Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Υπό έξωση η αρχαιολογική συλλογή Αχαρνών

«Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων», (τα χρήματα είναι απαραίτητα και χωρίς αυτά δεν γίνεται τίποτα από ...

Υπό έξωση η αρχαιολογική συλλογή Αχαρνών

«Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων», (τα χρήματα είναι απαραίτητα και χωρίς αυτά δεν γίνεται τίποτα από τα αναγκαία).

Η αρχαιολογική συλλογή Αχαρνών που εκτίθεται σε κτίριο το οποίο μισθώνει ο ομώνυμος Δήμος, κινδυνεύει με έξωση, καθιστώντας την  αναφορά του Δημοσθένη στους Ολυνθιακούς λόγους, απολύτως επίκαιρη 2.360 χρόνια μετά την εκφώνησή της.  

Η οικονομική κρίση που ταλανίζει την χώρα μας πει έξι συναπτά έτη, θέτει πλέον, εν αμφιβόλω, και την δυνατότητα έκθεσης της πολιτισμικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Χαρακτηριστική περίπτωση η αρχαιολογική συλλογή της περιοχής των Αχαρνών, οποία κινδυνεύει άμεσα με έξωση, επειδή ο Δήμος αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο του χώρου, όπου φιλοξενείται. Η καταβολή των ενοικίων σταμάτησε τον Ιούλιο του 2014 και η έξωση της Συλλογής, είναι θέμα ημερών.

Η πόλη των Αχαρνών κινδυνεύει να χάσει τον σημαντικό αυτόν μουσειακό χώρο προβολής της αρχαιολογικής της κληρονομιάς, ενώ γειτονικοί δήμοι (Φυλής) έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν τις αρχαιότητες  της Συλλογής, αλλά η μεταφορά αρχαιοτήτων, είναι αφενός εξαιρετικά δαπανηρή, και αφετέρου εμπεριέχει κινδύνους για την ασφάλεια τους. Το υπουργείο Πολιτισμού στο οποίο ανήκει η συλλογή, εξετάζει εναλλακτικές λύσεις χωρίς ακόμη να έχει καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο.

Η Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών ξεκίνησε να λειτουργεί το 1982, στο κτίριο του παλαιού Δημαρχείου των Αχαρνών, το οποίο είχε παραχωρήσει ο Δήμος . Επειδή το κτίριο υπέστη ζημιές από τον ισχυρό σεισμό του 1999 και λόγω της πληθώρας των αρχαιολογικών ευρημάτων, το 2006 μεταστεγάστηκε σε νέο ενοικιαζόμενο χώρο, ύστερα από σχετικό αίτημα του Δήμου. Μάλιστα ο Δήμος ανέλαβε τόσο τη μίσθωση του ακινήτου, όσο και τα λειτουργικά έξοδα του μουσείου. Ωστόσο από το 2014, δεν καταβάλλεται το ενοίκιο του κτιρίου και το μουσείο είναι υπό καθεστώς έξωσης.

Η Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών φιλοξενεί αρχαιότητες που προέρχονται από σωστικές ανασκαφές και από παραδόσεις ιδιωτών από την ευρύτερη περιοχή. Στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες της έκθεσης μπορούν οι επισκέπτες να αντλήσουν πληροφορίες για τον αρχαίο δήμο και τους γειτονικούς δήμους, τόσο από τα εκθέματα, όσο και από το πλούσιο εποπτικό υλικό. Διαθέτει επίσης εργαστήριο συντήρησης και χώρο αποθήκευσης  αρχαιοτήτων. Πληροί δε όλες τις προδιαγραφές για την ασφάλειά τους.  Επιδιώκοντας  την εξωστρέφεια και την επαφή με την τοπική κοινωνία  πραγματοποιεί επίσης πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές περιηγήσεις, ξεναγήσεις και ποικίλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς. Αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, τόσο αναγκαίο σήμερα όσο ποτέ άλλοτε.


Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια