Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αμύθητοι θησαυροί στον βυθό

Το ηχοεντοπιστικό σύστημα σόναρ έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής μπρούντζινα κανόνια, όπλα και κεραμικά στον βυθό... «Σπουδαία νέα! Βρήκα...

Αμύθητοι θησαυροί στον βυθό
Το ηχοεντοπιστικό σύστημα σόναρ έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής
μπρούντζινα κανόνια, όπλα και κεραμικά στον βυθό...
«Σπουδαία νέα! Βρήκαμε τη γαλέρα Σαν Χοσέ!», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ανακοινώνοντας την ανακάλυψη της διάσημης ισπανικής γαλέρας, γνωστής και ως άγιο δισκοπότηρο των ναυαγίων εξαιτίας των αμύθητων θησαυρών που πήρε μαζί της στον βυθό της Καραϊβικής πριν από 307 χρόνια.

Η ανακοίνωση της ανακάλυψης στο Twitter από την κολομβιανή κυβέρνηση συνοδεύτηκε από τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο από τον τόπο των υποθαλάσσιων ερευνών, μια μεγάλη συνέντευξη Τύπου και την υπόσχεση της ανέγερσης ενός μουσείου για την έκθεση των θησαυρών.

Αξίας έως και 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το πολύτιμο ναυάγιο της γαλέρας Σαν Χοσέ εντοπίστηκε κοντά στο νησί Μπαρού, ανοιχτά της ιστορικής πόλης Καρταχένα, από διεθνή ομάδα ειδικών σε συνεργασία με το κολομβιανό Ναυτικό και το αρχαιολογικό ινστιτούτο της χώρας. Η ιστορία του ναυαγίου θέλει τη θρυλική γαλέρα να σαλπάρει το 1708 από τη Νότια Αμερική μεταφέροντας σμαράγδια, πολύτιμα νομίσματα, δύο τόνους πλατίνας, καθώς και τον προσωπικό πλούτο του αντιβασιλέα του Περού για την Βασιλιά Φιλίππο Ε΄που πολεμούσε εναντίον των Βρετανών στον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής.

Διαμάχη

Η αξία του φορτίου κατέστησε τη γαλέρα του Σαν Χοσέ το πλουσιότερο πλοίο που χάθηκε ποτέ στο δυτικό ημισφαίριο παρασύροντας στον θάνατο 600 ανθρώπους ύστερα από επίθεση των Βρετανών. Το ηχοεντοπιστικό σύστημα σόναρ έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής μπρούντζινα κανόνια, όπλα, κεραμικά και άλλα τεχνουργήματα στον βυθό, ενώ δεν κατέστη σαφές τι έχει διασωθεί από το σκαρί του πλοίου.

Το ναυάγιο βρίσκεται για χρόνια στο επίκεντρο μιας νομικής διαμάχης ανάμεσα στην κολομβιανή κυβέρνηση και την αμερικανική εταιρεία διασώσεων Sea Search Armada (SSA) που φιλονικούν γύρω από τα δικαιώματα των προσόδων του.


Πηγή: Έθνος , με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια