Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ακροκόρινθος: Εκεί που ο μύθος συναντά την ιστορία

Ακροκόρινθος, εκεί που ο Ήλιος είχε το θρόνο του κι αγνάντευε τα πέρατα..... η ομάδα «Αρχαία Μονοπάτια» διάλεξε αυτή την «ανηφορική»...


Ακροκόρινθος: Εκεί που ο μύθος συναντά την ιστορία

Ακροκόρινθος, εκεί που ο Ήλιος είχε το θρόνο του κι αγνάντευε τα πέρατα..... η ομάδα «Αρχαία Μονοπάτια» διάλεξε αυτή την «ανηφορική» διαδρομή για να δει τον κόσμο από ψηλά και να ενωθεί με το μύθο και την ιστορία σε μία περιήγηση, την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, που θα έχει κάτι από το φως του Ήλιου.

Ο Ακροκόρινθος είναι απότομος βράχος ύψους 575 μέτρων που δεσπόζει στην πεδιάδα της Κορίνθου. Στους βόρειους πρόποδές του ήταν χτισμένη η Αρχαία Κόρινθος, ο Κόρινθος. Λόγω της μορφολογίας του, χρησιμοποιήθηκε από τα αρχαία χρόνια ως σκοπιά που αναδείχθηκε σε κάστρο (Ακρόπολη), από το οποίο και εποπτευόταν κάθε τυχόν επιδρομή από την Στερεά Ελλάδα ή από τη θάλασσα. 

Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία πρώτος ιδιοκτήτης της περιοχής ήταν ο μυθικός βασιλιάς της Κορίνθου  Βελλεροφόντης, ο οποίος και αφιέρωσε τον χώρο στον θεό Ήλιο. Τα κτήματα κάτω από τον Ακροκόρινθο - όπου αργότερα κτίστηκε η Κόρινθος - τα παραχώρησε εκείνος στον γιο του Αιήτη, αλλά τον Ακροκόρινθο που ήταν το προνομιούχο σημείο της περιοχής, 240 στρέμματα, τον πρόσφερε στην θεά Αφροδίτη. Η Αφροδίτη δεν συγκινήθηκε καθόλου από αυτό το δώρο, αφού ήταν σαφώς καλύτερα στον Όλυμπο.

Προς τιμήν της θεάς, έχτισε η Μήδεια έναν ναό στη κορυφή του Ακροκορίνθου. Ήταν ένα ταπεινό και λιτό κτίσμα αλλά η κατάσταση άλλαξε δραματικά όταν έφτασε εκεί το νερό. Αυτό ήταν κατόρθωμα του Σίσυφου, του παμπόνηρου βασιλιά της Κορίνθου, όταν μια φορά είδε τον Δία να απαγάγει την κόρη του Ασωπού. Είπε στον Ασωπό πού κρύβονταν, με αντάλλαγμα να λύσει το πρόβλημα λειψυδρίας στον λόφο. Έτσι ο Βράχος απέκτησε την πρώτη του κρήνη, την περίφημη Πειρήνη.

Ακροκόρινθος: Εκεί που ο μύθος συναντά την ιστορία

Ο Ακροκόρινθος οχυρώθηκε για πρώτη φορά από τον Κύψελο και τον γιο του τύραννο Περίανδρο τον 7ο - 6ο αιώνα π.Χ. και σιγά - σιγά εξελίχθηκε σε Ακρόπολη. Οι Μακεδόνες τον 4ο αιώνα π.Χ. επισκεύασαν και ενίσχυσαν τα τείχη. Ο Ιούλιος Καίσαρας επισκευάζει το κάστρο το 44 π.Χ.. Μία ακόμα επισκευή γίνεται τον 6ο αιώνα από τον Ιουστινιανό και κάποιες προσθήκες παρατηρούνται μέχρι και τον 12ο αιώνα. Το 1210 το κάστρο καταλαμβάνεται από τους Φράγκους και ο υπερασπιστής του Λέων Σγουρός αυτοκτονεί, πηδώντας έφιππος από τα τείχη. Οι Φράγκοι πραγματοποιούν πολλές επισκευές.  Το 1458, ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής κατέλαβε το κάστρο, το οποίο εν συνεχεία περνά στα χέρια των Ενετών που το επισκευάζουν και του δίνουν τη σημερινή του μορφή. Λίγα χρόνια μετά, οι Τούρκοι πολιορκούν τον Ακροκόρινθο και τον καταλαμβάνουν.

Το κάστρο παρέμεινε σε αυτούς μέχρι το 1821 όταν πέρασε στους Έλληνες αγωνιστές μέχρι τον Ιούλιο του 1822, όταν το ανακατέλαβε ο Δράμαλης, αμαχητί, αφού προηγουμένως το εγκατέλειψαν οι υπερασπιστές του. Τελικά, περιήλθε οριστικά στους Έλληνες το 1827, στα τέλη της Επανάστασης.

Τα «Αρχαία Μονοπάτια» είναι μία ομάδα που στόχο έχει να πάει ένα βήμα πέρα από τα αρχαία, χρησιμοποιώντας τα απλά ως εφαλτήριο για ενδοσκόπηση και επικοινωνία. Θέλει να δείξει ότι κανείς μπορεί να διδαχθεί μέσα από τους τόπους αυτούς, παίρνοντας μαθήματα και εφαρμόζοντάς τα κατάλληλα στον σημερινό τρόπο ζωής. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, συνδυάζει την αρχαιολογία, τη μυθολογία και την ιστορία με την άθληση, γιατί ο φιλόσοφος δεν ήταν πλαδαρός και ο αθλητής δεν ήταν μόνο μυώδης.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχές - έως το βράδυ της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου - στο τηλ. 6979566474.


Δεν υπάρχουν σχόλια