρέπει να είχαν μια ιδιαίτερη συμπάθεια στις γάτες», πρόσθεσε.


Πηγή: R. Lorenzi, Discovery

Δεν υπάρχουν σχόλια