Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

ΥΠΠΟ: Επισκέψιμος καθημερινά έως τις 15:00 ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα

Διευκρινίσεις για τη λειτουργία του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα στην Ηλεία έστειλε το υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με το υπουργείο...



ΥΠΠΟ: Επισκέψιμος καθημερινά έως τις 15:00 ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα

Διευκρινίσεις για τη λειτουργία του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα στην Ηλεία έστειλε το υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με το υπουργείο το μνημείο θα είναι επισκέψιμο καθημερινά από τις 08:00 το πρωί έως τις 15:00 το απόγευμα, ενώ θα είναι κλειστός τα Σαββατοκύριακα. Ο ναός αναγκάστηκε να κλείνει για το κοινό τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα, λόγω συνταξιοδότησης του τελευταίου μόνιμου φύλακα.

«Στο μνημείο εργάζεται φυλακτικό προσωπικό, που έχει οριστεί από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και έχουν ήδη γίνει ενέργειες προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την εξασφάλιση μονίμου προσωπικού» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Για να παραμένει ανοιχτός ο αρχαιολογικός χώρος για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ο τελευταίος φύλακας εργαζόταν εδώ και χρόνια χωρίς άδειες και ρεπό, αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μετά τη συνταξιοδότησή του, η φύλαξη ανατέθηκε  με εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων, όπως εργατοτεχνίτες, οι οποίοι όμως δεν έχουν δικαίωμα να δουλέψουν Σαββατοκύριακο. 

Το θέμα γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), η οποία έκανε λόγο για «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη», «με συνέπειες τόσο για το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού όσο και για την τοπική κοινωνία». Όπως ανέφεραν οι αρχαιοφύλακες, μεγάλο είναι και το πρόβλημα που δημιουργείται στην ασφάλεια του μνημείου.

Στο μεταξύ, την πρόθεσή του να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη νυχτερινή φύλαξη του χώρου εξέφρασε ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων. «Ο Δήμος μας, ο Εμπορικός Σύλλογος Ανδρίτσαινας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανδρίτσαινας καθώς και η Τοπική Κοινότητα Ανδρίτσαινας είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε δυναμικά. Μέχρι τότε θα εποπτεύουμε εμείς τη νύχτα τον αρχαιολογικό χώρο», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Ionion FM ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος.

Ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα ανεγέρθηκε στις Βίσσες Φιγαλείας τον 5ο αιώνα π.Χ., σε θέση που είχε κατασκευαστεί παλαιότερος ναός, του 7ου αι. π. Χ., ενώ ακολούθησαν άλλες δυο οικοδομικές φάσεις γύρω στο 600 π.Χ. και στο 500 π. Χ., από τις οποίες και σώζονται πολλά αρχιτεκτονικά μέλη. 

Είναι από τους σημαντικότερους και επιβλητικότερους ναούς της αρχαιότητας, μοναδικός στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, καθώς χαρακτηρίζεται από πλήθος πρωτοτυπιών τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική του διαρρύθμιση. 

Είναι ο μοναδικός ναός που συνδυάζει στοιχεία και από τους τρεις αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της αρχαιότητας (δωρικός, ιωνικός, κορινθιακός), ενώ στο εσωτερικό του τμήμα, στον σηκό, υπήρχε κίονας που έφερε το αρχαιότερο γνωστό κορινθιακό κιονόκρανο, θραύσματα του οποίου φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τα τμήματα της ιωνικής ζωφόρου του σηκού, που απεικονίζουν την Αμαζονομαχία και την Κενταυρομαχία, βρέθηκαν τον 19ο αιώνα σκεπασμένα από αρχιτεκτονικά μέλη και μεταφέρθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο.


Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια