Σε 24ωρη απεργία κατέρχεται την Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017, το πανελλήνιο σωματείο έκτακτου προσωπικού του ΥΠΠΟ, που καλεί σε συγκέ...
Σε 24ωρη απεργία κατέρχεται την Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017, το πανελλήνιο σωματείο έκτακτου προσωπικού του ΥΠΠΟ, που καλεί σε συγκέντρωση την ίδια ημέρα, στις 12:00 το μεσημέρι, στο υπουργείο Πολιτισμού.
«Η διαδικασία αλλαγής κωδικών και υπολόγων των συγχρηματοδοτούμενων έργων που διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού, οδήγησε σε καθυστερήσεις πληρωμών όλων σχεδόν των συναδέλφων που εργάζονται στους φορείς και τις υπηρεσίες του υπουργείου, καθυστερήσεις ακόμα και πολλών μηνών και οι οποίες συνεχίζονται ακόμα, χωρίς κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής», τονίζει σε ανακοίνωσή του το σωματείο.
Όπως εξηγεί, «αυτή η διαδικασία έρχεται να προστεθεί σε καθυστερήσεις που υπήρχαν ήδη στην μισθοδοσία και στη διαχρονική καθυστέρηση πληρωμών που παρατηρείται για όλες τις ειδικότητες και σε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου».
«Οι συνάδελφοι αρχαιοφύλακες που προσελήφθησαν τον χειμώνα με τετράμηνες συμβάσεις, είναι απλήρωτοι και ενδέχεται να μην έχουν πληρωθεί ακόμα και ύστερα από τη λήξη της σύμβασής τους. Το φαινόμενο αυτό είναι απαράδεκτο», συμπληρώνει το σωματείο του έκτακτου προσωπικού του ΥΠΠΟ. Απαιτεί δε, την άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων, να δοθεί λύση τώρα, για την ομαλή καταβολή της μισθοδοσίας για όλους και να μην εμφανιστούν ξανά, φαινόμενα καθυστερήσεων μισθοδοσίας.
ΠΕΥΦΑ: «Επιτυχής η απεργία των αρχαιοφυλάκων»
Με απόλυτη επιτυχία (ποσοστό συμμετοχής 98%) πραγματοποιήθηκε σήμερα [Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017] η πανελλαδική προειδοποιητική 24ωρη απεργία της ΠΕΥΦΑ», ενημερώνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων.
«Μετά από την εξέλιξη αυτή, προσκληθήκαμε σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου μας, η οποία όμως αναβλήθηκε τελευταία στιγμή λόγω αδυναμίας της υπουργού, κας Λυδίας Κονιόρδου, να παραβρεθεί σε αυτή. Βρισκόμαστε σε αναμονή για ραντεβού-συνάντηση, με κοινό σκοπό την επίλυση των θεμάτων μας», συμπληρώνουν οι αρχαιοφύλακες, που ζητούν:
– Την άμεση πρόσληψη 200 μονίμων αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο την νησιωτικής πολιτικής της κυβέρνησης, στις 13 Δεκεμβρίου 2016.
– Τη διατήρηση της καταβολής των Κυριακών και αργιών και των επιπλέον ημερών εργασίας από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), όπως ισχύει μέχρι τώρα. Όπως ενημέρωσε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ, Γιάννης Μαυρικόπουλος, «με τον νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟ που προωθείται, καταργείται η σχετική διάταξη και οι πληρωμές μας θα γίνονται μέσω υπουργείου Οικονομικών. Αυτό σημαίνει καθυστερήσεις, περικοπές, απεργίες».
– Να βελτιωθεί και να επεκταθεί η σύσταση των αυτοτελών Γραφείων Φύλαξης, που επιχειρείται μέσω του Οργανισμού του ΥΠΠΟΑ, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία και ασφάλεια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.
Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μαυρικόπουλος, «η σύσταση των αυτοτελών Γραφείων Φύλαξης είναι κάτι πολύ θετικό, ωστόσο, ζητάμε την επέκτασή τους και σε άλλες Εφορείες Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ), πέραν των 13 που προωθούνται μέσω του σχεδίου του νέου Οργανισμού, καθώς και στα μεγαλύτερα μουσεία».
Ο ίδιος έδωσε το παράδειγμα της ΕΦΑ Αθηνών, στην οποία ανήκουν η Ακρόπολη, το διονυσιακό θέατρο, η αρχαία αγορά, ο Κεραμεικός και άλλα μνημεία. Με τον νέο Οργανισμό «θα υπάρξει ένα Γραφείο Φύλαξης στην ΕΦΑ, το οποίο θα συντονίζει όλους αυτούς τους χώρους», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα καταργηθεί το γραφείο των αρχαιοφυλάκων της Ακρόπολης. «Αντίθετα, λέμε, το γραφείο αυτό και ο κάθε αρχαιοφύλακας να θεσμοθετηθούν. Αυτήν τη στιγμή, η Ακρόπολη διαχειρίζεται 300 άτομα. Ο αρχαιοφύλακας είναι κάθε στιγμή υπόλογος στον εισαγγελέα. Αυτός ο αρχαιοφύλακας δεν είναι θεσμοθετημένος από πουθενά, δεν υπάρχει για τον Οργανισμό του ΥΠΠΟ. Πρέπει να θεσμοθετηθεί», εξήγησε.
Επίσης, ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που διαχειρίζεται 300 και πλέον άτομα και το οποίο δεν έχει αυτοτελές γραφείο. «Ζητάμε ή να γίνει γραφείο φύλαξης στο Εθνικό Αρχαιολογικό ή αυτοτελές γραφείο στην ΕΦΑ Αθηνών, για να υπάρξει καλύτερη δομή, λειτουργία και ασφάλεια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων», κατέληξε.
Πηγή: Το Βήμα, Αρχαιολογία και Τέχνες, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (Ελ. Μάρκου)
Δεν υπάρχουν σχόλια