Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νερό αναβλύζει και πάλι από την περίφημη Κρήνη των Λιονταριών στο Ηράκλειο

Η Κρήνη Μοροζίνι κατασκευάστηκε επί ενετοκρατίας  Ένα ιστορικό μνημείο του Ηρακλείου, η Κρήνη Μοροζίνι, γνωστότερη ως «Λιοντάρια», άρχ...


Νερό αναβλύζει και πάλι από την περίφημη Κρήνη των Λιονταριών στο Ηράκλειο
Η Κρήνη Μοροζίνι κατασκευάστηκε επί ενετοκρατίας 
Ένα ιστορικό μνημείο του Ηρακλείου, η Κρήνη Μοροζίνι, γνωστότερη ως «Λιοντάρια», άρχισε την Παρασκευή να αναβλύζει νερό έπειτα από δέκα χρόνια ξηρασίας.


Η κρήνη, από τα πλέον αξιόλογα δείγματα γλυπτικής του 17ου αιώνα, κατασκευάστηκε με εντολή του Φραντσέσκο Μοροζίνι, δόγη της Βενετίας που διορίστηκε το 1666 αρχιστράτηγος των ενετικών δυνάμενων στην Κρήτη.

Τεχνικά απαιτητικό έργο που σχεδιάστηκε με τη συνδρομή μηχανικών της Βενετίας, η κρήνη ανέβλυζε αρχικά νερό από τις πηγές του Γιούχτα, το οποίο περνούσε πάνω από τις Τρεις Καμάρες και το αραβοβυζαντινό τείχος για να καταλήξει στα σιντριβάνια των λεόντων.

«Η Κρήνη Μοροζίνι μετά από 10 χρόνια έχει και πάλι νερό, αυτή τη φορά από το φράγμα Αποσελέμη. Πρόκειται για ένα θέαμα που έχει ενθουσιάσει τους Ηρακλειώτες» δήλωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Σύμφωνα με το δήμο, η μελέτη για την υδροδότηση της κρήνης εκπονήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους και προδιαγραφές που δόθηκαν από το υπουργείου Πολιτισμού. Η μελέτη προέβλεπε τον επαρκή καθαρισμό του νερού με την τοποθέτηση ειδικού φίλτρου από ζεόλιθο ώστε να μην προκαλείται φθορά στο μνημείο, καθώς και το συνεχή έλεγχο και καθαρισμό της κρήνης.

Η πιλοτική υδροδότηση ξεκίνησε έπειτα από προσπάθειες της αντιδημαρχίας Χωροταξικού Σχεδιασμού-Πολεοδομίας και Παλιάς Πόλης σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης, την αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια