Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Άρτα: Ανασύρθηκαν τμήματα της ιστορικής γέφυρας Κοράκου στον Αχελώο

Ξεκίνησε πρόσφατα και ολοκληρώθηκε από την Αντιπεριφέρεια Άρτας, η διαδικασία ανάσυρσης των τμημάτων της Iστορικής Γέφυρας Κοράκου σ...


Άρτα: Ανασύρθηκαν τμήματα της ιστορικής γέφυρας Κοράκου στον Αχελώο

Ξεκίνησε πρόσφατα και ολοκληρώθηκε από την Αντιπεριφέρεια Άρτας, η διαδικασία ανάσυρσης των τμημάτων της Iστορικής Γέφυρας Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου τα οποία είχαν αποκολληθεί από το δυτικό βάθρο της με τις μεγάλες πλημμύρες στις 2 Φεβρουαρίου 2015. 

Η Αντιπεριφέρεια Άρτας, αναταποκρινόμενη στο αίτημα της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας, προχώρησε στην ανάσυρση των τμημάτων της θρυλικής γέφυρας τα οποία βρισκόταν στην κοίτη του Αχελώου, με υπαρκτό τον κίνδυνο να παρασυρθούν από νέες «κατεβασιές του Αχελώου». 

Με την παρέμβαση αυτή σώθηκαν πολύτιμα κομμάτια της αφού μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει καμία προσπάθεια διάσωσης της γέφυρας με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματά της να χαθούν για πάντα. Απομένει τώρα η προστασία αυτών των τμημάτων, η τοποθέτησή τους σε σημείο ασφαλές, προσβάσιμο και επισκέψιμο με προοπτική να ενσωματωθούν στην ανακατασκευή της, αναφέρει από την πλευρά της η Οργανωτικής Επιτροπή για την Αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου. 

Με δήλωση του ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς τονίζει πως «η ανάσυρση των τμημάτων της γέφυρας από την κοίτη του Αχελώου ήταν ένα πρώτο θετικό βήμα για την αποκατάσταση και ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι την πλήρη αναστύλωση αλλά η προσπάθεια εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου θα συνεχιστεί. Η γέφυρα Κοράκου είναι ένα πολιτιστικό μνημείο που πρέπει να διασωθεί, να συντηρηθεί και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές»

Άρτα: Ανασύρθηκαν τμήματα της ιστορικής γέφυρας Κοράκου στον Αχελώο

Άρτα: Ανασύρθηκαν τμήματα της ιστορικής γέφυρας Κοράκου στον Αχελώο

Άρτα: Ανασύρθηκαν τμήματα της ιστορικής γέφυρας Κοράκου στον Αχελώο


Η ιστορία της Γέφυρας Κοράκου

Στην ιστορία της Γέφυρας του Κοράκου αποτυπώνονται τα σημάδια της ταραγμένης πορείας της στο χρόνο, των κατά καιρούς διχασμών και ιδεολογικών αντιπαραθέσεων στην σύγχρονη ελληνική ιστορία. 

Η γέφυρα ανατινάχθηκε το 1949 από άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την επίθεση που δέχονταν. Έζησε για 435 χρόνια αντέχοντας σε σεισμούς και τις μανιασμένες κατεβασιές του Αχελώου μέχρι που έπεσε κι αυτή θύμα του Εμφυλίου. 

Στα πόδια του Φέλλου Πετρωτού (Λιασκόβου) Αργιθέας Καρδίτσας, στο συνοικισμό Συκιάς-θέση Πυργάκι ή Σκαλούλα κοντά στα Ξερικούλια και στα πόδια του Κοκκινόλακου των Πηγών (Βρεσθενίτσας) Άρτας (Φράξος-πλαγιά Τσολάκη), όπου ο Αχελώος ή Άσπρος ή Ασπροπόταμος χωρίζει τους δυο νομούς χτίστηκε το 1514-1515 η περίφημη μονότοξη πέτρινη καμάρα « Η Γέφυρα του Κοράκου» ή «το Κορακογιοφύρι » ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι». 

Το ιστορικό γεφύρι χτίστηκε από το Μητροπολίτη των γεφυριών Βησσαρίωνα το Β΄ μητροπολίτη Λάρισας που δεν τον ενδιέφερε η υστεροφημία για αυτό και δεν έβαλε το όνομά του ως χορηγός παρά την ονόμασε «του Κοράκου» λόγω του ύψους της και «επειδή την ημέρα των εγκαινίων σταθείς εις το μέσον της γέφυρας και ερωτών: 'πώς με βλέπετε;', οι μαστόροι του απήντησαν: σαν κόρακα, αυτός τους είπε: 'ε, τότε γέφυρα του Κοράκου να είναι το όνομά της'». Οι περιοχές Αργιθέας και Τετραφυλλίας και γενικότερα οι νομοί Καρδίτσας - Άρτας, αν και συνορεύουν, αποκόπηκαν ώς το 1961, οπότε και κατασκευάσθηκε η σημερινή αμαξογέφυρα. Η γέφυρα ήταν κτισμένη πάνω στον άξονα της αρχαίας οδού Τρίκκης - Γόμφων - Αργιθέας - Αμβρακίας και είχε μεγάλη στρατηγική και εμπορική σημασία. Ήταν η μεγαλύτερη μονότοξη γέφυρα των Βαλκανίων, καθώς το άνοιγμα στην βάσης της ήταν 48 μέτρα, το μεγαλύτερο ύψος της 26, το πλάτος της 2,30 ενώ η απόσταση από την μία άκρη έως την άλλη ήταν 80 μέτρα.

Άρτα: Ανασύρθηκαν τμήματα της ιστορικής γέφυρας Κοράκου στον Αχελώο

Λέγεται μάλιστα ότι ειδικά τις μέρες της βαρυχειμωνιάς το πέρασμα της γέφυρας προκαλούσε φόβο και δέος. Οι ηλικιωμένοι της περιοχής θυμούνται ότι, σε πολλές περιπτώσεις, όσοι είχαν υψοφοβία τους έδεναν τα μάτια. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί επιστημονικές ημερίδες, με θέμα την προώθηση του ζητήματος για την ανακατασκευή του γεφυριού. Έχει δε ξεχωριστή σημασία το γεγονός ότι την όλη προσπάθεια την έχει αναλάβει αμιγώς η κοινωνία της περιοχής εκπροσωπούμενη από τους φορείς και τους συλλόγους οι οποίοι και οργάνωσαν και οργανώνουν ημερίδες, δημόσιες συναντήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εξέδωσαν βιβλία, ενημερωτικά και εκπαιδευτικά έντυπα. 

Το σημαντικό αυτή την περίοδο είναι η έναρξη μιας νέας συνεργασίας -πρωτοβουλίας, στην οποία συμμετέχουν ευρωπαϊκοί θεσμοί και διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες στα πολιτισμικά θέματα, οι οποίες και ζητούν με δηλώσεις τους την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται ένα ρεύμα ευαισθητοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κοιλάδας του Αχελώου. 


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια