Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συνταξιοδοτείται η Κατερίνα Περιστέρη

Η Κατερίνα Περιστέρη φέρεται να θέλει να συνεχίσει το ανασκαφικό της έργο Η Κατερίνα Περιστέρη συνταξιοδοτείται στο τέλος του μήνα, εν...

Συνταξιοδοτείται η Κατερίνα Περιστέρη
Η Κατερίνα Περιστέρη φέρεται να θέλει να συνεχίσει το ανασκαφικό της έργο
Η Κατερίνα Περιστέρη συνταξιοδοτείται στο τέλος του μήνα, ενώ σε ό,τι αφορά την ανασκαφή στον τύμβο Καστά, ως είθισται, θα διατηρήσει το όνομα της αρχαιολόγου και η ίδια θα μπορεί να τη συνεχίσει υπό προϋποθέσεις.

Η Κ. Περιστέρη θα αντικατασταθεί από τη θέση της διευθύντριας Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και θα οριστεί άλλος υπεύθυνος για την ανασκαφή, η ίδια ωστόσο θα μπορεί να συνεχίσει το ανασκαφικό της έργο μέσα από τις προβλεπόμενες -γραφειοκρατικές συχνά- διαδικασίες.

Θα πρέπει να υποβάλει όλο το πλάνο εργασίας και να ζητά γι' αυτό άδεια από την ΕΦΑ Σερρών, ενημερώνοντας λεπτομερώς πόσο χρόνο θα χρειαστεί, ποιους συνεργάτες θα έχει, τι ακριβώς θα κάνει στον τύμβο Καστά και πόσα χρήματα απαιτούνται.

«Όλα αυτά θα πρέπει να κατατίθενται εγγράφως και να περιμένει απάντηση. Αν θέλουν να της βάλουν προσκόμματα, θα το κάνουν πολύ εύκολα, καθώς θα καθυστερούν την απάντηση και η ανασκαφή θα συνεχίζεται από τον νέο υπεύθυνο», είπε στο «Έθνος» γνωστός αρχαιολόγος της Βόρειας Ελλάδας.

Η ανασκαφή στον τύμβο Καστά συνεχίζει να είναι σωστική και δεν έχει γίνει συστηματική (ερευνητική), ωστόσο ακόμη κι έτσι... φέρει το όνομά της. «Είναι άγνωστο γιατί δεν έχει αλλάξει η κ. Περιστέρη την ανασκαφή σε συστηματική, γεγονός που θα της επέτρεπε να την είχε βάλει σε άλλη ρότα», ανέφερε ο ίδιος αρχαιολόγος.

Η κ. Περιστέρη συμπληρώνει στο τέλος του μήνα 35 χρόνια υπηρεσίας στο Δημόσιο και το σχετικό έγγραφο που έφτασε στα χέρια της -όπως και σε πολλούς άλλους αρχαιολόγους- την ενημερώνει ότι συνταξιοδοτείται και αποχωρεί. Η ίδια φέρεται να στενοχωρήθηκε και όπως έλεγε σε συνεργάτες της η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου τής δίνει τη δυνατότητα να παραμείνει για άλλα 7 χρόνια. Στη θέση της θα οριστεί νέος διευθυντής.

«Οι προϋποθέσεις για να παραμείνει η κ. Περιστέρη στην ανασκαφή και να συνεχίσει το έργο της είναι πολλές και οπωσδήποτε αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η ανασκαφή. Και αυτό μην το θεωρείτε υποδεέστερο της εμπειρίας και της πορείας της αρχαιολόγου», ήταν το αιχμηρό σχόλιο συναδέλφου της.

«Δεν είναι μόνο να θέλει η ίδια, θα συνυπολογιστούν πολλοί παράγοντες από το υπουργείο που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Αν θέλει η ίδια να συνεχίσει την ανασκαφή, θα πρέπει πλέον να δίνει λόγο σε πολλούς», συμπλήρωσε.

Η Κ. Περιστέρη, η οποία γνωρίζει πολύ καλά τι θα συμβεί αν συνταξιοδοτηθεί, επιθυμεί να συνεχίσει την ανασκαφή στον τύμβο Καστά με ένα σχήμα στο οποίο η ίδια θα έχει την εποπτεία.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι σχέσεις της αρχαιολόγου με την ηγεσία του ΥΠΠΟ είναι ιδιαίτερα τεταμένες, αφού η Κατερίνα Περιστέρη έχει κατηγορηθεί για ιδιοτελή εκμετάλλευση του μνημείου. Γι' αυτό και η συνταξιοδότησή της τη δεδομένη χρονική στιγμή (λίγο πριν από την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού, που θα της έδινε ακόμη επτά χρόνια εργασίας) εγείρει ερωτήματα.

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δείχνει να έχει αλλάξει στάση αναφορικά με την ανασκαφή, ο νέος υπουργός, Αριστείδης Μπαλτάς, δεν την έχει επισκεφθεί, ενώ δεν υιοθετούν άκριτα το σενάριο ότι πρόκειται για ταφικό μνημείο αφιερωμένο στον φίλο και στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηφαιστίωνα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο η Κατερίνα Περιστέρη τιμήθηκε με το πρώτο διεθνές βραβείο αρχαιολογικής ανακάλυψης International Archaeological Discovery Award «Khaled al-asaad» για το έργο της στον τύμβο Καστά. Το βραβείο αφορούσε την καλύτερη ανασκαφή για το 2014.


Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Έθνος , Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια