Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Ο σταυρός είναι συμβολικό θέμα»

Το εσωτερικό της Ροτόντας που ανοίγει σήμερα... μελωδικά Επιμένει στην τοποθέτηση του σταυρού στην κορυφή του μνημείου της Ροτόντας ο ...

«Ο σταυρός είναι συμβολικό θέμα»
Το εσωτερικό της Ροτόντας που ανοίγει σήμερα... μελωδικά
Επιμένει στην τοποθέτηση του σταυρού στην κορυφή του μνημείου της Ροτόντας ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Σταμάτης Χονδρογιάννης, παρά τις όποιες αντιδράσεις, ακόμη και από στελέχη της ίδιας της Εφορείας και πολλούς αρχαιολόγους.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες για την απόδοση του μνημείου είπε ότι «ο σταυρός είναι συμβολικό θέμα και δίνει αναγνωρισιμότητα απέξω στο μνημείο».

Υποστήριξε ότι ο σταυρός υπήρχε στην κορυφή της Ροτόντας μέχρι το 1955 και... έπεσε από τον σεισμό, όταν ωστόσο οι δημοσιογράφοι του επισήμαναν ότι ο σεισμός έγινε 22 χρόνια αργότερα, το 1978, προτίμησε να μην απαντήσει.

Για τον κ. Χονδρογιάννη «το μνημείο έχει μια παραπλανητική εικόνα με τον μιναρέ μοιάζοντας με τζαμί. Πρέπει να αποστασιοποιηθεί ως εικόνα από τον μιναρέ. Μετρά 1.300 χρόνια ιστορίας, από τα οποία μόνο τα 300 ήταν τζαμί».

Πάντως παρά τις διαβεβαιώσεις του προϊσταμένου της Εφορείας ότι υπάρχει απόφαση του ΚΑΣ για το θέμα της τοποθέτησης του σταυρού δεν υπάρχει μέχρι τώρα υπογεγραμμένη απόφαση από τον υπουργό Πολιτισμού.

Σε ερώτηση για τον χαρακτήρα των εκδηλώσεων που θα φιλοξενεί και για το αν θα μπορούσε π.χ. να γίνει μια συναυλία τζαζ, όπως εκείνη του Οκτωβρίου του 1995 με τον Σάκη Παπαδημητρίου, όταν οργισμένοι θρησκόληπτοι, ανάμεσά τους και ρασοφόροι εισέβαλαν και έσπασαν το πιάνο του συνθέτη, ο κ. Χονδρογιάννης δήλωσε ότι «δεν πρέπει να ανασκαλεύουμε τα παλιά» και πρόσθεσε ότι «η κοινωνία της Θεσσαλονίκης δεν είναι έτοιμη για άλλου είδους εκδηλώσεις».

Ανέφερε ότι θα γίνουν βραδιές κλασικής μουσικής σε συνεργασία με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και την ΚΟΘ και έκανε γνωστό ότι η Ροτόντα θα είναι ανοιχτή όλο τον χρόνο, 7 ημέρες της εβδομάδα, με διευρυμένο ωράριο, θα τελείται λειτουργία μία Κυριακή κάθε μήνα και επιπλέον του Αγίου Γεωργίου, των Αγίων Αρχαγγέλων και τη Μεγάλη Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι η Ροτόντα δεν επαναλειτουργεί μετά από 38 χρόνια, όπως εσφαλμένα γράφεται και λέγεται τις τελευταίες μέρες. Η αλήθεια είναι ότι το μνημείο «πληγώθηκε» από τον μεγάλο σεισμό του 1978 και τότε μπήκαν οι σκαλωσιές στο εσωτερικό της, αλλά όλο αυτό το διάστημα ήταν ανοιχτή για το κοινό και επισκέψιμη. Παρέμεινε κλειστή τον τελευταίο μήνα για την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης.

Η Ροτόντα ανοίγει σήμερα με μία μουσική βραδιά... θρησκευτικού περιεχομένου, με ύμνους των Χριστουγέννων από την Ανατολή και τη Δύση.


Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια