Σεισμός ή αστεροειδής κατέστρεψε τα Σόδομα. Αν και εφόσον η τεράστια πόλη που ανασκάπτεται στο Ταλ ελ Χαμαάμ της Ιορδανίας είναι όντως...
Σεισμός ή αστεροειδής κατέστρεψε τα Σόδομα. Αν και εφόσον η τεράστια πόλη που ανασκάπτεται στο Ταλ ελ Χαμαάμ της Ιορδανίας είναι όντως τα βιβλικά Σόδομα.
Ο ανασκαφέας Στιβ Κόλινς, από το πανεπιστήμιο Τρίνιτι των ΗΠΑ, είναι σχεδόν βέβαιος για τον σεισμό, και πιθανολογεί ότι πρόκειται για τα Σόδομα. Σε αυτήν την περίπτωση όμως ο αστεροειδής ταιριάζει καλύτερα, αφού, όπως αναφέρει η Βίβλος, μετά την καταστροφή της πόλης της ακολασίας από τους δύο αγγέλους, «σε όλη την περιοχή ανέβαινε από τη γη καπνός, σαν να έβγαινε από καμίνι».
Οι ανασκαφές στην περιοχή διεξάγονται τα τελευταία χρόνια, καθώς πριν υπήρχαν εκεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις και απαγορευόταν σε μη στρατιωτικούς να προσεγγίσουν. Η πραγματικά πολύ μεγάλη πόλη (τουλάχιστον πενταπλάσια από κάθε άλλη), της οποίας τα ερείπια εντοπίζονται, χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού και ταιριάζει με την περιγραφή στις Γραφές.
Όχι μόνο είναι η μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή ανατολικά του Ιορδάνη ποταμού, όπως περιγράφεται στη Βίβλο, αλλά χρονολογείται επίσης μεταξύ 3500 και 1540 π.Χ. και φαίνεται να εγκαταλείφθηκε ξαφνικά.
Τα Σόδομα, σύμφωνα με τις αρχαίες περιγραφές, ήταν η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής. Ηταν εμπορικό πέρασμα, με βαριές οχυρώσεις που αποτελούνταν από ψηλά χοντρά τείχη και πύργους.
«Τερατώδης πόλη»
Η ομάδα του Κόλινς βρήκε αποδείξεις για μια πόλη που ο ίδιος χαρακτηρίζει «τερατώδη», με προμαχώνες και χοντρά πλίνθινα τείχη πάχους 5,2 μέτρων και 10 μέτρα ύψος, με πύλες, παρατηρητήρια και τουλάχιστον ένα οδόστρωμα. Αυτό υποδεικνύει οργανωμένη κοινωνία η οποία λειτουργούσε με κάποιου είδους «αρχή».
«Αυτό που έχουμε στα χέρια μας είναι μια σημαντική πόλη-κράτος, άγνωστη στους επιστήμονες πριν ξεκινήσουμε το έργο μας» επισημαίνει ο Κόλινς.
Ο ίδιος λέει πως είτε πρόκειται για τα Σόδομα είτε όχι, πρέπει να συνεχιστεί η ανασκαφή με τη μεγαλύτερη προσοχή ώστε να μη χαθούν στοιχεία. Εφόσον τα ίδια τα στοιχεία αναλυθούν και ερμηνευθούν σωστά, τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα.
Δεδομένου ότι η Βίβλος δεν είναι ο Θουκυδίδης, τίποτα δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως βέβαιο, αλλά και τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Όσο προχωρά η ανασκαφή, θα βρεθούν και άλλες ενδείξεις από τους αρχαιολόγους. Το θέμα είναι όμως να θα βρεθούν και αποδείξεις...
Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια