Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μωσαϊκό με «χαρούμενο σκελετό» 2.400 ετών βρέθηκε στην Τουρκία

Τούρκοι αρχαιολόγοι φαίνεται πως ανακάλυψαν στην Αντιόχεια ένα αρχαίο μωσαϊκό με έναν χαρούμενο σκελετό που κρατά στο χέρι του μία κ...


Μωσαϊκό με «χαρούμενο σκελετό» 2.400 ετών βρέθηκε στην Τουρκία

Τούρκοι αρχαιολόγοι φαίνεται πως ανακάλυψαν στην Αντιόχεια ένα αρχαίο μωσαϊκό με έναν χαρούμενο σκελετό που κρατά στο χέρι του μία κούπα κρασί. 

Στο εντυπωσιακό μωσαϊκό, ένας σκελετός εμφανίζεται ξαπλωμένος χαλαρά, κρατώντας στο χέρι του μια κούπα κρασί. Την εικόνα συνοδεύει η ελληνική λέξη «ευφρόσυνος» -αυτός που προξενεί μεγάλη χαρά ή ψυχική απόλαυση. Η τουρκική εφημερίδα Hurryiet αναφέρει ότι το μωσαϊκό αυτό θυμίζει ιδιαίτερα τα διαδικτυακά memes, δηλαδή τις χιουμοριστικές ή σατιρικές φωτογραφίες με λεζάντες που κατακλύζουν τα τελευταία χρόνια τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ντεμέτ Καρά από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Χατάι δήλωσε στην εφημερίδα ότι το μωσαϊκό εντοπίστηκε στην «τραπεζαρία» μιας οικίας, που χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ.


Μωσαϊκό με «χαρούμενο σκελετό» 2.400 ετών βρέθηκε στην Τουρκία

Μωσαϊκό με «χαρούμενο σκελετό» 2.400 ετών βρέθηκε στην Τουρκία

«Εντοπίστηκαν τρεις σκηνές γυάλινου μωσαϊκού, κατασκευασμένου από μαύρα πλακίδια. Δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικά για την ελίτ της ρωμαϊκής περιόδου όσον αφορά στις κοινωνικές δραστηριότητες. Το πρώτο είναι το μπάνιο και το δεύτερο το δείπνο. Στην πρώτη σκηνή, ένας μαύρος ανάβει φωτιά. Αυτό συμβολίζει το μπάνιο. Στην μεσαία σκηνή εμφανίζεται ένας νεαρός, ντυμένος άντρας να τρέχει προς ένα ηλιακό ρολόι ενώ πίσω του τρέχε ένας καραφλός μπάτλερ. Το ρολόι δείχνει ανάμεσα στις 9 μ.μ. και 10 μ.μ. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο, στις 9:00 μ.μ. ήταν ώρα για μπάνιο. Και πρέπει να φτάσει στο δείπνο μέχρι τις 10 μ.μ. Αν δεν τα καταφέρει, τότε θα κακοχαρακτηριστεί […] Στην τελευταία σκηνή, υπάρχει ο “ριψοκίνδυνος” σκελετός με μια κούπα κρασί στο χέρι, ψωμί και μια κανάτα κρασί. Από πάνω γράφει, να είσαι χαρούμενος και να ζεις τη ζωή σου» ανέφερε η αρχαιολόγος, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα.

Η Ντεμέτ Καρά είπε ότι το μωσαϊκό είναι μοναδικό στην Τουρκία, αλλά ότι ένα παρόμοιο έχει βρεθεί στην Ιταλία.

Η Αντιόχεια υπήρξε το λίκνο του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, μια πόλη που αποτέλεσε το σταυροδρόμι των μεγάλων φιλοσοφικών ρευμάτων, με μεγάλη ανάπτυξη των γραμμάτων και των επιστημών.

Ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. από τον Σέλευκο Α' τον Νικατόρα, στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και πήρε το όνομά της από τον πατέρα του Αντίοχο.


Δεν υπάρχουν σχόλια