Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Λαθραία «ίχνη» στον Δία, στη θεά και στο κέλτικο σπαθί

Αριστερά, το ειδώλιο θεότητας σε θρόνο και δεξιά το σύμπλεγμα από τερακότα με τον Δία, που αποσύρθηκε από τη δημοπρασία Δέκα χρόνια ...


Λαθραία «ίχνη» στον Δία, στη θεά και στο κέλτικο σπαθί
Αριστερά, το ειδώλιο θεότητας σε θρόνο και δεξιά το σύμπλεγμα από τερακότα με τον Δία,
που αποσύρθηκε από τη δημοπρασία
Δέκα χρόνια -παρά κάτι μήνες- από την υπόθεση της Σχοινούσας για την οποία ακόμη δεν έχει γίνει δίκη και από τις κατασχέσεις των αρχείων Μπεκίνα και αρχείων όσο και αρχαίων του διδύμου Σάιμς-Μιχαηλίδη, οι οίκοι δημοπρασιών ακόμα βγάζουν αμφισβητούμενες αρχαιότητες που έχουν περάσει από τα λερωμένα με αρχαιοκαπηλική δραστηριότητα χέρια τους.

Αυτήν τη φορά, ο οίκος Christie's επρόκειτο να βγάλει τρία αντικείμενα για τα οποία ο Έλληνας ερευνητής δρ Χρήστος Τσιρογιάννης έχει αποδείξεις πως προέρχονται από παράνομες αγοραπωλησίες.

Η δημοπρασία θα γίνει αύριο στη Νέα Υόρκη και ήδη οι Christie's έχουν αποσύρει το ένα, ενώ ίσως πεισθούν και για τα υπόλοιπα.

Ένα μπρούντζινο άγαλμα θεάς, ένα σύμπλεγμα από τερακότα και ένα κέλτικο μπρούντζινο εγχειρίδιο είναι τα αρχαία που ο δρ Τσιρογιάννης ταύτισε με φωτογραφίες από το αρχείο Μπεκίνα (τα δύο) και Σάιμς-Μιχαηλίδη (το τρίτο). Ενημέρωσε τον οίκο, την Ιντερπόλ, τις ιταλικές και αμερικανικές αρχές και την πρεσβεία του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη, για το αντικείμενο είναι χανανιτικό (canaanite).

Συναγερμός

Ένα κανοσικό (canosan) σύμπλεγμα από τερακότα, με Δία και Γανυμήδη, είναι εκείνο που αποσύρθηκε. Προέρχεται από την Απουλία και δημιουργήθηκε κατά τον 3ο-2ο αιώνα π.Χ. Όπως αναφέρει ο Χρ. Τσιρογιάννης στην επιστολή του προς τις αστυνομικές και άλλες αρχές, υπάρχει φωτογραφία του αρχαίου στο αρχείο Μπεκίνα.

Παρ' όλα ταύτα, και παρότι η ιστορία προέλευσής του όπως την αναφέρουν οι Christies ξεκινά πριν από το 1981, ο Μπεκίνα δεν αναφέρεται και αυτή η παράλειψη δεν είναι σωστή. Είναι εξακριβωμένο πως το είχε στην κατοχή του κατά το 1995 και ίσως το είχε αποκτήσει πολύ πριν, επομένως κάποιοι από τους ενδιάμεσους ιδιοκτήτες κάθε άλλο παρά το είχαν αγοράσει στην πραγματικότητα. Οι Ιταλοί καραμπινιέροι είχαν σημάνει συναγερμό μόλις το είδαν στον κατάλογο της δημοπρασίας, καθώς το γνώριζαν πολύ καλά. Η τιμή εκκίνησής του είχε οριστεί στα 8 έως 12 χιλιάδες δολάρια.

Το επόμενο αντικείμενο είναι ένα κέλτικο μπρούντζινο σπαθί με θήκη του 8ου αιώνα π.Χ. Η τιμή εκκίνησής του ορίστηκε στα 10 έως 15 χιλιάδες δολάρια. Φωτογραφίες του υπάρχουν στο αρχείο Μπεκίνα όπου δηλώνεται ως ιταλικό, από τη Βιλανόβα. Ομιχλώδες το ιστορικό προέλευσής του, αναφέρεται μια ιδιωτική συλλογή του Τέξας και η απόκτηση από τον τωρινό κάτοχο έγινε, όπως δηλώνεται, στα 1986. Δηλαδή, εμφανίζεται μετά το έτος 1970 που έχει θέσει η ΟΥΝΕΣΚΟ ως προς το αν γίνεται ή όχι έλεγχος.Το χανανιτικό ειδώλιο θεότητας σε θρόνο το έχει δει ο δρ Τσιρογιάννης στο αρχείο Σάιμς-Μιχαηλίδη. Υπάρχουν έξι φωτογραφίες του, με το αρχαίο κολλημένο σε άλλη βάση.

Οι Σάιμς-Μιχαηλίδης δεν αναφέρονται στο ιστορικό προέλευσης, το οποίο στέκεται σε κάποιον άλλον, θανόντα το 1984 (μετά το έτος που έχει ορίσει η ΟΥΝΕΣΚΟ). Εμφανίζεται σε δημοπρασία των Σόθμπις το 1989 στη Νέα Υόρκη. Η τιμή εκκίνησης είναι μεγάλη και κυμαίνεται ανάμεσα σε 100 και 150 χιλιάδες δολάρια. Σημειώνουμε πως ο δρ Τσιρογιάννης κάνει τις ταυτίσεις αμισθί και πως η χώρα μας δεν τον έχει προσεγγίσει ποτέ, αν και εκείνος εργάστηκε για την ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία πριν μεταβεί στη Μεγάλη Βρετανία. Ηταν, μάλιστα, παρών στη μεγάλη υπόθεση της Σχοινούσας.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια