Το νόμισμα εντοπίστηκε σε ιστοσελίδα οίκου δημοπρασιών και αμέσως ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τον επαναπατρισμό του Έπειτα από έξι...
Το νόμισμα εντοπίστηκε σε ιστοσελίδα οίκου δημοπρασιών και αμέσως ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τον επαναπατρισμό του |
Έπειτα από έξι χρόνια προσπαθειών και δικαστικών αγώνων, το σπάνιο αργυρό οκτάδραχμο που χρονολογείται στα τέλη του 6ου – αρχές του 5ου αι. π.Χ. και το οποίο κατασχέθηκε το 2009 στην Ελβετία, επιστρέφει σήμερα, Παρασκευή, στην Ελλάδα.
Επαναπατρίζεται το μεσημέρι της Παρασκευής - άνευ απροόπτου - από την Ελβετία το σπάνιο αργυρό οκτάδραχμο που χρονολογείται στις αρχές 5ου αιώνα, και απεικονίζει το έμβλημα του βασιλείου του Μοσσέως στη Βισαλτία. Σύμφωνα με τα Νέα, το νόμισμα θα παραλάβει από την εισαγγελία της Ζυρίχης ο δικηγόρος Ηλίας Μπίσιας ως εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού.
Το νόμισμα αποδίδεται στον βασιλέα Βισαλτίας Μώσση. Η λαθρανασκαφή εντοπίζεται στην περιοχή μεταξύ Ν. Πετριτσίου και Βυρώνειας Σερρών. Η κοπή του νομίσματος χρονολογείται συγκεκριμένα στα 480 π. Χ. Ανήκει στο θρακικό βασίλειο της Βισαλτίας, τη σημερινή περιοχή Σερρών, και εκτιμάται ότι κόπηκε από δυνάστη που έφερε το όνομα Μοσσίς. Στη μία πλευρά του οκτάδραχμου εικονίζεται άλογο, και δίπλα του στρατιώτης με δόρυ (διακρίνονται και ακόντια), ενώ στην άλλη πλευρά δεσπόζει το έμβλημα του βασιλείου του Μοσσέως.Στον εμπροσθότυπο εικονίζεται πετασοφόρος ανδρικής μορφής, που κρατάει δόρυ, δίπλα σε άλογο, ενώ στον οπισθότυπο υπάρχει η επιγραφή ΜΟΣΣΕΩ[Σ], που διατάσσεται περιμετρικά του εγκοίλου τετραγώνου.
Το οκτάδραχμο εντοπίστηκε από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού σε ιστοσελίδα οίκου δημοπρασιών και αμέσως ξεκίνησαν οι απαραίτητες διαδικασίες για τον επαναπατρισμό του.
Τον δρόμο της επιστροφής του νομίσματος στην Ελλάδα είχε ανοίξει προσφάτως το ελβετικό Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο, που απεφάνθη ότι πρόκειται για προϊόν εγκλήματος - λαθρανασκαφής. Το οκτάδραχμο κατασχέθηκε επισήμως από τις ελβετικές αρχές, ύστερα από 6 χρόνια προσπαθειών των ελληνικών δικαστικών αρχών αλλά και του υπουργείου Πολιτισμού.
Μετά τις προσπάθειες που έγιναν από την ελληνική πλευρά, το ελβετικό Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο ικανοποίησε οριστικά το ελληνικό αίτημα δικαστικής συνδρομής περί κατάσχεσης του νομίσματος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και επαναπατρισμού του στην Ελλάδα, ενώ αποφάσισε υπέρ της ελληνικής προέλευσης του επίδικου νομίσματος, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό αποτελεί προϊόν εγκλήματος (λαθρανασκαφής, παράνομης διακίνησης – εξαγωγής κ.ά.).
Παράλληλα, εξεταζόταν η υπόθεση και ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων. Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες, μετά από διαπραγματεύσεις, προχώρησαν στην εξώδικη και ανεπιφύλακτη παράδοση του νομίσματος στο Ελληνικό Δημόσιο.
Κατόπιν αυτών η εισαγγελία Ζυρίχης αποφάσισε υπέρ της ελληνικής προέλευσης του επίδικου νομίσματος, καθώς και ότι αυτό αποτελεί προϊόν εγκλήματος (λαθρανασκαφής, παράνομης διακίνησης – εξαγωγής κ.ά.). Διέταξε δε την απόδοση του νομίσματος στο Ελληνικό Δημόσιο, ανεπιφύλακτα και άνευ όρων.
Το νόμισμα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μέχρι σήμερα απαντώνται μόνον αργυρές δραχμές στα δημοσιευμένα νομίσματα του εν λόγω βασιλέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η άκρη του νήματος βρέθηκε ύστερα από καταγγελία που έγινε ανωνύμως τον Σεπτέμβριο του 2009, στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια