Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Θεσσαλονίκη: Αναστολή λειτουργίας της Ροτόντας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης γνωστοποίησε ότι η Ροτόντα θα παραμείνει κλειστή από την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, λόγω  εντατικο...

Θεσσαλονίκη: Αναστολή λειτουργίας της Ροτόντας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης γνωστοποίησε ότι η Ροτόντα θα παραμείνει κλειστή από την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, λόγω  εντατικοποίησης των εργασιών για την οριστική απόδοση του μνημείου στο κοινό. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν εντός του Δεκεμβρίου.

Η Ροτόντα έχει προγραμματιστεί να ανοίξει και πάλι την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, με μία ειδική εκδήλωση.

H Ροτόντα -  κτίσμα το οποίο προοριζόταν για μαυσωλείο του Καίσαρα Γαλέριου - λόγω  μη χρήσης  αργότερα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό του Αγίου Γεωργίου και συμπεριλήφθηκε στα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Θεσσαλονίκη: Αναστολή λειτουργίας της Ροτόντας

Πρόκειται για θολωτό στρογγυλό κτίσμα του 4ου αιώνα, όμοιο με το Πάνθεον στη Ρώμη. Κτίστηκε στα χρόνια του Καίσαρα Γαλέριου γύρω στο 304 μ.Χ. ενώ προοριζόταν ως ναός του Δία ή των Καβείρων, ή ως Μαυσωλείο του Γαλέριου. Ωστόσο, εξαιτίας του θανάτου του Γαλέριου το 311 μ.Χ., η Ροτόντα ως λέξη έμεινε κενή χωρίς χρήση. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε με διαφορετική λειτουργία από λαούς της εγγύς ανατολής.

Στα τέλη του 4ου αιώνα, την εποχή του Θεοδόσιου Α΄ και αφότου στη Θεσσαλονίκη είχε επικρατήσει ο Χριστιανισμός, η Ροτόντα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό των Ασωμάτων Δυνάμεων ή Αρχαγγέλων και τότε έγιναν στο μνημείο ορισμένες μετασκευές, που ήταν αναγκαίες για τη νέα λατρεία.

Θεσσαλονίκη: Αναστολή λειτουργίας της Ροτόντας

Ροτόντα ονομάστηκε από το κυκλικό της σχήμα, ενώ το όνομα Άγιος Γεώργιος πήρε από το γειτονικό ομώνυμο εκκλησάκι.


2 σχόλια

  1. Yπήρχαν λαοί της Εγγύς Ανατολής στη Θεσσαλονίκη κατά τον δ' αιώνα???
    Δεν πάτε καθόλου καλά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφανώς η λέξη "Αργότερα" στην αρχή της πρότασης δεν σας έκανε καμία διαφορά............

    ΑπάντησηΔιαγραφή