Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Στο φως» τοιχογραφία της οθωμανικής Θεσσαλονίκης

Έναν μικρό ζωγραφικό «θησαυρό» έφεραν πρόσφατα στο φως αρχαιολόγοι και συντηρητές που εργάζονταν σε ένα οθωμανικό σπίτι του 18ου αιώνα...

«Στο φως» τοιχογραφία της οθωμανικής Θεσσαλονίκης

Έναν μικρό ζωγραφικό «θησαυρό» έφεραν πρόσφατα στο φως αρχαιολόγοι και συντηρητές που εργάζονταν σε ένα οθωμανικό σπίτι του 18ου αιώνα, το οποίο «κρέμεται» σχεδόν πάνω από το βυζαντινό τείχος της Βέροιας.

Μια εξαιρετική τοιχογραφία της οθωμανικής Θεσσαλονίκης αποκαλύφθηκε κάτω από στρώματα λαδομπογιάς και νεότερων σοβάδων, στον καλό οντά του σπιτιού, που δεν σώζεται ολόκληρο.

Η κόγχη του παλιού τζακιού έκρυβε από πίσω της ζωγραφισμένη μια πόλη με το λιμάνι της, τα σπίτια και τα τζαμιά της, τα τείχη της και το επταπύργιο στην ακρόπολή της. «Νομίζω πως δεν είναι άλλη από τη Θεσσαλονίκη, όπως την έβλεπε ένας Βεροιώτης μουσουλμάνος», σχολίασε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη.

Έντονα χρώματα, ήρεμη θάλασσα με πολλές βάρκες, δέντρα γύρω από τα κτίρια, συνθέτουν μια τοιχογραφία ολοζώντανη, που θυμίζει το «χέρι» ενός σπουδαίου λαϊκού ζωγράφου.

Η κόγχη του τζακιού πλαισιώνεται από δύο ντουλάπια με ζωγραφισμένα ξύλινα πορτόφυλλα με τριαντάφυλλα και άλλα λουλούδια, ωστόσο ξεχωρίζει η πολύχρωμη τοιχογραφία.


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια