Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» ταξιδεύει στην Ελβετία

Η  εξαιρετικά επιτυχημένη έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: το πλοίο - οι θησαυροί - ο μηχανισμ...


«Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» ταξιδεύει στην Ελβετία

Η  εξαιρετικά επιτυχημένη έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: το πλοίο - οι θησαυροί - ο μηχανισμός», την οποία θαύμασαν πάνω από 800.000 επισκέπτες στα συνολικά δυο χρόνια που λειτούργησε και πήρε δύο συνεχόμενες παρατάσεις λόγω της επιτυχίας της, θα εκτεθεί για έξι μήνες - από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Μαρτίου 2016 - στην Ελβετία.

Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Ο βυθισμένος θησαυρός. Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» και εγκαινιάζεται μεθαύριο, Σάββατο, στο Μουσείο Αρχαίας Τέχνης Βασιλείας και Συλλογή Λούντβιχ. Για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας, πάνω από 370 ευρήματα του Ναυαγίου θα παρουσιαστούν στις αίθουσες των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, σε περίπου 800 τ.μ.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε πέντε ενότητες, οι οποίες πέραν της εισαγωγής στο κοινωνικο-ιστορικό πλαίσιο της εποχής αναφέρονται στον πλου του αρχαίου σκάφους (το πλοίο, η ζωή στο πλοίο, το ταξίδι), την τραγωδία του ναυαγίου και τους θησαυρούς που βρέθηκαν στον βυθό της θάλασσας.

Τα ευρήματα αποτελούν σπουδαία μαρτυρία για την τέχνη, το εμπόριο και τη διακίνηση καλλιτεχνημάτων κατά τον 1ο αι. π.Χ., ενώ το ναυάγιο δίνει ζωντανές πληροφορίες για το πώς ο ελληνικός τρόπος ζωής επηρέασε τους Ρωμαίους αριστοκράτες και τους εύπορους επιχειρηματίες εκείνης της εποχής.

Διαρθρώνεται σε πέντε ενότητες, οι οποίες, πέραν της εισαγωγής στο κοινωνικο-ιστορικό πλαίσιο της εποχής, αναφέρονται στον πλου του αρχαίου σκάφους (το πλοίο, η ζωή στο πλοίο, το ταξίδι), την τραγωδία του ναυαγίου και τους θησαυρούς που βρέθηκαν στο βυθό της θάλασσας. 

Η έκθεση κλείνει με μια ενότητα για την υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα, όπου παρουσιάζονται οι τρόποι ανέλκυσης του ναυαγίου και μελέτης του υποβρύχιου αρχαιολογικού χώρου από το 1900 έως και την πρόσφατη αποστολή το καλοκαίρι του 2015. Όπως και στην έκθεση στην Ελλάδα, αξιοποιούνται οπτικοακουστικά μέσα (προβολή εικόνων, βίντεο και ηχητικές εγκαταστάσεις), που συμβάλλουν στη δημιουργία κατάλληλης ατμόσφαιρας και στην απόδοση της εμπειρίας με βίντεο από τις υποβρύχιες ανασκαφές.

«Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» ταξιδεύει στην Ελβετία

«Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» ταξιδεύει στην Ελβετία

«Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» ταξιδεύει στην Ελβετία

Το Μουσείο Αρχαίας Τέχνης της Βασιλείας και η Συλλογή Λούντβιχ (Antikenmuseum Basel und Sammlung Ludwig) είναι το μοναδικό ελβετικό Μουσείο, αποκλειστικά αφιερωμένο στην τέχνη και τον πολιτισμό της Μεσογείου. Οι μόνιμες συλλογές του χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 6ο αιώνα μ.Χ. και περιλαμβάνουν αιγυπτιακές, ελληνικές, ιταλικές, ετρουσκικές, ρωμαϊκές και ανατολικές αρχαιότητες. Οι πολιτισμοί της Μεσογείου, που βοήθησαν στη διαμόρφωση των σύγχρονων κοινωνιών, παρουσιάζονται σε έκταση 3500 τ.μ.

Με τη συνδιοργάνωση αυτή, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επιτυγχάνει δυναμική παρουσία στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη. Η διεθνής δράση του Μουσείου περιλαμβάνει και άλλες συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα.


Πηγή: Ναυτεμπορική, Καθημερινή, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια