Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιστημονική ημερίδα στο Βυζαντινό Ναό Βλαχέρνας Άρτας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, η Ιερά Μητρόπολις Νικοπόλεως & Πρεβέζης και ο Δήμος Αρταίων σας προσκαλούν στην επιστημονική ημερίδ...


Επιστημονική ημερίδα στο Βυζαντινό Ναό Βλαχέρνας Άρτας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, η Ιερά Μητρόπολις Νικοπόλεως & Πρεβέζης και ο Δήμος Αρταίων σας προσκαλούν στην επιστημονική ημερίδα που διοργανώνεται στο Βυζαντινό Ναό της Βλαχέρνας, στον ομώνυμο οικισμό της Άρτας, την Κυριακή 24 Απριλίου 2016 και ώρα 11.00 π.μ., με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης – αναστήλωσης των κελιών του μνημείου.

Διακεκριμένοι ομιλητές θα παρουσιάσουν με τις ανακοινώσεις τους τα νεώτερα ευρήματα, που προέκυψαν από τις αναστηλωτικές εργασίες, αλλά και από τη γενικότερη μελέτη της αρχιτεκτονικής, της γλυπτικής και ζωγραφικής του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, θα εγκαινιασθεί φωτογραφική έκθεση, που στεγάζεται στην αίθουσα των δυτικών κελιών της Βλαχέρνας, με πλούσιο υλικό μέσω του οποίου αναδεικνύεται η πολυπλοκότητα της αρχιτεκτονικής, η σημαντικότητα της ζωγραφικής και η μοναδικότητα του σημαντικού μνημείου του Δεσποτάτου της Ηπείρου.

Πρόγραμμα Ημερίδας

11.00 - 11.15 Χαιρετισμοί:

• Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου

• Βουλευτών Άρτας

• κ. Β. Ψαθά Αντιπεριφερειάρχη Άρτας 

• κ. Χρ. Τσιρογιάννη, Δημάρχου Αρταίων 

• κ. Β. Παπαδοπούλου, Προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας

Ομιλίες:

11.15-11.30 Γεώργιος Βελένης, Ομότιμος Καθηγητής, Αρχιτεκτονικής και Αρχαιολογίας, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: Οι οικοδομικές φάσεις του ναού της Βλαχέρνας στο πλαίσιο της βυζαντινής αρχιτεκτονικής - Η παρουσία των Πετραλιφών στην Ήπειρο.

11.30-11.45 Μυρτάλη Αχειμάστου - Ποταμιάνου, Επίτιμη Διευθύντρια Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών: Η ζωγραφική στη Βλαχέρνα της Άρτας.

11.45–12.00 Σταύρος Μαμαλούκος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών - Κώστας Ζήκας, Αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων: Το οικοδομικό συγκρότημα της Μονής Βλαχέρνας – Οι προβληματισμοί σχετικά με την αποκατάσταση και ανάδειξή του.

12.00–12.15 Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, Δρ Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας: Η γλυπτική της Βλαχέρνας.

12.15-12.30 Γρηγόρης Μανόπουλος, Αρχαιολόγος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Το ξυλόγλυπτο τέμπλο και οι εικόνες του.

12.30-12.45 Χρυσάνθη Αναγνώστου, Αρχιτέκτων μηχανικός-Φώτης Βάσσης, Πολιτικός μηχανικός: Οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, που πραγματοποιήθηκαν μέσω του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 έργου «Συντήρηση και αποκατάσταση των κελιών του μοναστηριακού συγκροτήματος της Βλαχέρνας Άρτας».


Δεν υπάρχουν σχόλια